Magt kan bruges til meget. Også til at tvinge anholdtes fingre ned på en mobiltelefon og på den måde få adgang til alt indhold på den.
Netop sådan gjorde et hold af betjente sidste år på Bellahøj Politistation, skriver Politiken i dag.
'Politiet besluttede med fornøden magt at presse SB’s tommelfinger mod en af telefonerne, således at den blev åbnet,' står der i politiets rapport om sagen.
Se også: Mordoffers telefon åbnet med falsk fingeraftryk
Meldt for vold
SB er den mistænkte i en sag om svindel for millioner. Og politiets opførsel i sagen har nu fået hans advokat til at melde betjentene for vold:
- Jeg forstår godt, at politiet gerne vil have adgang til de data, siger hans forsvarer, Kåre Traberg Smidt, til avisen.
- Men myndighederne over hele verden har accepteret, at når en telefon er låst med kode, kan man ikke åbne den, mener han.
Ny teknologi: Politiet vil bruge din tatovering som fingeraftryk
Ender i Højesteret
Det synspunkt er politiet uenig i.
De mener derimod, at hvis betjentene som del af en ransagning tvinger sig adgang til en mobiltelefon med for eksempel fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, så svarer til, at politiet ransager et skab, der også mangler en nøgle og skal tvinges op på anden måde.
Og både denne og en lignende sag er allerede blevet prøvet ved byretten og landsretten, hvor myndighederne har fået medhold i, at de godt må tvinge anholdt til at sætte fingeren på deres mobiltelefon.
Det bliver derfor op til Højesteret at afgøre spørgsmålet endeligt.
Låser mobiltelefoner op: Politiet tvinger fingeraftryk ud af mistænkte