Migranter tvinger sig over Makedoniens grænse

Kaos hersker i det sydlige Makedonien, hvor politiet tilbageholder flygtninge fra drømmen om Europa.

Soldater er lørdag indsat langs Makedoniens sydlige grænse, der støder op mod Grækenland, for at kontrollere antallet af flygtninge og migranter, der flygter fra konflikter i Mellemøsten i et forsøg på at komme til Vesteuropa.

Alligevel lykkedes det mange mennesker at krydse grænsen, skriver det franske nyhedsbureau AFP fra Gevgelija ved grænsen.

Ifølge oplysningerne er der tale om "hundredvis" af migranter.

Forholdene ved grænsen bliver konstant værre, efter at migranter tilbragte en nat under åben himmel, hvor kraftig regn gjorde dem dyngvåde.

De har kun adgang til en smule mad og vand, nogle har slet intet.

Det anslås, at der befinder sig omkring 2000 flygtninge ved grænsen, og der strømmer flere til.

Torsdag erklærede Makedonien 24 timers undtagelsestilstand og forseglede grænsen. Men efter sammenstød mellem politi og migranter, der endte med, at mindst otte migranter fik mindre skader, lod man enkelte af dem krydse grænsen med tog.

Sent fredag aften lod politiet så flere endnu tage toget mod nord.

En af dem, der lørdag stadig venter på at krydse grænsen, er den 49-årige syrer Samer Moin.

- Det har regnet her til aften, og mange mennesker kunne ikke beskytte sig selv. En mor mistede sit barn og kaldte på hende hele natten. Jeg har været her i flere dage. Jeg vil gerne til Norge, siger Samer Moin.

I grænsebyen Gevgelija forventes fem tog, der hver har plads til mellem 100 og 700 passagerer, at køre lørdag og kun servicere flygtninge og migranter, siger en jernbanemedarbejder.

Togene kører til Serbien, hvorfra turen går til Ungarn, der, indtil Ungarn rejste et fire meter højt pigtrådshegn langs grænsen, var passagen til den Europæiske Union.

Omkring 42.000 mennesker, heriblandt 7000 børn, er ifølge regeringen siden midten af juni flygtet gennem Makedonien.