Mystik om gaslugt i dødshuset

Villaen, hvor to voksne og fire børn blev fundet døde efter en familietragedie, havde naturgasfyr som kan spille en rolle i drabssagen

Politiets umiddelbare vurdering er, at faderen stod bag tragedien i Ulstrup. Video: Ernst van Norde/Karsten Gøttler

Naturgasfyret i villaen på Amstrup Bakker i Ulstrup kan spille en rolle i drabssagen, hvor en 45-årig mand dræbte sin hustru og parrets fire børn, hvorefter han begik selvmord.

Ifølge Østjyllands politi er der intet, der på nuværende tidspunkt tyder på, at gas har været årsag til dødsfaldene.

Men politiet oplyser ikke, hvordan de seks mennesker døde eller om, der eventuelt har været tale om en kulilteforgiftning. Politiet siger heller ikke noget om, hvorvidt drabsmanden har forsøgt at sprænge huset i luften ved en gaseksplosion efter drabene.

Brandvæsenet blev alarmeret til 'gaslugt' i huset. Redningsmandskabet sørgede for straks at lukke alle vinduer og døre i huset op, så der blev luftet ud, og naturgasselskabet HMN blev tilkaldt for at lukke for gassen til huset.

Politiet har endnu ikke givet oplysninger om dødsmåden eller dødsårsagen.

Det 149 kvadratmeter store hus blev bygget i 2007 og opvarmes af et moderne et-kammer naturgasfyr. Det betyder, at gasfyret er meget sikkert, og hvis det ellers har været korrekt vedligeholdt, er der kun en meget lille risiko for udslip af gas eller kulilte.

Var det sabotage?
Spørgsmålet er derfor, om drabsmanden bevidst har saboteret gasinstallationen, så der er sivet gas ud i huset, måske med henblik på at skabe en gaseksplosion, eller om huset er blevet fyldt med dræbende kulilte, fordi aftrækket fra gasfyret og den automatiske sikkerhedslukning af fyret er sat ud af funktion.

Begge dele vil kræve et nøje kendskab til gasinstallationen og det nødvendige værktøj.

Naturgas er i sig selv ufarligt, og man dør ikke af at indånde gassen.

Naturgassen fortrænger ilt og i teorien kan en stor mængde af naturgas fortrænge al ilt i et rum, så man dør af kvælning. Men eksperter siger til Ekstra Bladet, at det er helt usandsynligt, at det kan ske i et almindeligt parcelhus, hvor der altid vil være en vis udluftning.

Udslip lugter
Gassen er kunstigt tilsat et sporstof, så selv det mindste udslip kan lugtes tydeligt. Den største risiko er, at udstrømmende gas når en kritisk koncentration og eksploderer, fordi gassen bliver antændt af en gnist eller lignende.

Det skete i september sidste år, hvor en 87-årig kvinde omkom i sit hus i Galten, da udstrømmende naturgas blev antændt og huset lagt i ruiner. En utæt gasledning, der var 'skudt' ind under vejen ved huset, var årsag til eksplosionen.

112 - 5. okt. 2016 - kl. 11:36 Kvinde dræbt: Derfor eksploderede hus

Naturgasfyr kan i meget sjældne tilfælde udvikle kulilte, Karbonmonoxid, CO, hvis gasfyret ikke er vedligeholdt eller aftrækket til røgen ikke er installeret korrekt, for eksempel i forbindelse med en ombygning, hvor man ikke har involveret en autoriseret VVS-installatør.

Hvis forbrændingen i fyret er ufuldstændig, bliver der udviklet kulilte. Men det betyder ikke så meget, så længe røgen kommer frit og uhindret ud i det fri gennem aftrækket fra fyret, oplyser sikkerhedschef Per Persson fra Danmarks største naturgasselskab HMN til Ekstra Bladet.

Hvis røgaftrækket ikke fungerer som det skal, er moderne naturgasfyr monteret med et sikkerhedssystem, der automatisk slukker fyret, når der er risiko for udslip af kulilte.

Det skal du være opmærksom på
- Under normal drift kan der ikke udledes kulilte til boligen. Men man skal være opmærksom på et dårligt indeklima med dug på ruderne, og om man får influenza-lignende symptomer. Så skal man straks sørge for at få autoriseret service på sit naturgasfyr, siger Per Persson, der understreger, at det er helt forbudt for private at ’pille’ ved et naturgasfyr.

- Et gasudslip lugter man straks, og det kan håndteres ved at få lukket for gassen. Kulilten er snigende, men det er uhyre sjældent, at der sker dødsulykker med naturgas, siger sikkerhedschef Per Persson.

Sikkerhedschefen vil ikke spekulere i, om det er muligt at sabotere et gasfyr, så det udsender kulilte:

- Men i princippet kan alt vel saboteres, siger han.

Der er cirka 400.000 naturgas-kunder i Danmark.

Naturgasselskabet HMN får cirka 1000 henvendelser om året om ’gaslugt’, men der er sjældent tale om gasudslip.

Lugten skyldes oftest kloaklugt eller kemikalier. Næsten dagligt graves der gasledninger over i Danmark, men det sker i det fri, og håndteres ved at spærre af og lukke for gassen. Per Persson opfordrer husejere til at være opmærksomme på ledningsnettet, inden de begynder at grave eller hamre pæle i jorden.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere