Morfar vil have nedsat straf

Jørgen Saugsted, der i 2014 skød og dræbte en advokat samt sårede sin svigersøn, får fredag prøvet sin sag i Højesteret

Her ses den 68-årige Jørgen Saugsted på knæ foran en betjent i Vester Voldgade. (Foto: Camilla Maria Johansen, Mogens Flindt, Jacob Høngaard Jensen, Mikkel Cramon)

Både By- og Landsretten sendte ham i fængsel på livstid for drab og drabsforsøg.

Men fredag får 68-årige Jørgen Saugsted prøvet sin sag ved landets højeste instans, Højesteret. Han ønsker en nedsat straf.

- Håbet er, at straffen bliver ændret fra livstid til en tidsbestemt straf. Men jeg kan ikke sige på nuværende tidspunkt, hvor mange år, jeg så vil gå efter, siger Jørgen Saugsteds forsvarer Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Skød med oversavet jagtriffel
Forbrydelsen fandt sted i september 2014 og var kulminationen på en langvarig strid mellem Saugsteds datter og hendes eks om samværsretten til Jørgen Saugsteds barnebarn.

Morfaren tog en oversavet jagtriffel med til et retsmøde i Fogedretten i København, hvor han mødte frem på sin datters vegne. Efter en diskussion i retssalen trak Saugsted sit våben. Han skød og dræbte først advokat Anders Lindholt, som repræsenterede barnebarnets far. Derefter forsøgte den 68-årige gerningsmand at dræbe eks-svigersønnen, som flygtede ud af retsbygningen. Offeret blev blandt andet ramt i brystet, men overlevede.

Meningen var, at han ville skyde sig selv, men han løb tør for patroner. Han blev anholdt med riflen i en lysebrun taske i Vester Voldgade i indre by.

Anholdelsen af Jørgen Saugsted
Anholdelsen af Jørgen Saugsted
 

I tre uger har Linda Saugsted holdt sig skjult rundt omkring i Danmark med sin fireårige søn. FOTO: PER RASMUSSEN Krimi Barn midtpunkt i drabssag: Datter er gået under jorden

Sagen har principiel betydning
Både Byretten og i Landsretten betegnede handlingen som hensynsløs og kynisk, og med to enslydende domme, sker det kun sjældent, at en dømt får lov til at prøve sin sag ved Højesteret. Ikke desto mindre har Procesbevillingsnævnet, vurderet, at sagen har principiel betydning. Nævnet begrunder ikke afgørelsen nærmere, men den dømtes relativt høje alder har formentlig spillet ind, siger Mette Grith Stage.

- Det handler jo nok om, hvorvidt alderen er en formildende omstændighed. Og også om der er andre formildende omstændigheder.

- Så som?
- Jeg mener jo blandt andet, at det her er et drab, der er begået i oprørt tilstand. Hans mentale tilstand på gerningstidspunktet må, efter min opfattelse, spille en rolle. Men det er jo det, Højesteret skal vurdere.

Jørgen Saugsted har tidligere givet udtryk for, at han angrer sin forbrydelse

- Det, jeg har gjort, er helt vanvittigt og helt forkert. Jeg er frygtelig ked af det, sagde den 68-årige mand i Landsretten.

Nu er han spændt på, hvad der kommer til at ske i Højesteret, fortæller hans forsvarer.

- Han håber bare af hele sit hjerte at straffen bliver ændret. Der er jo stor forskel på - også psykologisk - om han får en tidsbestemt straf eller får livstid.

Linda Saugsted, da Ekstra Bladet mødte hende i december. Her levede hun under jorden med sin fireårige søn - nu er han blevet fjernet og anbragt et hemmeligt sted. (Foto: Per Rasmussen) 112 - 11. jan. 2016 - kl. 21:15 Efter drabet i Fogedretten: Mor anholdt og sønnen fjernet

Linda Saugsted, da Ekstra Bladet mødte hende i december. (Foto: Per Rasmussen)

1 af 2 Efter drabet i Fogedretten gik Jørgen Saugsteds datter, Linda, under jorden med sin søn. Hun blev senere anholdt og sønnen blev tvangsfjernet.
2 af 2 Jørgen Saugsted med sit barnebarn. Privatfoto
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere