Ny sigtelse mod sygeplejerske: Gav syv-årig datter farlig sovemedicin

Politiet har fundet spor efter kraftigt og afhængighedsskabende sovemiddel i håret på den 31-årige sygeplejerskes lille datter

En 31-årig sygeplejerske er sigtet for fire drab, et drabsforsøg og nu også forsætlig fareforvoldelse mod sin egen datter. (Privatfoto)
En 31-årig sygeplejerske er sigtet for fire drab, et drabsforsøg og nu også forsætlig fareforvoldelse mod sin egen datter. (Privatfoto)

En 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster er nu ikke blot sigtet for at stå bag fire drab og et drabsforsøg på sagesløse patienter under deres indlæggelse på Nykøbing Falster Sygehus.

Nu er hun også blevet sigtet for at udsætte sin egen datter for fare.

Det fortæller politianklager Michael Boolsen til Ekstra Bladet.

Sygeplejersken, der har siddet varetægtsfængslet siden begyndelsen af marts, er blevet sigtet for at overtræde straffelovens §252.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at hun forsætligt har udsat sin datter for fare, siger Michael Boolsen.

Se også: Drabssigtet sygeplejerske: Hendes verden synker i grus
Gav datter kraftigt sovemiddel
Mere konkret handler det om, at Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi under efterforskningen har taget en række prøver på sygeplejerskens hår. De er sendt til retskemisk analyse for at finde ud af, om hun gennem de sidste par år har haft et medicinmisbrug.

Den 31-årige sygeplejerske har arbejdet på Nykøbing Falster Sygehus i fem år. I perioden mens hun arbejdede på Medicinsk Afdeling 130 steg dødstallet til næsten det dobbelte i flere år, har anklager Jeanette Vinzentz Andersen anført i retten. (Foto: Per Rasmussen)
Den 31-årige sygeplejerske har arbejdet på Nykøbing Falster Sygehus i fem år. I perioden mens hun arbejdede på Medicinsk Afdeling 130 steg dødstallet til næsten det dobbelte i flere år, har anklager Jeanette Vinzentz Andersen anført i retten. (Foto: Per Rasmussen)
 

Politiet har også taget en prøve fra håret på sygeplejerskens syv-årige datter, og det er i den prøve, at politiet har fundet spor efter det kraftige sovemiddel Zopiklon, som er meget afhængigshedsskabende.

- Det er en type medicin, der gives i pilleform, men det er usædvanligt, at et barn har fået medicinen, siger Michael Boolsen.

Samme medicintype blev også fundet i sygeplejerskens eget hår, og det er politiets opfattelse, at det er hende selv, der har givet datteren medicinen. Også selv om datteren slet ikke har haft recept til lægemidlet fra sin egen læge.

Det er endnu uklart, hvad sygeplejerskens eventuelle motiv skulle være til selv at tage medicinen og også til at give sin datter Zopiklon.

Men det er muligt, at det ret og slet har handlet om, at hun ønskede at få datteren til at sove ordentligt og længe.

De mistænkelige dødsfald fandt sted her på Nykøbing Falster Hospital. Foto: Per Rasmussen 112 - 11. aug. 2015 - kl. 09:02 Maggi overlevede indlæggelse hos drabssigtet sygeplejerske
Forsvarer afviser sammenhæng
Ifølge sygeplejerskens forsvarer, Jørgen Lange, er det meget muligt, at anklagemyndigheden forsøger at tegne et billede af, at hans klient har haft et medicinmisbrug.

Men som han siger:

- Så fortæller et medicinmisbrug ikke noget om, hvorvidt min klient er drabsmand.

Det fortalte Jørgen Lange under det seneste fristforlængelsesmøde i Retten i Nykøbing Falster.

Her blev det besluttet, at den 31-årige sygeplejerske skulle have forlænget varetægtsfængslingen frem til 10. november.

Forsvarer Jørgen Lange fortæller, at hans klient er offer for rygter og snak og i langt mindre grad er belastet af konkrete beviser. (Foto: Per Rasmussen)
Forsvarer Jørgen Lange fortæller, at hans klient er offer for rygter og snak og i langt mindre grad er belastet af konkrete beviser. (Foto: Per Rasmussen)
 

Vagn Herskov på dette foto, mistede sin bror Arne, den 4. marts 2102. Nu mener politiet, at han er blevet myrdet på sygehuset i Nykøbing F. FOTO: Privat 112 - 11. aug. 2015 - kl. 11:23 Politiet: Vagns bror er det fjerde drabsoffer
Nægter drab
Sygeplejersken har hele tiden nægtet sig skyldig i både drab og drabsforsøg. Hun blev anholdt i begyndelsen af marts efter en nattevagt på akutmodtagelsen på sygehuset, hvor tre patienter døde, og en fjerde patient med nød og næppe overlevede en overdosis medicin.

I alle patienterne blev der senere fundet spor efter tre typer sløvende medicin. Og det var vel at mærke medicin, som de ifølge deres journaler slet ikke skulle ordineres.

Efter en ransagning på afdelingen fandt politiet et hylster til en kanyle, der blev sendt til retskemisk analyse.

Undersøgelsen viste, at der i kanylen var spor efter alle tre typer medicin, og det var usædvanligt, fordi sundhedspersonale sjældent blander medicin i samme kanyle af hensyn til at kunne spore eventuel medicin-overfølsomhed hos patienten.

112 - 18. sep. 2015 - kl. 20:15 Drabssigtet sygeplejerske fra arresten: Det er et mareridt
Afsløret inde hos patient
Advokaturchef Jeanette Vincentz Andersen kaldte fundet af kanylen for 'den rygende pistol'. I kombination med en vidneforklaring fra en af sygeplejerskens kolleger har både Retten i Nykøbing og også Østre Landsret senere fastslået, at der er tilstrækkeligt med mistanke til, at sygeplejersken skulle varetægtsfængsles.

Kollegaen kom ind på en stue og overraskede angiveligt den 31-årige i færd med at injicere medicin i en patient, som kort efter fik et hjerteanfald. Da sygeplejersken opdagede sin kollegas tilstedeværelse skulle hun ifølge vidneforklaringen have skyndt sig at gemme en kanyle i sin barm.

Se også: Sigtelse: Sygeplejerske dræbte tre med ukendt medicin
Siden er sygeplejersken blevet sigtet for endnu et drab, som skulle være sket på tilsvarende måde mod en mand på Medicinsk Afdeling tilbage i 2012.

Ifølge Michael Boolsen er efterforskningen i den afsluttende fase.

- Vi mangler endnu nogle tekniske undersøgelser og enkelte afhøringer, siger han til Ekstra Bladet.

Flere end 90 personer er indtil videre blevet afhørt i sagen.