Nu starter sagen: Bedemand mødte 'Kvinden med den tunge kuffert'

Michael Holgersen var en af dem, der mødte den 60-årige kvinde, som er tiltalt for at snyde en række personer - retssagen begynder i dag

Hvad er op og ned i sagen omkring ‘Kvinden med den tunge kuffert’? Ekstra Bladets kriminalredaktør, Mette Fleckner, sætter dig her ind i sagen. Producer: Martin Lorentsen

I dag indleder retten i Lyngby sagen mod den kvinde, der blev kendt som ' Kvinden med den tunge kuffert' efter udgivelsen af en populær podcast af samme navn.

Kvinden, den norskfødte 60-årige Marie Madeleine Steen, er dømt talrige gange for svindel i Norge, Sverige og Danmark siden 1992.

Nu er hun tiltalt i en ny sag, der rummer 22 tilfælde af bedrageri begået herhjemme.

En af dem, der har mødt kvinden, er bedemand Michael Holgersen. Han stiftede første gang bekendtskab med Marie Madeleine Steen denne sommer.

Hun kaldte sig Mia Steen, da hun en varm julidag bankede på i hans butik og ifølge bedemanden fortalte, at hun var indlagt på Herlev Hospitals Cancerafdeling. Hun ville bare snakke lidt i tilfælde af, at hun skulle gå bort, forklarede hun til Michael Holgersen, da han bød hende indenfor.

- Hun virkede meget sød og tilforladelig. Faktisk var hun meget venlig. Hun ville bare have en uforpligtende snak, og vi talte om de muligheder, hun havde, blandt andet hvilke kister, hun kunne få  Hun fortalte, at hun var på cancer-afdelingen, og at det stod slemt til, men hvor slemt vidste hun endnu ikke, siger Michael Holgersen, da Ekstra Bladet møder ham i hans bedemandsforretning i Herlev.

Michael Holgersen fortæller, at han blev snydt af den norskfødte kvinde. Foto: Henning Hjorth
Michael Holgersen fortæller, at han blev snydt af den norskfødte kvinde. Foto: Henning Hjorth
 

Kræft i ryggen
To uger senere, fredag 20 juli, vendte hun ifølge bedemanden tilbage for at planlægge sin egen begravelse.

- Hun fortalte, at hun lige havde fået besked om, at hendes kræft var meget alvorlig. Hun havde kræft i ryggen, og metastaser der spredte sig ud mod siderne. Hun mente ikke, at lægerne kunne gøre mere, og derfor havde hun selv valgt at stoppe behandlingen og lade sig udskrive.

Michael Holgersen begyndte sammen med 'Mia' Steen at planlægge hendes begravelse. Hun fortalte dog, at hun lige skulle et smut til Norge for at besøge sin ene søn i weekenden. Herefter fik bedemanden pludselig en chokerende mail fra 'Mia' Steen om, at hendes søn var omkommet i en drukneulykke.

Efter få dage var kvinden tilbage i bedemandsforretningen i Danmark.

- Hun var meget fattet, selvom hun netop havde mistet sin søn. Men folk reagerer meget forskelligt, så jeg så ikke noget mærkeligt i hendes reaktion. Vi drøftede, hvordan det var muligt at få sønnens lig transporteret fra Norge til Danmark med båd, og hvilken kiste og blomster, han skulle have, siger bedemanden og tilføjer, at 'Mia' Steen under samtalen fortalte, at hendes pung var forsvundet i flyet på vej fra Norge til København.

Lånte hende 1200 kroner
Michael tilbød, at låne kvinden de 1200 kroner, som han havde i sin pung og bestilte samtidig et værelse til hende på den lokale kro, så hun havde et sted at overnatte. Han så aldrig sine penge igen.

Få dage efter fik han en mail fra samme adresse som 'Mia' Steen havde benyttet tidligere. Mailen var underskrevet 'Mia' Steens familie, som skrev, at nu var hun død.

Kort efter sit visit hos Michael Holgersens bedemandsforretning blev den Marie Madeleine Steens anholdt og derefter fængslet 30. juli.

Ekstra Bladet har haft kontakt med den 60-årige norsk-fødte kvindes forsvarer, Ulla Wulff Hansen. I en mail skriver hun:

'Min klient nægter sig i et vist omfang skyldig. Hun har instrueret mig om ikke at være i dialog med pressen, hvorfor jeg ikke kan fremkomme med nogen yderligere udtalelse'

Tiltalerne mod kvinden med den tunge kuffert

Fra 2.-3. april 2014 - bedrageri: Fik en person på Bed and Breakfeast i Nivå til at betale 3820 kroner for to billetter til Roskilde Festival, selvom hun ikke havde vilje eller evne til at levere billetterne, så offeret led et tab på 3820 kroner.

Fra 23.-27. november 2015 - bedrageri: På Bed and Breakfast i Vejby fik hun to personer til at betale sig 1700 kroner for køb af cigaretter, selvom hun ikke havde vilje eller evne til at levere cigaretterne, ligesom hun svigagtigt undlod at betale for tre overnatninger på Bed and Breakfast, så de led et samlet tab på 2750 kroner.

Fra 8.-19. januar 2016 - bedrageri: På Refugium i Løgumkloster at have undladt at betale for 11 overnatninger, så de led et tab på 8185 kroner.

Fra 22.-30. januar 2016 - bedrageri: I Højslev at have undladt at betale for otte overnatninger, så de led et tab på 4071,40 kroner.

Fra 30.april til 2. maj 2016 - bedrageri: At have undladt at betale for to overnatninger på hotel i Sandkås, så hotellet led et tab på 1578 kroner.

4. maj 2016 - bedrageri: At have fået en person i Rønne til at låne sig 1500 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

9.-20. juni 2016 - bedrageri: At have fået en person til at låne sig 3000 kroner i Nexø uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

12. juni 2016 - bedrageri: At have fået en person til at låne sig 400 kroner og betale et udlæg til en flybillet til en værdi af 515 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

7. juli 2016 - bedrageri: På Bed and Breakfast i Karlslunde at have fået en person til at betale sig 800 kroner for 25 flasker vin uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet, og undlod at betale for en overnatning, så indehaveren led et samlet tab på i alt 1160 kroner.

19. juli til 20. juli 2016 - bedrageri: På et Bed and Breakfast i Kokkedal at have undladt at betale for en overnatning, så indehaveren led et tab på 400 kroner. samt tyveri ved at have stjålet et maleri og et kobberstik fra to forskellige værelser til en samlet værdi på cirka 1200 kroner.

5. september 2016 - bedrageri: I en kirke i Københavns nordvestkvarter at have fået en person til at låne sig 500 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

24. november 2016: Tyveri fra en bopæl i Hvidovre at have stjålet 500 kroner og en tube tandpasta.

26.-28. april 2016 - bedrageri: At have fået en person til at låne sig sit hævekort, hvorefter hun hævede 9799,72 kroner, selvom personen alene havde givet sit samtykke til, at tiltalte måtte hæve 8802,02 kroner, som tiltalte selv havde overført til personens konto, så personen led et tab på 997,70 kroner.

17. juni 2016 - bedrageri: Ved at have fået en person til at låne sig 1000 kroner i Holbæk uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

14. januar 2016 - bedrageri: Ved på et B&B i Ry at have undladt at betale for en overnatning, så indehaveren led et tab på 325 kroner.

28. maj 2018 - bedrageri: Ved i Hirtshals at have fået en person til at låne sig 1000 kroner samt betale et udlæg til køb af en busbillet til 30 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

10. juni 2018 - bedrageri: Ved på et hotel i København at have fået en person til at låne sig 200 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

27.-29. juni 2018 - bedrageri: Ved på et B&B i Hjørring at have fået en person til at låne sig 1000 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet samt at have undladt at betale 1250 kroner for tre overnatninger på det pågældende B&B.

23. juli 2018 - bedrageri: Ved i Herlev at have fået en person til at låne sig 1200 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

27. juli 2018 - bedrageri: Ved at have fået en person til at betale et udlæg til en overnatning på et hotel i Holte uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet, så personen led et tab på 782 kroner.

28. juli 2018 - bedrageri: Ved på en restaurant i Glostrup at have formået en person til at låne sig 200 kroner uden at have vilje eller evne til at tilbagebetale lånet, ligesom hun spiste mad og drak for cirka 200 kroner for restauranten, som hun lovede at betale for dagen efter, hvilket hun ikke gjorde.

29. juli 2018 - bedrageri: Ved på Holte Station at have lånt 1600 kroner at en person, selvom hun ikke havde vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.

5. juni 2018 - bedrageri: Ved i en kirke i Aalborg at have fået en person til at låne sig 450 kroner fra kirken, selvom tiltalte ikke havde vilje eller evne til at tilbagebetale lånet.