Menneskesmugling: Sådan ser 71 mennesker ud - når de er i live

Ekspert: Panik i lastrummet har kostet ilt

Så meget fylder 71 mennesker, hvis de er tæt pakket (Illustration: Philip Davali).
Så meget fylder 71 mennesker, hvis de er tæt pakket (Illustration: Philip Davali).

Se på billedet. Så meget fylder 71 mennesker.

Nogle nyheder kan være svære at fatte. For eksempel hvordan en lille lastbil - med reklamer for kyllinge-produkter på siderne - kan rumme 71 lig.

En typisk dansk bybus har cirka 40 siddepladser. I lastrummet på Volvo-lastbilen, som torsdag blev fundet forladt i Østrig, var der 59 mænd, otte kvinder og fire børn, der var på flugt fra krigen i Syrien.

I stedet for at finde fred i Europa, døde de som forpinte burhøns.

I et forsøg på at vise tragediens omfang stimlede 71 medarbejdere fra Ekstra Bladet sammen og selv i den friske luft, blev den oplevelse hurtig klaustrofobisk for dem, der stod inderst.

Det er nærmest umuligt at forestille sig, hvordan syrerne har oplevet deres sidste timer, mens de døde en efter en. Dødsårsagen er ikke officielt fastslået, men de er med al sandsynlighed døde af iltmangel.

.

Lastrummets mål er ikke offentliggjort, så man ved ikke, hvor mange kvadratmeter flygtningene har haft at bevæge sig på (AP/Ronald Zak).
Lastrummets mål er ikke offentliggjort, så man ved ikke, hvor mange kvadratmeter flygtningene har haft at bevæge sig på (AP/Ronald Zak).

De kan være gået i panik
Lastrummet var lufttæt, men hvis der var frisk ilt i rummet fra begyndelsen, kan flygtningene have holdt sig i live i et par dage. Det fortæller Ole Ingemann Hansen, vicestatsobducent og speciallæge i retsmedicin ved Institut for Retsmedicin under Aarhus Universitetshospital, til Ekstra Bladet.

Men flygtningenes præcise levetid i lastrummet afhænger af, hvordan de opførte sig i deres trange dødscelle på fire hjul.

De sidste timer er ilten sandsynligvis sluppet op i et hurtigere tempo end først på rejsen, da frygten har bredt sig i takt med at de første døde.

- Hvis man går i panik, hiver man efter vejret og trækker vejret mere uhensigtsmæssigt, fordi man laver en flugtreaktion. Man skal hurtigere have ilt til musklerne, og så bliver det hurtigere hårdt, fortæller Ole Ingemann Hansen.

Politiet jagter stadig den ansvarlige lastbilchauffør (Foto: AP) 112 - 27. aug. 2015 - kl. 18:11 Op mod 50 døde flygtninge: 'Værste massemord siden 2. Verdenskrig'

Er døde på stribe
Ifølge Ole Ingemann Hansen er der ikke gået lang tid, fra de første personer døde, til de andre fulgte efter.

- Det er meget rimeligt at antage og formode, at når den første dør, så kommer de sidste dødsfald i de efterfølgende timer. Men om der er tale om to eller fem timer, er svært at udtale sig om, siger Ole Ingemann Hansen vicestatsobducent og speciallæge i retsmedicin ved Institut for Retsmedicin under Aarhus Universitetshospital til Ekstra Bladet.

Her kan du se lastbilen, hvor de 71 mennesker blev fundet. (Video: AP)