Medie: Mishandlede kaniner ender i hundemad

Kød fra forsømte kaniner ender i svensk hunde- og kattemad, skriver Svenska Dagbladet

(Foto: Jens Dresling/Polfoto).
(Foto: Jens Dresling/Polfoto).

Ved du noget? Så kontakt os på mail til 1224@eb.dk eller på SMS til 1224. Det koster alm. takst.

Kød fra kaniner, som er blevet vanrøgtet under opdrætning, ender i hunde- og kattemad, der bliver solgt i svenske butikker.

Det skriver Svenska Dagbladet på baggrund af en rapport fra dyreværnsorganisationen 'Compassion in World Farming', CIWF.

Organisationen har med billeder og film kunnet dokumentere, hvordan kaniner mishandles på 16 anlæg i fem store producentlande - nemlig Italien, Tjekkiet, Grækenland, Polen og Cypern, skriver Svenska Dagbladet

Se også: Flere kaniner og marsvin ender i skraldespanden

Dårlig hygiejne giver infektioner
Ifølge rapporten bliver kaninerne blandt andet mishandlet ved, at seks-syv kaniner bliver stimlet sammen i bure på 0,4 kvadratmeter, skriver Svenska Dagbladet.

Filmoptagelser viser desuden store mangler i rengøringen, og den dårlige hygiejne giver infektioner og andre sygdomme, som bliver behandlet med et kraftigt forbrug af antibiotika.

- EU-standarden er sat meget lavt og ligger langt efter andre arter. For eksempel anvendes der stadig bure, som i flere år har været forbudt til æglæggende høns, siger Katarina Lingehag Ekholm fra CIWF til Svenska Dagbladet.

CIWF: Bør stille krav til opdræt
De dårlige kår medfører ifølge rapporten, at mellem 15 og 30 procent af kaninerne ikke overlever indtil slagtning.

- Jeg synes, at fødevarevirksomheder bør oplyse, hvor kødet kommer fra, og at de skal stille krav til opdræt, transport og slagtning af de dyr, hvis kød bliver brugt i kost, siger Katarina Lingehag Ekholm til Svenska Dagbladet.

Malin Sundmark, der er talsmand for de svenske kaninproducenter, er kritisk over for det industrielle opdræt af kaniner i Sydeuropa.

- Denne udenlandske industrielle produktion, hvor kaninerne bliver avlet så trangt, at de ikke engang kan taget et spring, er ikke noget, som vi selv ønsker at være i nærheden af, siger hun til Svenska Dagbladet.

Mars Nordics, der er distributør for blandt andet Pedigree og Whiskas, som anvender europæisk kaninkød i seks produkter, tager afstand fra det, rapporten viser:

- For os er dyrevelfærd vigtigt, og vi tager afstand fra det, som gennemgangen viser, siger Ylva Freisleben fra Mars Nordics til Svenska Dagbladet.

Efter der blev sat fokus på rapporten i Storbritannien, valgte Mars at udskifte kaninkødet med lammekød i deres produkter.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere