Mødre med bortførte børn i Brasilien: Fædrene ser dem aldrig igen

Lisbeth Markussen er færdig med mænd – Angelina Mathiesen venter på sin nye identitet og tror stadig på kærligheden

BELÉM (Ekstra Bladet): Står det til Angelina Mathiesen, som har bortført sine to børn til Brasilien, har Aia og Leonardo set deres fædre for sidste gang.

- Det gør de ikke. Det gør de ikke (ser børnene igen, red.), siger hun.

Moderen og børnene opholder sig i det nordlige Brasilien, hvor endnu en dansk kvinde, Lisbeth Markussen, har søgt asyl med sine tre børn.

Begrundelsen i Angelina Mathiesens asylansøgning, som Ekstra Bladet via kilder har fået indblik i, er, at hun mener sine menneskerettigheder og retssikkerhed krænket i Danmark.

Privatfoto 112 - 13. apr. 2017 - kl. 15:25 Far til bortførte børn: - Meld dig nu og lad os finde ud af det

Så må de opføre sig ordentligt
Heller ikke Lisbeth Markussen har nogen intention om at lade Johanne, Sigurd og Kristian genforene med faderen Rico Markussen.

- Så må de jo opføre sig ordentligt, når de er sammen med deres børn, siger Angelina Mathiesen, som anklager eksmændene Peter Lawaetz og Vladimir Valiant for en række seksuelle og voldelige overgreb mod hende og børnene.

Kvinderne holder heller ikke erindringen om fædrene i live i Brasilien:

- Hvis børnene bringer det på banen, kan vi godt tale om dem, siger Angelina Mathiesen, som uddyber:

- Der kan da godt komme en reference til engang, de var ude at kælke, hvis de ser noget på YouTube. ’Det var vi også med papa engang’. Eller ’den film så vi også med Peter’, kunne de sige.

- Hvad hvis børnene selv beder om at få lov til at se deres fædre?

- Det kan de gøre, når de er blevet 18 år. Indtil de er 18 år og myndige, får de ikke lov, siger Angelina Mathiesen, som efter eget udsagn en overgang overvejede at vende tilbage.

Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen taler ud på deres skjulested. Foto: Carsten Norton Krimi Danske mødre og fem bortførte børn jages af Interpol: Vi kommer aldrig hjem

- Men da fædrene så stillede sig op på dansk tv, var det ikke længere en mulighed, siger den 43-årige kvinde, som i lighed med Lisbeth Markussen er overbevist om, at de bliver overvåget af bl.a. privatdetektiver:

- Hvordan kan du leve og børnene et frit liv, når du siger, at I bliver overvåget?

- Det kan vi jo, når vi får nye identiteter. Det er det, der er planen. Vi skal beskyttes. Det ved de personer, som har sagen her i Brasilien, og det bliver der arbejdet henimod, siger Angelina Mathiesen, som ikke ønsker, at børnene glemmer deres danske rødder.

Angelina Mathiesen og Lisbeth Mortensen fotograferet i Brasilien, hvor de skjuler sig med fem børn. Foto: Carsten Norton Krimi Bortførte børn: Hemmelige netværk støtter efterlyste danske kvinder

Ikke færdig med mænd
På et punkt ser de to kvinder dog forskelligt på fremtiden. Det gælder spørgsmålet om, hvorvidt der er plads til nye mænd i deres liv. Lisbeth Markussen fortæller, at hun sagtens kan se sig selv leve resten af sit liv uden en mand.

Angelina Mathiesen tror stadig på kærligheden og vil gerne have en kæreste. Og det behøver ikke nødvendigvis være en brasilianer, bare fordi det blev Brasilien, de slog sig ned i.

- Der er masser af nationaliteter. Det vrimler med amerikanere i Belém, siger kvinden, som tilføjer, at hun indtil videre har overgivet sig til kærligheden til børnene og skal have repareret sit nervesystem, før der kan blive tale om en ny mand.

1 af 2 Mødrene vil ikke have deres børns ansigter fotograferet i Brasilien, men her står de to kvinder og fem børn. (Foto: Carsten Norton)
2 af 2 Bortført til Brasilien. Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen er internationalt efterlyst via blandt andet Interpol for at have bortført deres egne børn. (Foto: Carsten Norton)
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen