Næse til Skanderborg Kommune i undersøgelse af Ry-sag

Den uhyggelige brandbombe-sag, hvor 16-årig dreng med afghansk baggrund blev overfaldet af jævnaldrende kammerater, får Ombudsmanden til at kritisere kommunal indsats

De fire dømte drenge og offeret gik alle her på Mølleskolen i Ry i Østjylland, da overfaldet skete for halvandet år siden. Polfoto
De fire dømte drenge og offeret gik alle her på Mølleskolen i Ry i Østjylland, da overfaldet skete for halvandet år siden. Polfoto

Skanderborg Kommune og Mølleskolen i Ry begik væsentlige fejl i sag om fire drenge, der kastede en benzinbombe på deres jævnaldrende kammerat en vinteraften ved byens idrætshaller.

Det konkluderer Ombudsmanden i redegørelse.

En 16-årig dreng fra Ry blev 6. februar 2017 udsat for et overfald med en brandbombe. Fire jævnaldrende drenge blev efterfølgende dømt som gerningsmænd i sagen.

Efter at Folketingets Ombudsmand har undersøgt Skanderborg Kommunes og Mølleskolens indsats i årene forud for overfaldet, konkluderer han i en redegørelse følgende:

'Der er begået væsentlige fejl i sagen i forhold til reglerne i blandt andet offentlighedsloven om notat- og journaliseringspligt. Der er begået væsentlige fejl i sagen i forhold til reglerne i serviceloven om underretningspligt'.

Derudover påpeger ombudsmanden, at det er svært at fastslå, hvilken betydning fejlene har haft på den skæbnesvangre dag, hvor en 16-årig dreng blev overfaldet med en brandbombe.

Kan ikke fastslå om sag kunne være undgået

- Det er ikke i dag muligt at fastslå, i hvilken udstrækning korrekt efterlevelse af de nævnte regler ville have medvirket til at undgå det samlede forløb, som sagen fik, herunder episoden den 6. februar 2017, skriver ombudsmanden.

Ombudsmanden kan – inden for rammerne af sit bedømmelsesgrundlag – ikke fastslå andre væsentlige fejl i sagen end de nævnte.

I dagene efter overfaldet fik offerets familie mange sympati-tilkendegivelser. Her har genboen Elsebeth Persson netop afleveret en gave til offerets dengang 18-årige storebror, Mohammed Akbari, mens Ekstra Bladet var på besøg hos familien i udkanten af Ry. Foto Ernst Van Norde
I dagene efter overfaldet fik offerets familie mange sympati-tilkendegivelser. Her har genboen Elsebeth Persson netop afleveret en gave til offerets dengang 18-årige storebror, Mohammed Akbari, mens Ekstra Bladet var på besøg hos familien i udkanten af Ry. Foto Ernst Van Norde
 

Formålet med ombudsmandens undersøgelse har især været at kaste lys over, om der er begået juridiske fejl i sagen, som det kan være særlig vigtigt at være opmærksom på i fremtiden for at undgå lignende tilfælde. 

Skanderborg Kommune og Mølleskolen har over for ombudsmanden redegjort for en række initiativer, der skal sikre, at reglerne om notat- og journaliseringspligt og reglerne om underretningspligt fremover bliver overholdt.

Borgmester: Vi beklager meget

Skanderborg Kommune har udsendt en pressemeddelse som en reaktion på ombudsmandens redegørelse. 

- Ombudsmandens redegørelse er ikke til at tage fejl af; notat- og underretningspligten er ikke overholdt i en række konkrete tilfælde på Mølleskolen, og det beklager vi meget, siger  borgmester Jørgen Gaarde (S).

Han fortsætter:

- Ombudsmandens vurdering er på linje med den eksterne advokatundersøgelse, vi selv satte i gang. Det har været vigtigt for os ikke bare at afvente Ombudsmanden, og derfor har vi allerede iværksat efteruddannelse af al vores pædagogiske personale på skolerne, siger borgmester Jørgen Gaarde i pressemeddelelsen.

Mohamad Akbari, storebror til den overfaldne Ali, har tiltro til det danske retssystem og siger, at netop denne tiltro gør, at hans familie ikke er bekymret for, at retfærdigheden sker fyldest i den kommende retssag. Foto Ernst Van Norde 112 - 12. apr. 2017 - kl. 08:25 Brandbombe-offers familie: Vi tror på retfærdighed

Se også: Brandbombe-drenges forældre hyrer stjerneadvokater

Se også: Ali blev ramt af brandbombe: Skriger af smerte om natten

Se også: Far til forbrændt søn: - Jeg er bange for det kan ske igen

 

 

 

1 af 2 Det var her ved Ry Hallerne, at overfaldet skete en februar-aften i 2017. Foto Ernst Van Norde
2 af 2 De fire dømte drenge og offeret gik alle her på Mølleskolen i Ry i Østjylland, da overfaldet skete for halvandet år siden. Polfoto