New York i undtagelsestilstand

Asfalten forventes at blive op mod 54 grader store byer som New York og Washington, hvor turister frarådes at gå på byens fortove i solen

En hedebølge rammer storbyer som New York i weekenden. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix
En hedebølge rammer storbyer som New York i weekenden. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Opdateret klokken 12.39: New Yorks borgmester har erklæret byen i undtagelsestilstand.

En hedebølge har sat kursen mod den amerikanske østkyst, advarer Meteorologisk Institut i USA.

Turister i store byer som hovedstaden Washington og New York bliver derfor advaret mod at opholde sig for meget uden for i weekenden. Lørdag vil temperaturerne nemlig stige til hele 43 grader i skyggen.

Det har fredag fået New Yorks borgmester Bill de Blasio til at erklære byen i undetagelsestilstand. Det annoncerer han på Twitter.

'Jeg er har erklæret en lokal undtagelsestilstand på grund af den ekstreme varme', skriver han blandt andet i tweetet.

Sundhedsfarligt
Meteorologer forventer således, at det bliver ligeså varmt langs østkysten, som det normalt er i ørkenstaten Nevada, hvor det ikke er et særsyn, at temperaturen sniger sig over 40 grader i skyggen.

Derfor skal man udvise forsigtighed, advarer den amerikanske meteorolog George Steinberg.

- Det vil være direkte sundhedsfarligt at gå udenfor, når det er allervarmest. Vi opfordrer derfor alle til at blive indendørs eller at opsøge nogle af byens special-indrettede 'nedkølingscentre', siger han til avisen New York Times.

Det er en god idé at blive i skyggen, hvis man opholder sig på den amerikanske østkyst i netop denne weekend. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix
Det er en god idé at blive i skyggen, hvis man opholder sig på den amerikanske østkyst i netop denne weekend. Foto: Drew Angerer/Ritzau Scanpix

Gloende hed asfalt
Asfalten kan blive helt op til 54 grader, og det er nok til at forbrænde både hunde og mennesker. Derfor skal man holde sig fra fortove, som har bagt i solen i flere timer, lyder advarslen videre.

Ifølge Meteorologisk Institut vil to tredjedele af hele USA blive ramt af den massive hedebølge. På Twitter skriver de, at der fra østkysten og helt ind til byer som Chicago og Kansas City vil være temperaturer langt over 100 fahrenheit (38 grader, red.).

Instituttet spår, at der vil blive sat varmerekorder i denne weekend, som ikke er set siden begyndelsen af forrige århundrede.

Rekordvarm sommer
I Europa har man kurs mod den varmeste sommer i næsten 100 år, mens det ligeledes ser ud til at blive en rekordvarm sommer på det nordatlantiske kontinent.

Ifølge USA Today har netop denne sommer været den varmeste nogensinde, og dermed slået de rekorder, som blev sat for tre år siden under sommeren i 2016.

Hedebølgen forventes altså at blive brutal i løbet af den kommende weekend, men allerede mandag forventer Meteorologisk Institut, at temperaturerne igen vil falde til omkring 26 grader.