Mystik om skrækdanskers opholdstilladelse

Ministerium undrer sig over, hvordan dansker med våben-dom kunne få opholdstilladelse i Sydafrika - og tilmed på rekordtid

Se konfrontationen med Peter Frederiksen her. (TV: Anthon Unger / redigering: Mikkel Cramon)

Normalt tager det op imod fem år for en udlænding at få permanent opholdstilladelse i Sydafrika - men ikke for danske Peter Frederiksen, som de seneste uger er blevet kendt som 'skrækdanskeren'.

Den 63-årige mand, som blandt andet er sigtet for sexmisbrug og for at have gemt 21 kvindelige kønsdele i sin fryser, fik sin opholdstilladelse i Sydafrika på blot ni måneder, efter han var flygtet dertil for at undgå en dom for ulovlig våbenbesiddelse i Danmark for ni år siden.

Og det vækker stor undren i landets indenrigsministerium, skriver Sunday Times.

Peter Frederiksen er i Sydafrika sigtet og varetægtsfængslet.
(Foto: Anthon Unger) 112 - 23. sep. 2015 - kl. 19:00 'Skrækdanskerens' danske dom: Havde våbenlager i børneværelse og bornholmerur

- Der har tydeligvis været nogle huller i vores sikkerhedssystem dengang, siger Mayihlome Tshwete, der er talsmand for ministeriet med henvisning til, at Peter Frederiksen på en femtedel af 'normaltiden' fik opholdstilladelse og dermed et sydafrikansk identitetsnummer.

Peter Frederiksen kom ifølge Sunday Times til Sydafrika på et turistvisum i 2006, men på trods af, at han tidligere er dømt for ulovlig våbenbesiddelse og samtidig var flygtet fra sit hjem i Nordsjælland, fordi en ny retssag stod for døren, var der tilsyneladende ingen røde lamper, der blinkede.

Peter Frederiksens eks-kone Tutti.(Foto: Anthon Unger) Krimi Skrækdanskerens eks-kone: Jeg blev bedøvet med champagne – vågnede i pøl af blod

Den 63-årige fik opholdstilladelsen på rekordtid, og det skal nu undersøges, oplyser ministeriets talsmand, der dog har et bud på, hvordan det kunne lade sig gøre.

- Hvis han havde forsøgt at få opholdstilladelse her i 2015, havde vi krævet at få en sikkerhedsgodkendelse fra det danske politi - og så havde han ikke fået lov at blive i landet, lyder det fra talsmanden.

- Men vores system var meget afslappet i 2006. Folk kunne bare komme her som besøgende, ændre deres visum og blive, så længe de ville, forklarer Tshwete og tilføjer, at det blev udnyttet af mange.

I sydafrikanske medier gisnes der om, hvorvidt landets forhistorie med tilfælde af bestikkelse og korruption også spiller ind i sagen om danskeren, men det vil politiets undersøgelser formentlig vise.

Peter Frederiksen sidder varetægtsfængslet i Sydafrika efter der blev fundet flere afskårne kønsdele i hans fryser. (Foto: Anthon Unger) 112 - 25. sep. 2015 - kl. 18:07 Skrækdansker mistænkes for flerkoneri: Gift med dansk kvinde

Peter Frederiksen bliver mandag fremstillet i retten på ny, hvor en dommer endnu engang skal tage stilling til, om han fortsat skal sidde fængslet.

Politiet i Bloemfontein har tidligere på ugen oplyst til Ekstra Bladet, at det desuden er i færd med at undersøge, om han kan sigtes for yderligere forhold - heriblandt flerkoneri, fordi han angiveligt aldrig er blevet skilt med sin danske kone. Han er siden blevet gift med en kvinde fra det selvstændige kongerige Lesotho, som ligger omkranset af Sydafrika.

Sigtelsen for flerkoneri vil blive rejst i retten mandag, hvis politiets mistanke viser sig at holde stik.