Massiv snyd med hviletidsregler sender vognmand i fængsel

Østjysk vognmand idømt fængsel og bøde i historisk stor sag om snyd med hviletidsregler og ulovlig aflønning

En 39-årig vognmand er ved Retten i Horsens idømt fængsel i otte måneder. De to måneder skal afsones, mens de øvrige seks måneder er gjort betinget af vilkår om samfundstjeneste.

Derudover er han idømt en bøde på 919.500 kroner.

Han er dømt for omfattende brud på reglerne om køre- og hviletid og for at have aflønnet sine chauffører på en måde, der er til fare for trafiksikkerheden.

Desuden er syv andre chauffører idømt betingede fængselsdomme på mellem 20 dage og fire måneders fængsel samt bøder i sagen.

Den dømte vognmand mister også sin førerret i et halvt år samt retten til at drive godsvirksomhed i tre år.

Vognmanden var tiltalt for 21 brud på reglerne om køre- og hviletid og for medvirken til flere hundrede overtrædelser af reglerne, som skal være begået af de ansatte chauffører.

Ifølge anklagemyndigheden stod den 39-årige bag organiseret snyd med de såkaldte førerkort – det er personlige kort, som dokumenterer chaufførernes kørsel og pauser.

Han medvirkede ifølge anklagen til, at chaufførerne misbrugte andres førerkort, så de i virkeligheden kørte længere tid, end reglerne tillader.

Desuden var vognmanden tiltalt for at stå bag en en ulovlig form for aflønning af chaufførerne.

Den var baseret på antallet af kørte kilometer og godsmængden for den enkelte lastbil.

Det er aflønningsform, der tidligere har været udbredt i branchen. Den er som udgangspunkt ulovlig, fordi den tilskynder til, at man ser stort på køre- og hviletidsreglerne.

Anklager Pernille Moesborg, Sydøstjyllands Politi, er tilfreds med dommen i sagen, som hun kalder meget usædvanlig.

- Det er en dom, der viser, at der er tale om en meget alvorlig sag. Mig bekendt er det danmarkshistoriens største sag, når det gælder misbrug af førerkort, siger Pernille Moesborg.

Med dommen på otte måneders fængsel til vognmanden har byretten sprængt strafferammen, der ellers er på seks måneder for dokumentfalsk.

- Der er udmålt meget strenge straffe, og det siger noget om alvoren af disse overtrædelser, siger Pernille Moesborg.

Den dømte vognmand var ikke selv til stede ved domsafsigelsen torsdag. Han er på ferie, oplyser hans forsvarer, advokat Bjarne Frøberg.

Det kan lade sig gøre, da vognmanden har været på fri fod under hele sagen.

Han har således også kunnet drive sin virksomhed videre - indtil midten af januar, da selskabet blev erklæret konkurs.

Vognmanden har erkendt et enkelt tilfælde af snyd med reglerne, men har nægtet sig skyldig i alle andre anklager.

Den dømte vognmand og de syv dømte chauffører har alle udbedt sig betænkningstid i forhold til, om de vil anke dommen til landsretten.

Skærm

Hent flere
Hent flere