Millionær mistænkt for moské-angreb i Norge sigtes for terror

Den 21-årige mand, der blev anholdt efter skyderiet i en moské i Norge, er sigtet for terror

Her er terrorsigtede 21-årige Philip Manshaus i retten. Video: VG.

Det norske politi udvider sigtelsen efter et angreb på en moské nær Oslo til at omfatte terror.

Det oplyser forsvarer Unni Fries til det norske nyhedsbureau NTB mandag formiddag. I første omgang var en 21-årig mand sigtet for drab og drabsforsøg.

Unni Fries understreger, at den 21-årige fortsat nægter sig skyldig. Politiet har bekræftet oplysningerne om, at sigtelsen bliver udvidet

Se også: Nægter sig skyldig i moske-angreb

Den mistænkte ventes at blive fremstillet i grundlovsforhør mandag klokken 13. Anklagemyndigheden vil ifølge NTB begære lukkede døre.

Millionær
Den norske avis Dagbladet skriver, at den 21-årige i 2018 var indehaver af en formue på cirka tre millioner norske kroner.

Han skulle desuden eje flere ejendomme til en samlet værdi på flere millioner kroner.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den sigtede dræbte angiveligt sin stedsøster, før han angreb moskéen. Privatfoto
Den sigtede dræbte angiveligt sin stedsøster, før han angreb moskéen. Privatfoto
 

Han er tidligere ustraffet, men avisen har fået bekræftet af norsk politi, at de tidligere har modtaget anmeldelser om hans adfærd på nettet, hvorefter de undersøgte ham.

Motiverne bag attentatet vil politiet dog endnu ikke komme nærmere ind på, blandt andet fordi den 21-årige indtil videre har nægtet at udtale sig til politiet.

Den unge, dræbte kvinde er gerningsmandens 17-årige lillesøster. Foto: Terje Pedersen/Ritzau Scanpix 112 - 11. aug. 2019 - kl. 16:38 Politiet: Norsk terrormistænkt dræbte sin lillesøster

Heltemodig 'bedstefar'
Den 65-årige Mohamed Rafiq, der ifølge det norske medie VG bliver kaldt 'bedstefar' af de andre i menigheden i moskéen, bliver i norske medier hyldet som en af årsagerne til, at det formodede terrorangreb blev stoppet så tidligt, som det gjorde.

Mohamed Rafiq overmandede lørdag eftermiddag gerningsmanden og holdt ham fast, indtil politiet dukkede op.

Øjenvidner fra moskéen har forklaret, at den 65-årige havde så godt fat i den formodede gerningsmand, at han ikke kunne vriste sig fri.

Mohamed Rafiq, nummer to fra venstre, bliver flere steder udråbt som en helt efter lørdagens angreb på moskéen i Bærum. Foto: Terje Pedersen/Ritzau Scanpix
Mohamed Rafiq, nummer to fra venstre, bliver flere steder udråbt som en helt efter lørdagens angreb på moskéen i Bærum. Foto: Terje Pedersen/Ritzau Scanpix
 

Mohamed Rafiq gav ifølge sin bistandsadvokat en kort forklaring til politiet efter episoden.

- Han handlede hurtigt. Så snart han kom ind, var han hurtig og fik fat i personen, fortæller bistandsadvokaten til VG.

Det varede ifølge advokaten 'noget tid', inden han fik hjælp af andre, der var til stede i moskéen, før politiet ankom til destinationen.


Opdateres ...