Nabo til 'De udvistes ø': - Det er noget svineri

Udlændinge på tålt ophold, fremmedkrigere og kriminelle asylansøgere skal bo på en isoleret ø i Stege Bugt

Da DTU åbnede et topsikret virus-laboratorium på Lindholm i 2007 med undersøgelse af levende dyr, kaldte flere medier det 'mund- og klovsygens Alcatraz’.

Nu vil regeringen og DF omdanne øen i Stege Bugt til de udvistes ø. Et isoleret udrejsecenter for udviste kriminelle, der kan forlade øen med færge på enkelte tidspunkter i løbet af dagen, men som skal melde sig igen om aftenen. Og så er den sidste færge gået.

Det har skabt røre hos borgerne i den søvnige havneby med godt 600 indbyggere, én Lokalbrugsen, en cafe og 44 adresser til salg,

– Jeg synes, at det er forfærdeligt, at man sender folk ud på sådan en ø. Hvad skal de der? Jeg mener, at det er symbolpolitik, fordi der snart er valg. Jeg kommer til at tænke på den der ø ovre i USA – Alcatraz, siger 64-årige Rosemarie Christensen med henvisning til den nu nedlagte fængselsø i San Francisco Bay.

Rosemarie Christensen mener ikke, at det er humant, at folk kan sendes ud på en ø. Foto: Per Rasmussen
Rosemarie Christensen mener ikke, at det er humant, at folk kan sendes ud på en ø. Foto: Per Rasmussen

Lindholm, der denne disede decemberdag netop kan netop skimtes et par kilometer ude i Stege Bugt, minder faktisk lidt om den berygtede klippeø på afstand.

Ved færgelejet over til øen kan man se en falmet planche med overskriften ’I virussens tjeneste’, men det er snart fortid. Hele øen skal desinficeres, før de nye beboere flytter ind.

FAKTA: Her er aftalen om de kriminelle udlændinges ø

Regeringen og Dansk Folkeparti blev i november 2018 enige om en ny finanslov for 2019.

Her er det blevet aftalt, at øen Lindholm i Stege Bugt skal huse udlændinge, der er på tålt ophold og kriminelle afviste asylansøgere.

Få overblikket over det nye center her:

* Opholdsstedet kommer til at hedde Udrejsecenter Lindholm. I forvejen findes Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland. Det bliver ikke lukket, men fremover vil det kun være for afviste asylansøgere, der ikke har gjort noget kriminelt.

* Centret på Lindholm vil være for udlændinge på tålt ophold og afviste asylansøgere, som har begået særlige former for kriminalitet.

* Det er Kriminalforsorgen, der kommer til at drive centeret. Politiet vil være til stede døgnet rundt, og der etableres detentionsfaciliteter, hvor anholdte kan opholde sig i kortere tid, indtil de kan transporteres væk fra øen.

* Færgerne til og fra Lindholm vil være indstillet fra sidst på aftenen til næste morgen.

* Politiet vil også være mere til stede omkring færgelejet i Kalvehave, som forbinder Lindholm med Stege.

* Etableringen af centeret vil ske trinvist frem mod 2021, hvor det forventes, at centret kan tages i brug.

* Centeret vil have en kapacitet på 100 pladser med mulighed for yderligere 25 pladser. Der vil desuden blive etableret faciliteter til centrets medarbejdere og politiet.

Kilde: Finansministeriet.

Et aktiv
Rosemarie Christensen tænker ikke så meget på, hvad det betyder for indbyggerne i Kalvehave.

– Det er jo kriminelle udviste, der skal derud. Tænker du ikke på det?

– Jo, men jeg har det jo sådan, at når folk har udstået deres straf, er de fri. Jeg er bekymret på deres vegne over, at man kan gøre sådan ved mennesker. Det er ikke humant. Jeg har været rigtig rasende hele morgenen. Jeg synes, det er noget svineri, ærligt talt.

Den 81-årige pensionerede sømand Carl Emil Egedal har boet i Kalvehave hele sit liv og har sejlet færgen i 18 år som en retrætepost.

Han vælger at se det som et aktiv, at planerne kan skabe arbejdspladser. 

– Jeg har også læst, at der vil være en fast politimand på havnen. Så er der job til ham. Det er godt. Byen er jo nærmest uddød, siger han og hæfter sig ved, at de udviste skal være på øen om natten:

– Hvorfor skal man problematisere det? Der er ikke noget farligt ved det. Tyveknægte og banditter slår jo os gamle ned, når det er mørkt.

Fuldkommen latterligt
53-årige Klaus Borgstrøm bor i nærliggende Mern.

– Jeg ved ikke, om jeg er nervøs, for det kan man først blive, når de er her. Vi ved jo, at de er kriminelle, og det kan risikere, at det bliver værre med tyverier og sådan noget, siger han og nævner, at det også kan betyde, at nogen ikke vil flytte til byen.

– Jeg skal ikke dømme folk på forhånd, og det vil jeg aldrig gøre. Men der er jo både hernede, som du kan stjæle fra. For os unge mennesker er det mere ’nå ja’, det er nok nærmere de ældre, der føler sig utrygge. 

FAKTA: Lindholms beboere kan gå i land i Kalvehave

Øen Lindholm i Stege Bugt skal ifølge finanslovsaftalen fremover huse udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle.

Færgen, der bringer folk til øen Lindholm, sejler fra Kalvehave Havn.

Fakta om byen Kalvehave:

* Indbyggere: 632 personer.

* Byen er en del af Vordingborg Kommune.

* Dronning Alexandrines Bro, der blev indviet i 1943, forbinder Kalvehave med Møn.

* Kalvehave Havn rummer en marina med plads til cirka 300 både.

* Ifølge Henri Nielsen, der er havnefoged på Kalvehave Havn, besøger 250 lystsejlere hver sommer marinaen.

* I 1930'erne anlagde DTU Veterinærinstituttet et virusforskningscenter på øen Lindholm, der ligger ud for Kalvehave. Havnen havde efterfølgende store stalde, hvor køer og andre dyr befandt sig, inden de skulle sejles til øen. Staldene står der stadig i dag.

Kilder: Danmarks Statistik, Vordingborg.dk.

Aksel Mørup, 64 år og hustruen Lene, bor i Ishøj, men har båd i havnen i Kalvehave. Aksel Mørup er ikke i tvivl om, hvad han mener.

– Det er fuldkommen latterligt, fordi man flyttet et problem i Udkantsdanmark til et andet sted i Udkantsdanmark. Det er jo ikke ligefrem guds bedste børn.

Han giver ikke meget for, at Lindholm omtales som en øde ø.

– Vi kan godt kalde det Danmarks svar på Alcatraz. Man skal bare huske, at der er en rivende strøm derovre. Det er der altså ikke her. Du kan nærmest vade i land. De skal nok kun svømme omkring 500 meter – det kan jeg klare, og jeg er over 64, siger han og forudser, at Lokalbrugsen vil få størst problemer.

– Jeg tvivler på, at de vil tage noget fra bådene. De går formentlig efter ting, de skal bruge i hverdagen. Den lille købmand vil nok kunne mærke det. 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere