Mistænkt for drabsforsøg skjulte sig i Danmark

29-årig varetægtsfængslet for knivstikkeri mod jødisk kvinde i Helsingborg. Kræves udleveret til Sverige

Svensk politi arbejdede med at sikre spor på stedet efter drabsforsøg mod en 60-årig kvinde i Helsingborg tirsdag. En 29-årig mand blev efterlyst i sagen og anholdt i København natten til onsdag. Foto: Johan Nilsson / TT / Ritzau Scanpix
Svensk politi arbejdede med at sikre spor på stedet efter drabsforsøg mod en 60-årig kvinde i Helsingborg tirsdag. En 29-årig mand blev efterlyst i sagen og anholdt i København natten til onsdag. Foto: Johan Nilsson / TT / Ritzau Scanpix

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): En 29-årig svensk mand er varetægtsfængslet i 13 dage med henblik på udlevering til Sverige i en sag om drabsforsøg på en 60-årig kvinde i Helsingborg. Det besluttede en dommer ved et grundlovsforhør onsdag eftermiddag.

Manden blev anholdt klokken 03.20 på Danhostel i København på baggrund af en arrestordre fra svensk politi.

Ved grundlovsforhøret i Købehavn skulle der alene tages stilling til varetægtsfængsling af den anholdte frem mod eventuel udlevering. Den beskikkede forsvarer protesterede mod anklagerens krav om fængsling, som dommeren altså valgte at imødekomme.

Drabsforsøget fandt sted tirsdag morgen på Nedre Långvinkelsgatan i den skånske by.

Vidner hørte ifølge Kvällsposten den 60-årige kvinde råbe 'help me, help me', da en mand gik til angreb. Kvinden blev stukket seks-syv gange med kniv.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Johan Nilsson / TT / Ritzau Scanpix
Foto: Johan Nilsson / TT / Ritzau Scanpix
 

Hele tirsdagen foretog svensk politi en omfattende menneskejagt. Ud på eftermiddagen var man angiveligt sikker på, hvem man ledte efter og anholdt den pågældende in absentia.

Natten til onsdag blev den 29-årige så pågrebet i Danmark.

- Der blev fundet spor i Sverige, som ledte til Danmark, har Peter Kjällkvist fra svensk politi udtalt.

Kan være antisemitisk
Den 29-årige nu varetægtsfængslede har anden etnisk baggrund end svensk og var i dommervagten i Københavns Byret iført blåt tøj fra fængslet samt hvide tøfler. Han havde en sølvfarvet kæde om halsen.

Manden er 170-75 cm høj, har sort hår og overskæg.

Den 60-årige kvinde var efter angrebet i livsfare, men hendes tilstand meldes nu stabil. Hun er aktiv i det jødiske samfund i det nordvestlige Skåne og er ifølge The Times of Israel hustru til lederen af Helsingborgs jødiske samfund.

Artiklen fortsætter under tweet ...

Diplomater fra Israels udenrigsministerium er ifølge mediet i dialog med de svenske myndigheder og vil udtale sig om motivet til drabsforsøget, når det er klarlagt.

Artiklen fortsætter under tweet ...

Ifølge svensk politi er det ubekræftet, hvorvidt drabsforsøget er politisk motiveret.

Den 29-årige mand er i forvejen kendt af svensk politi for blandt andet vold, og han blev så sent som i februar dømt for overtrædelse af knivloven. Det viser dokumenter i sagen, som Ekstra Bladet har fået indblik i.

I 2018 blev han pågrebet af politiet mistænkt for indbrud. Her opførte han 'meget hadfuldt' og blev vurderet til at være alvorligt psykisk syg.

Efter varetægtsfængsling i den pågældende sag blev han tvangsindlagt til psykiatrisk behandling. I oktober 2018 blev han idømt mindst fire måneders behandling.

I dommen står der om den 29-årige, at han 'savner erkendelse af sin sygdom, savner evnen til at samarbejde. Han har optrådt hadfuldt og aggressivt og truende, hvilket også inkluderer mordtrusler'.

Ifølge sigtelserne for drabsforsøget i Helsingborg tirsdag risikerer manden fængsel på livstid, såfremt han bliver dømt.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere