Nordens Chicago: 30 eksplosioner i Malmø siden nytår

På den anden side af sundet har man massive problemer med kriminalitet

En bombe eksploderede ved Malmøs retsbygning 1. december 2014. Braget kunne høres flere kilometer borte. (Foto: AP)
En bombe eksploderede ved Malmøs retsbygning 1. december 2014. Braget kunne høres flere kilometer borte. (Foto: AP)

Svenskerne vågnede søndag morgen igen op til nyheden om, at en håndgranat var eksploderet. Noget, der er sket gennemsnitligt en gang om ugen i Malmø siden nytår.

Denne gang ramte den kraftige eksplosion ved gaden Rönnblomsgatan i Malmø, og det svenske politi mener, at der var tale om en håndgranat. Ingen personer kom noget til, men ti biler blev beskadiget. Borgere alarmerede politiet omkring klokken 04.40, da der lugtede brændt udenfor.

Eksplosionen søndag morgen er den fjerde på en uge. Natten til fredag var der en kraftig eksplosion foran Malmø kommunes kontorer for invalide- og familieomsorg. Heller ikke her skete der personskader. Natten før eksploderede en granat i forstaden Limhamn. Tirsdag kom 60-årig mand til skade, da en granat blev kastet udenfor et forsamlingshus på Norra Grängesbergsgatan.

Kortet viser nogle af de mange eksplosioner, der er sket i Malmø i 2015. (Google Maps)

Hårdest ramt af sprængninger
Sveriges tredjestørste by er den by i Skandinavien, der er værst ramt af sprængninger, skriver den svenske avis Sydsvenskan. Dertil kommer de blodige bande- og indvandrerkrige, skudepisoder, mord, påsatte brande og hatecrimes, som har foregået i Malmø de sidste år.

Det kan være svært at forestille sig, at der i den svenske by - blot 30 minutter i tog fra København - kan rumme så meget vold og organiseret kriminalitet, som tilfældet er. Men Malmø har gennem de seneste ti år fået stor opmærksomhed på grund af kriminaliteten, hvorfor byen også har fået tilnavnet 'Nordens Chicago'.

- Det er den 30. sprængning siden nytår. Vi står i en situation, som er meget alvorlig. Efter al sandsynlighed er nogen i besiddelse af et større parti håndgranater, siger Malmøs politimester, Stefan Sintéus, til nyhedsbureauet TT.

Ni håndgranater siden juni

På meget kort tid har der været mange eksplosioner med håndgranater i Malmø.

26. juli: Ingen kom til skade, da en håndgranat gik af omkring klokken 04.00 om morgenen.

24. juli: En håndgranat eksploderer udenfor et af Malmø kommunes kontorer.

23. juli: En håndgranat eksploderer i en parkeret bil ved et boligområde i forstaden Limhamn. Politi, ambulance og redningsfolk blev tilkaldt klokken 03.15.

21. juli: En 60-årig mand kom til skade og måtte på sygehuset, da der skete en eksplosion på Norra Grängesbergsgatan.

15. juli: En håndgranat kastes mod en boligblok på Byggmästaregatan.

13. juli: En håndgranat eksploderer udenfor en boligblok på Augustenborgsgatan.

24. juni: En håndgranat bliver fundet i en garage på Norrbäcksgatan.

20. juni: To håndgranater bliver kastet på Norrbäcksgatan, men de eksploderer ikke.

12. juni:  En håndgranat kastet på Rasmusgatan. To personer kom til skade som følge af glassplinterne. Der skete også flere materielle skader.

Dødbringende og voldsomme
Granaterne menes at være dødbringende på en afstand af op til fem meter. Indenfor 20 meter kan de give voldsomme skader. Nogle af sprængningerne er mistænkt for at være relaterede, mens andre bliver undersøgt separat.

Og de mange eksplosioner i Malmø trækker ressourcer fra politiet i hele det sydlige Sverige.

- Begivenhederne i Malmø har selvfølgelig en topprioritet hos os. En stor personalestyrke, der arbejder specifikt med situationen er blevet oprettet for at få skabt et samlet overblik over situationen og for at opklare de forbrydelser, der er begået, siger Stefan Sintéus, Malmøs politimester, i en pressemeddelelse.

De fleste af håndgranaterne i Malmø stammer fra det tidligere Jugoslavien, oplyser svensk politi ifølge Ritzau. De er blevet fremstillet i forskellige år og har blandt andet været brugt i Bosnienkrigen mellem 1991 og 1995.

På de sociale medier er reaktionerne på den sidste eksplosion sparsomme. Måske fordi det sker så tit, at det knapt er en nyhed værdig, som de to svenskere nedenfor giver udtryk for på Twitter:

Skærm

Hent flere
Hent flere