Narkosmuglere skal skydes på henrettelsesø

Indonesiske myndigheder er ikke modtagelige for bønner for to australske heroinsmuglere

To australske stofsmuglere, som er idømt dødsstraf for stofsmugling i Indonesien, blev onsdag transporteret med færge til henrettelsesøen Nusa Kambangan, hvor de efter planen skal henrettes i næste uge. (Foto: AP Photo/Achmad Ibrahim)
To australske stofsmuglere, som er idømt dødsstraf for stofsmugling i Indonesien, blev onsdag transporteret med færge til henrettelsesøen Nusa Kambangan, hvor de efter planen skal henrettes i næste uge. (Foto: AP Photo/Achmad Ibrahim)

Ti dødsdømte narkosmuglere skal efter planen skydes på en henrettelsesø i Indonesien om få dage.

De dømte skal skydes af et henrettelseshold på 12 soldater, hvoraf tre har dræbende ammunition. Henrettelserne formodes at finde sted allerede i næste uge.

Australske myndigheder har i årevis forgæves appelleret om benådning af to australske mænd, der ledte en gruppe på ni narkosmuglere. Senest har australske myndigheder tilbudt at udlevere tre indonesiske fanger i bytte, skriver AP.

Se også: FN-chef går i forbøn for dødsdømte narkosmuglere

Selv Black Sabbath-guitaristen Tony Iommi gik i forbøn for de to australiere til den indonesiske præsident Joko Widodo, som er heavy metal fan.

Se også: Black Sabbath er godt for dine planter

Præsident ikke modtagelig
Den indonesiske præsident, Joko Widodo, har dog været afvisende indtil nu. Han siger, de indonesiske myndigheder vil slå hårdt ned på narkosmuglere, fordi stoffer er blevet et stort problem i landet.

- Vi vil vise verden, at Indonesien går hårdt ind i kampen mod stoffer, siger den indonesiske statsanklager, H.M. Prasetyo.

De to australiere, 31-årige Andrew Chan og 33-årige Myuran Sukumaran, blev taget i 2005 og senere idømt dødsstraf for at smugle 8,3 kg heroin fra Bali i Indonesien til Australien som del af en gruppe med ni personer kaldet 'Bali Nine'.

Australske medier, heriblandt avisen Sydney Morning Herald, har påpeget, at den indonesiske præsident har indrømmet, at han først ikke var klar over, indsmuglingen var sket fra Bali til Australien og ikke omvendt.

De planlagte henrettelser har skabt dårlig stemning mellem Indonesien og Australien, som ydede over 5 milliarder danske kroner i hjælp til Indonesien efter tsunamien i 2004.

Ti skal skydes
Den indonesiske præsident, Joko Widodo, siger, henrettelserne kan finde sted allerede i næste uge. Statsanklageren i Indonesien planlægger at afholde pressekonference fredag om, hvornår henrettelserne vil finde sted.

Australiernes familier er på vej til en by i nærheden af henrettelsesøen Nusa Kambangan, hvor de kan være besøgende indtil nogle få timer før henrettelserne. Dømte får generelt 72 timers varsel, før de henrettes.

De to australiere blev onsdag transporteret til henrettelsesøen sammen med to stofsmuglere fra andre sager, nigerianske Raheem Agbaje Salami på 45 og fillippineren Mary Jane Fiesta Veloso på 30, skriver The Star.

I alt 10 stofsmuglere skal efter planen henrettes, skriver AFP.

I januar blev seks stofsmuglere, heriblandt udenlandske statsborgere, henrettet i ved skydning i Indonesien. Der sidder stadig mere end 130 fanger på dødsgangen, heriblandt 57 stofsmuglere, ifølge The Star.

1 af 2 To australske stofsmuglere, som er idømt dødsstraf for stofsmugling i Indonesien, blev onsdag transporteret med færge til henrettelsesøen Nusa Kambangan, hvor de efter planen skal henrettes i næste uge. (Foto: AP Photo/Achmad Ibrahim)
2 af 2 To australske stofsmuglere, som er idømt dødsstraf for stofsmugling i Indonesien, blev onsdag transporteret med færge til henrettelsesøen Nusa Kambangan, hvor de efter planen skal henrettes i næste uge. (Foto: AP Photo/Achmad Ibrahim)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere