Nervekrig ansigt til ansigt med betjent: - Dræb mig!

En video fanget af en privatperson viser, hvordan en heltemodig betjent endte ansigt til ansigt med den formodede gerningsmand i Toronto

Her er den dramatiske episode fanget på video. Foto: Privat

Alek Minassian er mistænkt for at stå bag det brutale angreb med en varevogn i storbyen Toronto. Ti mennesker har mistet livet, da han efter sigende bragede ind i en menneskemængde.

Efterfølgende har avisen Toronto Star fundet frem til en video fra en privatperson, der viser et dramatisk øjeblik. Og det går lige nu verden rundt.

En politibetjent dukkede hurtigt op på stedet, og så startede nervekrigen.

I videoklippet kan man høre, hvordan den mistænkte råber: - Dræb mig. Skyd mig i hovedet, mens han peger direkte på betjenten og påstår, at han har en pistol i lommen.

Men betjenten holder hovedet koldt og fortsætter med at forsøge at snakke den formodede gerningsmand til ro. Her stopper videoen, og det er uklart, hvad der helt præcist er sket.

Artiklen fortsætter under billedet

Her peger manden på betjenten med en mindre genstand, mens han påstår, at han har en pistol i lommen. Foto: Privat
Her peger manden på betjenten med en mindre genstand, mens han påstår, at han har en pistol i lommen. Foto: Privat
 

Senere kunne politiet i Toronto dog melde ud, at 25-årige Alek Minassian var blevet anholdt og mistænkt for at stå bag.

- Det er meget tidligt i efterforskningen, og vi har brug for alle brikker i puslespillet, inden vi kan sige præcis, hvad der er sket. Vi undersøger, hvad motivet til denne episode kan være, men alt tyder på, at der er tale om en bevidst handling, lyder det fra Mark Saunders.

Betjent hyldet
Adskillige canadiske og udenlandske medier har efterfølgende bragt videoklippet, og nu bliver betjenten og hans kolleger hyldet. Blandt andet fra Canadas minister for offentlig sikkerhed.

Også præsidenten for Toronto Police Association giver betjenten kredit.

- Han er lidt rystet over det hele. Han siger bare, at han gjorde sit arbejde. Men han har altså konfronteret en person, der truer med, at han har en pistol, og han ender med at anholde ham siger Mike McCormack til Toronto Star.

Mange kvæstede
Politichefen oplyser, at Alek Minassian, en studerende fra Toronto-forstaden Richmond Hill, ikke har nogen kendte forbindelser til organiserede terrorgrupper.

- Men vi undersøger alle muligheder, tilføjer politichef Mark Saunders på pressemødet.

Han oplyser, at 10 personer mistede livet, efter at de blev påkørt af varevognen. Yderligere 15 personer er kommet til skade.

Klokken var 13.30 lokal tid (19.30 dansk tid), da varevognen med høj hastighed kørte ind i fodgængere over en strækning på cirka en kilometer.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Vasiola Bibolli, 30, fortæller til canadisk tv, at hun var tæt på at blive ramt af varevognen, da hun kom gående på Yonge Street.

Hendes veninde fik trukket hende i sikkerhed i sidste øjeblik.

- Jeg frøs til is, siger Vasiola Bibolli og fortæller, at en ældre dame lige ved siden af hende blev ramt af varevognen.

- Hun landede på køleren af bilen og faldt ned på jorden. Hendes hoved begyndte at bløde med det samme, siger hun om offeret, der senere blev erklæret for død.

Ramte alle på fortovet
Chaufføren blev ved med at køre, selv om han ramte adskillige personer, og folk skreg til ham, at han skulle stoppe bilen.

- Han ramte alle. Han ramte alle på fortovet. Alle der kom i vejen for ham, siger øjenvidnet Ali Shaker til Associated Press.

Artiklen fortsætter under billederne

 

Andre øjenvidner fortæller, at døde og kvæstede lå spredt på gaden.

- Jeg må have set fem, seks personer, der blev forsøgt genoplivet af tililende og ambulancefolk. Det var forfærdeligt, siger øjenvidnet Phil Zullo.

Tæt på G7-møde
Episoden skete omkring 30 kilometer fra den centrale del af storbyen, hvor de store industrilandes udenrigsministre i G7-gruppen mødtes mandag.

Politiet afhører vidner og undersøger overvågningskameraer, som kan have filmet hændelsen, forklarer vicedirektør ved Torontos politi Peter Yuen.

- Jeg kan forsikre offentligheden om, at vi bruger alle vores ressourcer på at undersøge denne tragiske hændelse, siger han.

Koldblodig betjent hyldes

En politimand i Toronto bliver hyldet af sine kolleger, efter at han håndterede konfrontationen med den mistænkte særdeles køligt.

Videooptagelser af episoden viser, at de to stod over for hinanden på gaden. Imens pegede den formodede gerningsmand en pistollignende genstand mod betjenten og råbte: 'dræb mig'.

Optagelserne viser, at manden gentagne gange trækker genstanden op fra hoften og sigter mod betjenten. Meget tyder på, at den mistænkte forsøgte at blive skudt - at han ønskede at begå selvmord via betjenten.

Da den mistænkte råbte, at betjenten skulle skyde ham, svarede betjenten. 'Nej, læg dig ned'.

Da den mistænkte sagde, 'jeg har en pistol i lommen', svarede betjenten, 'jeg er ligeglad, læg dig ned'.

Politichef i Toronto Mark Saunders siger, at betjentens håndtering af situationen afspejler hans træning.

Jane Fisher-Byrialsen kæmper mod politiets metoder, når de anskaffer tilståelser ved at lyve for arrestanterne. Foto: Mogens Flindt Krimi Danske Jane kæmper mod falske tilståelser i USA: Sådan knækker politiet dig

- Særligt en uopklaret sag fra 1997 nager mig, fortæller Bent Isager-Nielsen. Foto: Olivia Loftlund Krimi Tidligere drabschefs uhyggelige dom: Vi kan alle slå ihjel