Mysteriet om ubådsdrama fortsætter: 'Raket-Madsen' har ændret forklaring

På pressemødet kom det frem, at Peter Madsen har haft mere end en forklaring i forbindelse med afhøringerne

Den svenske journalist Kim Wall blev sat af på Refshaleøen klokken 22.30 torsdag aften. Det var derfor, hun ikke var om bord, da ubåden sank fredag formiddag.

Sådan lød den første forklaring fra raketbyggeren Peter Madsen.

Men den forklaring er åbenbart blevet ændret. Det kom frem på et pressemøde, der blev holdt på Politigården i København søndag formiddag.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer

- Sigtede har til os givet forskellige forklaringer, sagde Jens Møller og tilføjede:

- Vi valgte i den første pressemeddelelse at sige, at han havde forklaret, at han havde sat hende af klokken 22.30 på Refshaleøen, og i og med at jeg så siger, der er givet forskellige forklaringer, så er det rigtigt, at så har vi siden fået en anden forklaring, sagde han.

Politiet kom ikke nærmere ind på, hvad den nye forklaring går ud på.

112 - 13. aug. 2017 - kl. 12:11 Politiet: - Det var som om, det var en bevidst handling, der fik ubåden til at synke

Det skyldes, at der blev besluttet, at der ville være lukkede døre ved grundlovsforhøret lørdag eftermiddag, da Peter Madsen skulle afgive forklaring på trods af, at han gerne ville forklare sig for åbne døre.

Anklagemyndigheden havde krævet, at der blev lukkede døre, fordi der under afhøringen af opfinderen var kommet oplysninger frem, der kunne krænke offerets familie.

Politiet har i løbet af søndag formiddag åbnet ubåden, men der blev hverken fundet 'levende eller døde personer', som drabschefen beskrev det.

112 - 13. aug. 2017 - kl. 11:32 Kim Wall fortsat forsvundet: Ingen personer i ubåden

Fortsætter eftersøgning
Politiet fortalte på pressemødet, at man ikke har andre personer i kikkerten på nuværende tidspunkt, men man har stadig sat en stor og bred efterforskning i gang.

- Vi har ikke lukket nogle muligheder, vi håber selvfølgelig stadig, at vi kan finde Kim Wall i levende live, men samtidig er vi også forberedte på, at det meget vel kan være, at det ikke er tilfældet, fortalte drabschefen.

Dermed fortsætter politiet nu eftersøgningen, der lige i øjeblikket går i to retninger:

- Vi fortsætter eftersøgningen af den svenske Kim Wall, både som savnet/bortgået person, som eventuelt kan være blevet sat i land og være i live et sted, fortalte han og fortsatte:

- Derudover gennemfører vi en undersøgelse i Køge Bugt-området og i den sydlige del af Øresund for at se, om vi kan bjærge en død person.

112 - 13. aug. 2017 - kl. 11:47 Unikke billeder: Politiet kalder ubåden for et muligt gerningssted

Undersøgelsen på havet foregår i samarbejde med forsvaret, og den sker både i vandet og i luften.

Bevidst sænket
På pressemødet kom det også frem, at politiet ikke tror, at ubåden sank på grund af tekniske fejl.

- Det var som om, det var en bevidst handling, der fik ubåden til at synke, sagde Jens Møller.

Det er fuldstændigt modstridende med, hvad ubådsopfinderen Peter Madsen tidligere har fortalt.

Da ubåden sank i Køge Bugt fredag formiddag, blev Peter Madsen reddet i land i en tilfældig speedbåd. Han fortalte efterfølgende, at det var en teknisk fejl, som han i første omgang forsøgte at reparere, der gjorde, at ubåden sank syv meter ned på havets bund.

Kim Wall beskrives som 30 år, 160 cm høj, spinkel af bygning, rødbrunt hår, brune øjne. Iført en orange bluse med lange ærmer, sort/hvid blomstret nederdel, nylonstrømper og hvide tennissko. Politiet vil gerne i kontakt med folk, der ved noget om hendes færden.

Foto: Tom Wall
Foto: Tom Wall
 

112 - 13. aug. 2017 - kl. 08:41 Raket-Madsen sigtet for drab: Ubådsmystik går verden rundt

Dramaet minut for minut

Sagen om først den forsvundne hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus og efterfølgende, hvor fartøjets konstruktør, Peter 'Raket' Madsen er sigtet for drab, er ganske voldsom og spektakulær.

Her følger en tidslinie over forløbet:

Omkring kl. 19: Her stævnede ubåden ud torsdag aften. Flere tilfældige vidner så ubåden forlade Refshaleøen, hvor fartøjet har hjemme, og derefter sejle ud fra Københavns Havn i den smukke sensommeraften.

I tårnet sås Peter 'Raket' Madsen stå sammen med en den 30-årige kvindelige, svenske journalist, der var med på turen.

Godt kl. 02.30: Her kontaktede kvindens kæreste til Joint Rescue Coordination Center - JRCC - og meldte ubåden savnet, fordi kæresten ikke var vendt tilbage.

Kl. 02.51: Her kaldte Lyngby Radio ubåden forgæves, men der var intet svar.

Kl. 03.39: Her kontakter JRCC og oplyser, at der kan være sket en ulykke og at ubåden derfor kan have været ude for et forlis.

Kl. 0711: Her udsendte Lyngby Radio en generel alarm til skibsfarten i Øresund og den østlige Østersø om at holde udkig efter ubåden.

Kl. 1014: Her fik JRCC en melding fra skibe og både i området syd for Drogden Fyr, at ubåden befandt sig et sted i Køge Bugt.

Kl. 10.39: Her kaldte Peter 'Raket' Madsen op fra ubåden til en redningshelikopter og forklarede, at han havde kurs mod København. Han forklarede, at han havde nogle tekniske problemer, men at der ikke var nogen tilskadekommende.

Her afblæstes eftersøgningen efter ubåden.

Omkring kl 11: Her stod Peter 'Raket' Madsen i tårnet på ubåden. Et vidne, der befandt sig i en båd tæt på, har fortalt, hvordan han kort forsvandt under dæk, og at han derefter kom til syne i tårnet igen.

Derefter begyndte ubåden pludselig at synke, og Peter Madsen sprang i havet. Ubåden sank på godt 30 sekunder.

Madsen blev samlet op af en båd og sejlet til havnen i Dragør.

Han fortalte, at han var eneste person om bord, og at han den foregående aften var sejlet tilbage til Refshaleøen, hvor han havde sat kvinden af. Derefter var han sejlet ud igen.

Omkring kl. 11.30: Her ankom han til Dragør, hvor han kort forklarede, at han havde haft nogle problemer med fartøjets ene ballasttank. Og da han havde forsøgt at ordne det, var det gået galt, og fartøjet var sunket.

Derefter var han blevet kørt til politiets Station City på Halmtorvet for at komme i søforhør. Her var formålet at få klarlagt baggrunden for forliset, og ud over politiet var der også søfartskyndigt personale.

Ved politistationen befandt sig også familiemedlemmer til den forsvundne kvinde. De var tydeligt oprevede, og de kom også ind på station, for at blive afhørt.

Midt på eftermiddagen: Her ankom dykkere fra Søværnet til området syd for Drogden Fyr, hvor man dykkede ned for at undersøge ubådsvraget. Det var ikke muligt for dykkerne at komme ind i vraget.

Kl. 17.44: Her udsendte Københavns Politi en pressemeddelelse om, ubådens ejer nu var anholdt og sigtet for drab på den svenske kvinde.

I pressemeddelelsen blev det beskrevet, at han nægtede drab, og at han havde forklaret, at han havde sat kvinden af på ved spidsen af Refshaleøen, nær restaurationen Halvandet omkring kl. 22.30.

ubaad-web.jpg


* Ubåden UC3 Nautilus blev bygget som et hobbyprojekt af en gruppe ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Det tog tre år at færdiggøre fartøjet.

* Ubåden er en af verdens største hjemmebyggede eksemplarer og er den tredje ubåd, som Peter Madsen har designet.

* Nautilus er næsten halv størrelse af den danske flådes tidligere ubåde af Tumleren-klassen. Den drives dieselelektrisk.

* Ubåden kan i teorien dykke til en dybde på 470 meter. Det er den dybde, hvor skroget ifølge beregninger kan forventes at bryde sammen på grund af vandtrykket.

* I 2010 skete der en batterieksplosion i maskinrummet. Flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land og har gennemgået en omfattende renovering.

* Ubåden er knap 18 meter lang og vejer 33 ton. Den blev for første gang søsat 3. maj 2008 i Københavns Havn, men det var ikke uden problemer. Derfor blev den igen søsat den 28. april i år. Tre måneder før den forsvandt.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen