Massivt politiopbud ved vinterkold demonstration

Mindst 200 betjente passede på højrefløjsdemonstration rundt i København

Her holder betjente moddemonstranter borte. Foto: Jonas Olufson
Her holder betjente moddemonstranter borte. Foto: Jonas Olufson

I dag var dagen, hvor gruppen For Frihed, der tidligere kaldte sig Pegida Danmark, holdt årets første manifestation - og traditionen tro var venstreorienterede moddemonstranter også mødt frem i forsøget på at forhindre For Friheds-folkenes lovligt anmeldte demonstration.

Og derfor var et større politiopbud - også vanen tro - udkommanderet for at holde moddemonstranterne borte fra For Frihed-folkene.

For Frihed - der ifølge dem selv kæmper mod en stigende islamisering af Danmark og Europa - havde sat sig selv i stævne ved den tyske ambassade, der ligger på Stockholmsgade på Østerbro.

Og allerede inden manifestationen begyndte, var også de venstreorientede - der kalder sig selv antifascister - begyndt at troppe op i området.

Det fik dagens hovedtaler, Søren Krarup, at mærke, da han på hjørnet af Østerbrogade og Stockholmsgade på vej hen til ambassaden blev kaldt fascist og lignende af en kvindelig moddemonstrant.

Den tyske ambassade var valgt som start-sted, fordi For Frihed-folkene er stærkt utilfredse med Tysklands kansler, Angela Merkel, der beskyldes for at have blod på hænderne og for at ødelægge både Tyskland og Europa med sin åbne-dør politik.

Merkel er skurk
'Vel mødt patrioter, det er et nyt år og der bliver 'kamp' til stregen imod islam og imod undermineringen af vores samfund, vores værdier, vores ytringsfrihed og vores tryghed - alt det som nu er under press.'

Sådan lød det forud for manifestationen på For Friheds facebook-gruppe.

Søren Krarup deltog og var hovedtaler ved dagens For Frihed-demontration.
Søren Krarup deltog og var hovedtaler ved dagens For Frihed-demontration.

Godt 50 For Frihed-folk var mødt op - og nogenlunde samme antal moddemonstranter var ligeledes samlet på den anden side af politiafspærringen.

Dertil kom op imod 200 betjente, der skulle holde orden.

- Merkel er uden tvivl vor tids farligste kvinde, når hun egenhændigt har inviteret de store flokke af migranter - mange af dem med muslimsk baggrund - herop, lød det i den indledende tale holdt af Tania Groth, der er talsmand for For Frihed.

Efter to taler satte demonstrationen i gang godt skærmet af politiet, der holdt moddemonstranterne på afstand.

Disse fulgte efter så tæt som det nu var muligt - og mens For Frihed-folkene trak en højtaler rundt på en sækkevogn, der blandt andet afspillede en blanding af tidligere dansk top numre og pophits fra især 1980'erne, forsøgte moddemonstranterne sig med slagord:

- Ingen rascister i vores gader,' og 'Asyl til alle her og nu' samt de sædvanlige ukvemsord rettet mod politiet.

Fra Stockholmsgade gik det først til  mindeankeret i bunden af Nyhavn, hvor For Frihed-folkene atter holdt et par taler.

Og her havde politiet afspærret et område omkring mindeankeret med såkaldt minestrimmel.

Det ramte pølsevognen, der stod indenfor det afspærrede område, og som derfor må kigge langt efter kunder i den halve times tid, området var spærret af.

Ud over For Frihed, moddemostranter og de mange politifolk, var der mange københavnere der tilfældigt befandt sig på Kongens Nytorv og i Nyhavn:

- Vi selvfølgelig ikke så glade for at området er spærret. Der er mange potentielle kunder, der ikke kan komme her hen, lød fra damen i pølsevognen.

Pølsevognen i bunden af Nyhavn havde ingen kunder i godt en halv time.
Pølsevognen i bunden af Nyhavn havde ingen kunder i godt en halv time.

Et par pressefolk sneg sig dog indenfor afspærringen og købte hot dogs, inden For Frihed-manifestationen atter satte i bevægelse gik mod Rådhuspladsen.

Her holdt Søren Krarup sin tale, ligesom der også blev spist fødselsdagslagkage Rådhuspladsen, mens moddemonstranterne fortsat råbte slagord. Lagkagen var fordi, det i dag er to år siden, at For Frihed blev oprettet.

Det store politiopbud forhindrede tumult. Til gengæld blev der råbt efter politiet.

Ved Nyhavn råbte moddemonstranterne, hvordan de via skatten betalte politifolkenes løn. Og på et tidspunkt  - efter at demonstrationen atter havde sat i gang - løb en kvinde hen og snottede på sideruden til en politbil.

Tumult og knytnæveslag på Nørreport
- Set herfra er det forløbet roligt. Der er ingen anholdte. Lige nu undersøger vi dog, om noget skubberi på Nørreport Station kan have forbindelse til dagens demonstration, sagde Henrik Blandebjerg, pressetalsmand, Københavns Politi, til Ekstra Bladet kort efter afslutningen på demonstrationen.

Nicolai Sennels, tidligere talsmand for For Frihed, fortæller til Ekstra Bladet, at tumulten på Nørreport havde med dagens manifestation at gøre.

- Der var fire For Frihed-folk, der stod af toget på Nørreport for at følge den enes 75-årige mor og hendes veninde over til et andet tog. Her blev de fulgt af fire autonome, der gik meget, meget tæt på For Frihed-folkene.

- Den ene For Frihed-mand trækker sin telefon for at filme de autonome. Og det er der en af dem, der bliver vred over, og som derfor slår ud efter For Frihed-manden, fortæller Sennels.

I Følge Sennels for også en anden For Frihed-mand nogle knytnæveslag.

- Den ene tog på skadestuen, siger Sennels, der fortæller, hvordan de to ældre kvinder blev chikaneret videre i det andet tog:

- De bliver fulgt efter i toget nordpå, hvor der bliver råbt trusler efter dem i toget.

1 af 7 Foe Frihed-folkene med Dannebrog og Islam-kritiske paroler. Foto: Jonas Olufson
2 af 7 Flere af moddemonstranterne havde iklædt sig hvide overtræksdragter og var maskerede støvmasker. Foto: Jonas Olufson
3 af 7 For Frihed mener, at Lars Løkke og Angela Merkel er en dødelig kombination. Foto: Jonas Olufson
4 af 7 For Frihed mener, at Lars Løkke og Angela Merkel er en dødelig kombination. Foto: Jonas Olufson
5 af 7 Dagens demonstration begyndte ved den tyske ambassade på Østerbro. Foto: Jonas Olufson
6 af 7 Betjente i det gønne område bag Statens Museum for Kunst. Foto: Jonas Olufson
7 af 7 Her holder betjente moddemonstranter borte. Foto: Jonas Olufson
475 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere