Nu kommer Noma-kokken hjem: Døde alligevel ikke af stress

Familien til den tidligere Noma-kok, Martin Bentzen, har indsamlet 145.000 kroner på Facebook, så Martin kan komme hjem - årsagen til dødsfaldet forbliver uvis

Stjernekokken Martin Bentzen (PR-foto)
Stjernekokken Martin Bentzen (PR-foto)

Den tidligere Noma-kok Martin Bentzen mistede for nyligt livet i Shanghai kun 32 år gammel.

Da familien ikke havde råd til at betale den dyre hjemtransport, oprettede lillesøsteren Nina Bentzen Facebook-mindesiden 'Martins sidste rejse', som havde til formål at samle penge ind, så liget af Martin Bentzen kunne blive transporteret hjem fra Kina.

Onsdag blev det på mindesiden meldt ud, at 145.000 kroner er blevet samlet ind, og at Martin nu kan vende hjem til Danmark.

- Det er fantastisk, at det er lykkedes, så familien endelig kan få ro i sjælen og stoppe med at spekulere på, om Martin overhovedet kommer hjem, eller om han bliver brændt i Kina.

- Nu kan de få ro til at sørge over dødsfaldet, fortæller Rasmus Munk, som sammen med Martins familie har stået for Facebook-siden, til Ekstra Bladet.

Døde alligevel ikke af stress
Kort tid efter dødsfaldet skrev Nina Bentzen på Facebook, at hendes bror døde af stress. 

’Min bror har været under hårdt pres. Han var head chef på Napa Wine Bar i Shanghai. Og når Martin er head chef, bliver der ikke sparet på noget som helst. Desværre kunne hans smukke hjerte ikke følge med. Det stoppede med at slå i onsdags. Han døde af stress,' skrev Nina Bentzen på mindesiden.

Det fik flere medier til at skrive historien om Noma-kokken, der døde af stress, og gourmet-branchen og Martins tidligere arbejdsplads Napas Wine Bar fik dermed skylden for dødsfaldet.

Men familien har nu trukket udtalelsen om stress som dødsårsag tilbage.

- Hvordan kan det være, at familien først meldte ud, at Martin døde af stress, og nu trækker det tilbage?

- Opslaget blev skrevet af en ulykkelig pige to timer efter, at hun fik at vide, at hendes bror var død.

- Hun vidste, at han arbejdede og havde høje ambitioner, og derfor var hendes tanke, at det måtte være stress. Men der var aldrig noget fakta i det, siger Rasmus Munk til Ekstra Baldet.

Rasmus Munk overtog indsamlingen på Facebook, da familien ifølge eget udsagn ikke længere magtede opgaven. Rasmus Munk har siden da snakket med arbejdspladsen i Shanghai over flere omgange og fundet ud af, at Martin havde gode forhold og endda ofte havde fri mange dage i træk. 

- Napas Wine Bar har været ekstremt kede af, at de har fået skylden for dødsfaldet, og det har aldrig været familiens ønske, fortæller han.

Dødsårsagen forbliver uvis
Familien ved, at Martin Bentzen døde af et hjertestop - men hvad der forårsagede hjertestoppet, ved de  ikke. Og som det ser ud nu, finder de heller aldrig ud af det.

Dødsårsagen kan nemlig kun opklares ved en obduktion af liget i Kina, og det koster 50.000 kroner mere, end det beløb, som der er blevet samlet ind på Facebook.

- Familien har ikke råd til selv at betale for obduktionen, og det ville virke forkert pludselig at hæve beløbet for indsamlingen til 200.000. Derfor har familien takket nej til obduktionen, fortæller Rasmus Munk.

Martins familie er i gang med at finde ud af, om de kan skaffe pengene til obduktionen på en anden måde. Ifølge Rasmus Munk er det vigtigste for dem, at Martins lig nu kan komme hjem til Danmark, og så må de ellers leve i uvished med hensyn til dødsårsagen.

Så snart Martins dødsattest er blevet sendt til den danske ambassade, kan Martin blive sendt hjem.

Se også: Familien kæmper for at få ham hjem: 32-årig Noma-stjernekok død af stress i Kina

Ekstra Bladet ville gerne have været i kontakt med Martin Bentzens familie, men de ønsker ikke at udtale sig til medier i øjeblikket, fortæller Rasmus Munk.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere