Ny voldsom video: Så længe lå George Floyd klemt

Nye optagelser viser, at George Floyd lå fastklemt længere tid end først antaget

Vi advarer mod voldsomme optagelser. Ekstra Bladet har redigeret videoen kortere. Video/redigering: Reuters/Frederikke Stage

Efter George Floyds voldsomme død i Minneapolis er der mange, der har undret sig over, hvad der lå til grund for den voldsomme hændelse.

Tidligere videoer har vist, hvordan George Floyd blev ført ud af bilen og sat på fortovet, men hvad der blev sagt, har været uklart.

Indtil nu.

Næsten 11 uger efter, at George Floyd døde som følge af en brutal anholdelse i Minneapolis, har en amstdomstol i Minnesota for første gang frigivet politiets optagelser fra episoden.

Det skriver New York Times og CNN.

Se også: George Floyd råbte efter luft 21 gange under anholdelse

Se videoen øverst i artiklen.

Optagelserne giver en forklaring på, hvordan George Floyd endte med ansigtet nede i jorden, og er det første klare bevis på, hvor længe betjent Derek Chauvin sad på nakken af George Floyd.

Derek Chauvin fortalte, at episoden, hvor han holdt George Floyd fastklemt, varede i otte minutter og 46 sekunder. Anklagerene ændrede efterfølgende varigheden til syv minutter og 46 sekunder.

Men optagelserne viser, at ingen af dem var korrekte. George Floyd lå fastklemt i ni minutter og 30 sekunder.

OVERBLIK: Det skete i George Floyds sidste minutter

En obduktionsrapport af den sorte amerikaner George Floyds død viser mandag, at han døde af kvælning og tryk mod ryggen.

Det skete under en brutal anholdelse i den amerikanske by Minneapolis mandag i sidste uge.

Her er et overblik over, hvad der skete i minutterne op til og efter George Floyds død, der har sat gang i adskillige protester over hele USA mod politivold og raceforskel.

* Klokken 20:01:

Politiet modtager en anmeldelse fra en købmand fra Cup Foods i Minneapolis. Ifølge købmanden har en kunde forsøgt at bruge en falsk 20 dollar-seddel som betaling for en pakke cigaretter. Kunden er George Floyd.

Floyd har boet i Minneapolis i flere år efter at have flyttet dertil fra Houston i Texas, hvor han voksede op.

Ifølge købmanden virker Floyd beruset.

* Klokken 20:08:

Politiet ankommer til adressen. Floyd sidder sammen med to andre i en bil parkeret rundt om hjørnet.

Da politiet nærmer sig bilen, trækker en af betjente sin pistol og beordrer Floyd til at vise sine hænder.

Politiet får Floyd ud af bilen og lægger ham i håndjern. Politiet forsøger at få Floyd ind i deres politibil, men her opstår kamp mellem Floyd og betjentene.

* Klokken 20:14:

Seks minutter inde i anholdelsen kaster Floyd sig mod jorden og siger, at han ikke vil sætte sig ind i bilen, fordi han lider af klaustrofobi. Betjentene gør endnu et forsøg på at få Floyd ind i bilen.

* Klokken 20:19:

Betjenten Derek Chauvin, der senere er blevet sigtet for uagtsomt manddrab på Floyd, trækker Floyd ud af bilen igen og lægger ham ned med ansigtet mod asfalten.

Chauvin sætter sit knæ mod Floyds hals, viser videooptagelser.

Ifølge anklagernes rapport holder Chauvin sit knæ mod Floyds hals i otte minutter og 46 sekunder. Nye optagelser fra 11. august viser dog, at den voldsomme episode varede ni minutter og 30 sekunder.

I de første minutter siger Floyd gentagne gange, at han ikke kan få vejret. I de resterende cirka seks minutter ligger Floyd helt stille og menes at være bevidstløs.

Flere omkringstående beder politibetjenten om at stoppe og tjekke Floyds puls.

* Klokken 20:27:

Først her fjerner Chauvin sit knæ fra Floyds hals, og en ambulance ankommer. Floyd bliver kørt til Hennepin Countys hospital.

En time senere bliver Floyd erklæret død på hospitalet.

Kilder: CNN, BBC og News.com.au.

Manglende pleje
Videoen afslører, at betjentene holder George Floyd i en position, der begrænser hans vejrtrækning, og ingen kontrollerer om han får luft.

- Det er en kaskade af alt, der går galt, siger Rohini J. Haar, der er medicinsk ekspert, til New york times.

Optagelserne er filmet direkte fra betjentene Thomas Lane og J. Alexander Kueng, der tilbageholdt George Floyd 25. maj. De viser, hvordan situationen eskalerer allerede fra begyndelsen af arrestationen, og hvordan den voldsomme episode udvikler sig.

Selvom der nu er blevet offentliggjort flere videoer, er det ikke alle optagelser, der er kommet frem i offentligheden.

Kameraet fra den tredje politimand, Derek Chauvin, der knælede på George Floyds hals under arrestationen er ikke blevet frigivet.

De tre betjente Thomas Lane, Alexander Kueng og Tou Thao er anklaget for at have medvirket i drabet på George Floyd. Derek Chauvin blev anklaget for mord.

Alle fire betjente, der var involveret, er blevet fyret.

Anholdelsen og drabet på George Floyd førte til voldsomme protester og uroligheder verden over. Her støder politi og demonstranter sammen i New York i slutningen af maj. Video: AP/Newsflare/privat. Redigering: Mikkel Cramon

Også i Danmark har folk demonstreret efter George Floyds død. Her er cirka 1000 mennesker samlet til en fredelig demonstration. Video: Anthon Unger.