Nu står Emilies mor frem: - Dybt bekymrende

Helene Meng udtaler sig for første gang, siden Emilie forsvandt og efterfølgende blev fundet dræbt - det sker i en DR-dokumentar mandag aften

For første gang taler Emilie Mengs mor om drabet på sin datter, men allerede et år efter Emilie Mengs forsvinden holdt hendes bedstemor tale ved en mindekoncert på Rådhuspladsen. Privatvideo

Det løb Emilie Mengs mor, Helene, koldt ned ad ryggen, da det gik op for hende, at hendes datter ikke var kommet hjem efter en bytur i Slagelse, og hendes bedste veninde, Sarah, fortalte, at hun var gået alene hjem fra Korsør Station klokken fire om morgenen.

– Instinktivt ved jeg, at der er noget fuldstændig galt, siger Helene Meng i DR1-dokumentaren 'Emilie Meng - en efterforskning går galt', som sendes mandag klokken 20.45. Her står moderen for første gang frem.

Siden er moderens bange anelser blevet til det værste mareridt, da den 17-årige gymnasieelev blev fundet myrdet i et vandhul i Borup, seks måneder efter hun forsvandt sporløst 10. juli 2016.

Billedet her er det sidste kendte billede af Emilie Meng. Foto: DR
Billedet her er det sidste kendte billede af Emilie Meng. Foto: DR

Hun martres af billeder af datteren, der kommer gående på en sti og bliver overfaldet, uden at der er nogen til at hjælpe hende.

– Det der med, at der er nogen, der har gjort ens barn fortræd ... der er nogen, der bevidst har slået mit barn ihjel ... den der ondskab er noget af det, jeg har rigtig rigtig svært ved at være i, siger Helene Meng i programmet.

Hun fremstår porøs og dybt mærket af den ubegribelige sorg og uvished, der har været konstant i hendes liv i tre år, men også med en vrede over den mand, der har ødelagt Emilies og hendes næres liv, og en indignation over politiet.

– Der er rigtig meget vrede. Selvfølgelig først og fremmest ham, som har gjort det her, har ødelagt Emilies liv og vores liv. Og selvfølgelig sekundært politiet også, fordi de i den grad har sløset med det her. Han kunne måske være fundet i dag, hvis de havde gjort deres arbejde ordentligt, siger moderen.


I programmet vises billeder af Emilie Meng, blandt andet i timerne op til, at hun forsvandt. Hun smiler til kameraet. Men på vej hjem i toget, blev hun ked af beskeder fra en fyr, der gjorde det forbi. I Korsør ville hun gå alene hjem i stedet for at køre med i en taxa, fortæller veninden Sarah Midling i programmet.

Føler vrede
Helene Meng er vred over, at politiet ikke tog Emilies forsvinden alvorligt fra starten. Hun sætter ord som 'grotesk' på sine tanker om, at politiet eksempelvis ikke har nået at indhente nogle optagelser fra video-overvågning, før det er blevet slettet efter 30 dage.

– Jeg synes, det er dybt bekymrende. Noget, der er så åbenlyst, det har de ikke gjort. Så kan jeg kun sidde og tænke på alt det andet, de ikke har gjort, siger hun.

Politi: Vi betragtede det som en eftersøgningssag

- Vi har flere gange beklaget, at vi i starten betragtede det som en eftersøgningssag og ikke en drabssag, siger konstitueret politidirektør i Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi, Lars Harvest til Ekstra Bladet.

- Med den viden, vi har nu, var der ikke noget, vi hellere ville have set, end at vi fra begyndelsen havde vidst, at det var en drabssag. Men der var ting, der gjorde, at vi troede, at hun alene var bortgået eller forsvundet.

- Hvornår bliver I klar over, at der nok er tale om en drabssag?

- Altså de oplysninger kan kun gavne en, og det er gerningsmanden. Alle de ting, vi ved, skal vi bruge på et tidspunkt, når vi får fat på en gerningsmand. Det er ikke for at gøre mig interessant eller dække over noget, at jeg siger sådan.

- Forstår du, at folk kan pege fingre og sige, at I nok dækker over noget? Eventuelt mangelfuldt politiarbejde?

- Der må man forvente, at vi er gearet til at håndtere den kritik. Vi har altså et hensyn at tage til efterforskningen, og hensynet til muligheden for at pågribe en drabsmand og hensynet til de efterladte vejer altså så tungt, at vi satser hele butikken på at opklare drabssagen og ikke på at give gerningsmanden kort på hånden, siger Lars Harvest.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Bistandsadvokat: Derfor står hun frem nu

Helene Meng har gjort sig nøje overvejelser om sin medvirken på tv, men valgte at stå frem.

– Det gør hun i håbet om, at der er nogle mennesker derude, som kan påvirkes til at reagere, hvis de ved noget. Endda muligvis om gerningsmanden, fortæller Mai-Brit Storm Thygesen, familiens bistandsadvokat, til Ekstra Bladet.

– Hun ønsker jo, at finde gerningsmanden, så han kan blive stillet til ansvar. Det er selvklart et ønske, hun har haft fra starten, men siden har hun følt, at hun løb panden mod en mur, når hun henvendte sig til politiet.

'Vi fik ret'
– Jeg har ikke en udtømmende liste over fejl, men de fleste af de ting, familien og jeg har påpeget, har politiet efterfølgende i en eller anden grad anerkendt, at vi havde ret i, siger Mai-Brit Storm Thygesen.

Hun siger, at politiet eksempelvis ikke havde indhentet video fra McDonald's i Slagelse, der var et af de sidste steder, Emilie Meng opholdt sig, inden hun tog toget tilbage til Korsør.

– Vi har ligeledes stillet spørgsmål til, hvorfor politiet ikke har kunnet finde frem til ophavsmanden til den hvide bil, man har ledt efter i sagen.  Det er samme bil, som pressen også har efterspurgt ejerskab til, men som politiet først har efterspurgt meget lang tid efter gerningstidspunktet, siger Mai-Brit Storm Thygesen.