Mindst otte sexoverfald - hver dag

Et fåtal af de kvinder, der bliver voldtaget eller forsøgt voldtaget, går til politiet. Endnu færre sager ender i retten

Hør pigernes historier her

Hver eneste dag bliver mindst otte danske kvinder voldtaget eller forsøgt voldtaget. Det viser den seneste offerundersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Heri anslås det, at der begås omkring 3600 og mindst 2800 overgreb om året.

Men et fåtal af ofrene går til politiet.

Blot 382 danskere anmeldte sidste år en voldtægt eller et voldtægtsforsøg. Et kæmpe mørketal af voldtægtsofre går altså rundt og bærer på en frygtelig hemmelighed: At de er blevet seksuelt krænket.

Nu sætter Ekstra Bladet derfor fokus på emnet.

Otte danske kvinder - Mandy, Mathilde, 'Line', Sabine, Sarah, Katja, Michella og Helle - står i Magasinet EKSTRA frem og fortæller om hver deres mareridt. Om skammen, der fulgte og om de psykiske kampe. For at bryde med tabu. Og sprede et vigtigt budskab til andre ofre: Søg hjælp med det samme. Tal det ihjel. Hemmeligheden vil æde dig op indefra.

Otte kvinder står frem. Alle har de været udsat for et seksuelt overgreb. På skiltet har de skrevet ordene, der indrammer deres livs mareridt. Mandy blev voldtaget af Amagermanden. Tæt på Otte voldtægtsofre står frem: Her er deres mareridt

Derfor anmelder de ikke overgrebet
På Center for Voldtægtsofre i Aarhus får man ofte henvendelser fra kvinder, der ikke ønsker, at gå til politiet. Årsagerne er meget forskellige.

– Nogle af ofrene definerer ikke selv overgrebet som voldtægt, fordi gerningsmanden er en de kender. Andre føler selv skyld eller er bange for, hvordan deres omgivelser vil reagere. Og så er der også mange, der godt ved, at en anmeldelse meget tit aldrig kommer videre, siger ledende psykolog Anja Hareskov fra Center for Voldtægtsofre i Aarhus.

Cirka hver fjerde af de kvinder, centeret kommer i kontakt med, anmelder det aldrig.

Her kan du få hjælp

CENTER FOR VOLDTÆGTSOFRE findes ti steder i Danmark. I København hedder det Center for Seksuelle Overgreb. På centrene kan du få hjælp af både læger, sygeplejersker og psykologer. Du kan henvende dig her, uanset om voldtægten er sket for nylig eller for lang tid siden.

Hjemmeside:

voldtaegt.dk

FORENINGEN HJÆLP VOLDSOFRE kan du kontakte, hvis du har været udsat for vold, røveri, voldtægt eller andre seksuelle overgreb. Foreningen modtager omkring 1000 henvendelser om året, og rådvigningen omfatter bl.a. advokatbistand, psykologhjælp, erstatningsspørgsmål, skadesanmeldelse.

Hjemmeside: voldsofre.dk

Eller ring på tlf. 86415900

 

OFFERRÅDGIVNINGEN yder gratis personlig eller telefonisk rådgivning til ofre, vidner og pårørende i forbindelse med voldsomme oplevelser.

Hjemmeside: offerraadgivning.dk

Eller ring på tlf. 116006

Politiets fordomme
Dem, der er kontakt med politiet, oplever mødet meget forskelligt.

– Det er vigtigt for pigerne at føle, at de bliver taget alvorligt, og det er der også nogen der gør. Mens andre synes, det er vanskeligt, fordi de er blevet stillet stødende spørgsmål. De føler ikke, at politiet tror på dem.  Det er også vores oplevelse, at nogle betjente ikke er tilstrækkeligt uddannet i at håndtere personer med traumereaktioner. For eksempel er det et meget almindeligt symptom ikke at kunne huske tingene ordentligt. Men nogle gange bliver det tolket som om, at pigerne er utroværdige.

Ikke et spørgsmål om g-strengstrusser
Advokat hos Sirius Advokater, Helle Hald har specialiseret sig i at hjælpe volds-og voldtægtsofre. Hun oplever sammen med sine klienter nogle af fordommene, der hersker, når det gælder voldtægt.

– Nogle gange er det som om, at politiet som det første tænker ’kan det nu også være rigtigt', når en pige anmelder en voldtægt. Det er ikke i orden.

– Og det er heller ikke i orden, når betjenten, der afhører pigen, går op i, at hun har g-strengstrusser på. For det er ikke relevant. Hun har bare trusser på!

Påstand mod påstand
Af de sager, der bliver anmeldt, afvises syv ud af ti, inden de kommer i retten, enten hos politi eller anklagemyndighed. Det viser de seneste tal fra Det Kriminalpræventive Råd fra 2010. Typisk fordi, at der ikke er nok beviser, og at det derfor vil blive et spørgsmål om hans ord mod hendes, når den formodede gerningsmand siger, at der var tale om sex og ikke voldtægt.

Men Helle Hald, der også er næstformand i foreningen Hjælp Voldsofre, påpeger, at udtrykket påstand mod påstand, er problematisk.

– Kvinden påstår ikke noget. Hun anmelder en krænkelse, og når hun afgiver forklaring, gør hun det under strafansvar. En formodet gerningsmand derimod har lov til at lyve, og derfor har vi jo et retssystem, hvor hendes forklaring burde vægte højere.

– Hvis en person bliver sigtet for at have røvet en tegnebog eller overfalde et andet menneske, kan gerningsmanden jo heller ikke slippe af sted med at sige ’jamen, han gav mig pungen fuldstændig frivilligt’. Eller ’hun bad mig selv om at slå hende’.

– Kun voldtægtssager har det særlige aspekt, og selv om det selvfølgelig er godt, at domstolene stiller strenge krav til bevisbyrden, så er der altså sager, hvor det har formodningen imod sig, at han ikke var klar over, at han begik en voldtægt. Også selv om der ikke er andre vidner. Jeg mener, at for mange sager afsluttes for tidligt, siger Helle Hald.

Behov for befolkningsændring
Hun mener, der er tale om en ond cirkel. For når politiet afviser sager, gør de det, fordi at de ved, at sagerne alligevel ikke kommer videre i systemet. Og det skyldes, at anklagemyndigheden ved, at de ofte taber sagerne i retten.

– Den afsmittende effekt er ekstrem. Og i retten sidder domsmænd, som jo repræsenterer befolkningen. Derfor er det også nødvendigt med en generel holdningsændring. Hver syvende dansker i Amnestys seneste undersøgelse, siger, at det er pigens egen skyld, hvis hun er gået med en fyr hjem og så bliver voldtaget. Det er jo beskæmmende.

1 af 8 Michella blev voldtaget af sin kæreste.
2 af 8 Helle blev udnyttet seksuelt, mens hun var bevidstløs.
3 af 8 Mathilde blev overfaldet af en fremmed mand. Hun turde ikke gå til politiet.
4 af 8 Katja blev seksuelt misbrugt af sin far, fra hun var ni til hun var 24 år.
5 af 8 'Line' blev voldtaget af en fyr, hun havde mødt på vej hjem fra byen.
6 af 8 Sarah blev voldtaget af en fremmed mand, der havde fulgt efter hende hjem fra byen.
7 af 8 Sabine blev voldtaget af sin ekskæreste. Igen og igen. I dag sidder han i fængsel.
8 af 8 Otte kvinder står frem. Alle har de været udsat for et seksuelt overgreb. På skiltet har de skrevet ordene, der indrammer deres livs mareridt. Mandy blev voldtaget af Amagermanden.