Nordjydes vold mod storebror var ikke et drab

Et slagsmål mellem to brødre endte med, at den ene døde. Der er dog ikke tale om et drab, mener nævningeting

En 55-årig mand er onsdag formiddag ved Retten i Hjørring kendt skyldig i vold med døden til følge mod sin 57-årige storebror, skriver nordjyske.dk

Episoden fandt sted om aftenen 13. november sidste år i brødrenes fælles hjem i Ingstrup. Her endte et slagsmål med, at den 57-årige blev kvalt ihjel.

Det er langt fra et enigt nævningeting, der har valgt at dømme den tiltalte for vold med døden til følge og ikke for manddrab, som anklagemyndigheden ellers gik efter.

Tre nævninge og rettens tre dommere mener således, at der er tilstrækkeligt bevis for, at den tiltalte bevidst kvalte sin bror ihjel og dermed skulle kendes skyldig i drab.

De resterende tre nævninge mener derimod ikke, at der er beviser for, at han havde forsæt til at dræbe.

De lægger vægt på tiltaltes forklaring om, at han slap grebet om sin brors hals, da han begyndte at gispe, og at han selv fiskede en kartoffel ud af munden på afdøde, inden han ringede efter alarmcentralen.

Da der ikke er mindst fire nævninge og to dommere, der finder det bevist, at tiltalte er skyldig i drab, er de i stedet blevet enige om at kende ham skyldig i vold med døden til følge.

Kendelsen om vold med døden til følge bunder i obduktionsrapporten og i tiltaltes egen forklaring, der ifølge retten beviser, at den 55-årige tog halsgreb på sin bror, indtil han mistede bevidstheden.

Retten finder det desuden helt urealistisk, at den 57-årige kunne få to kartofler i halsen ved et uheld, eller fordi han ønskede at begå selvmord i forbindelse med slagsmålet, som broren ellers tidligere har forklaret.

Den 55-årige har nægtet sig skyldig under hele retssagen. Senere onsdag fastsætter nævningetinget straffen til manden.