Nye oplysninger: Stor mystik om Lisa Holms død

Ifølge svensk avis brugte morderen en slags løkke, da han dræbte svensk teenager. Drabsmetoden karakteriseres som 'usædvanlig'

Her kan du høre om sagen. (Video: Rumle Skafte)

Efter at sagen har ligget stille mediemæssigt i ugevis, har svensk presse fået nye oplysninger om de mystiske omstændigheder, der ligger bag den 17-årige Lisa Holms død.

I aftes afslørede det svenske kriminalmagasin Brottsplats Sverige, at teenageren var blevet kvalt, kort efter sin død flyttet fra gerningssted til en gård tre kilometer væk, og at der ikke var tegn på seksuelle overgreb.

Lisa Holm blev 17 år. (Foto: Politi) 112 - 24. sep. 2015 - kl. 09:05 TV-program: Sådan døde Lisa Holm

Svensk politi afviser dog overfor den svenske avis Expressen, at kvælning er dødsårsagen.

- Det er ikke den officielle dødsårsag. Kvælning er et meget bredt begreb. Vi vil være mere specifikke. Det er uheldigt, at sådanne spekulationer spredes, siger Lars Johansson til det svenske telegrambureau TT.

Ifølge Expressens oplysninger fra efterforskningen brugte morderen en slags løkke til at slå sit offer ihjel, ligesom avisen skriver, at drabet har angiveligt karakter af at være 'usædvanligt' gennemført.

- Jeg kan ikke kommentere det. Jeg har overhovedet ikke nogen nogen bemærkninger til sådanne oplysninger i denne sag, siger efterforskningsleder Lars Johansson til Expressen.

Se også: Politi om mordet på Lisa: Vi ved, hvordan hun blev dræbt

Skal bruge oplysninger til tilståelse
Drabet på den unge smukke pige har rystet Sverige. Efter den 7. juni om aftenen at have sendt sine forældre en kort sms om, at hun var på vej hjem, forsvandt hun næsten sporløst og blev først fundet fem dage efter - dræbt på gården Martop omkring tre kilometer fra caféen, hvor hun arbejdede og sidst blev set i live.

Artiklen fortsætter under billedet...

Lisa Holm blev 17 år. (Foto: Politi)
Lisa Holm blev 17 år. (Foto: Politi)

Tre litauiske sæsonarbejdere blev umiddelbart efter anholdt - alle nægter sig skyldige, og to er blevet løsladt, men fortsat sigtet. Den hovedmistænkte - en 35-årig mand, der er gift med den ene medsigtede og storebror til den anden, er fortsat varetægtsfængslet. Selv om politiet har meldt ud, at der beviser mod ham i form af DNA på Lisa Holms ejendele, holder man kortene særdeles tæt til kroppen.

Liget af den 17-årige Lisa Holm blev fundet i en bygning på denne gård ikke langt fra hendes arbejdsplads. Foto: Rumle Skafte 112 - 17. jul. 2015 - kl. 07:58 Svensk politi: Her fandt vi 17-årige Lisa

Expressen skriver, at drabet ifølge oplysninger fra efterforskningen skete i en bygning over for Café på Klostret, og ifølge 'Brottsplats Sverige', som betyder 'Gerningssted Sverige', blev liget umiddelbart efter flyttet.

Artiklen fortsætter under billedet...

Dagen efter at liget blev fundet, strømmede folk fra nær og fjern til cafeen, hvor Lisa Holm arbejdede. (Foto: Rumle Skafte)
Dagen efter at liget blev fundet, strømmede folk fra nær og fjern til cafeen, hvor Lisa Holm arbejdede. (Foto: Rumle Skafte)

Lars Johansson forklarer til Expressen, hvorfor politiet holder sine oplysninger for sig selv:

- Vi har ikke fået nogen tilståelse i denne sag, og hvis nogen kommer og vil tilstå, skal vi have nogle hemmelige oplysninger, vi kan konfrontere den person med, så vi kan se, om tingene passer sammen.

Kriminalmagasin: Tekniske spor
Ifølge 'Brottsplats Sverige' er de tekniske beviser mod den 35-årige drabsmistænkte mere omfattende end, hvad politiet har meldt ud.

Politiet meldte i august ud, at man havde fundet nye DNA-spor, der peger på den 35-årige litauiske sæsonarbejder. Ifølge chefanklager Lars-Göran Wennerholm er der tale om den mistænktes blod på Lisa Holms ejendele.

Artiklen fortsætter under billedet...

Lisa Holms lig blev fundet på gården Martorp omkring tre kilometer fra Café på Klostret, hvor hun arbejdede og sidst blev set i live. (Foto: Rumle Skafte)
Lisa Holms lig blev fundet på gården Martorp omkring tre kilometer fra Café på Klostret, hvor hun arbejdede og sidst blev set i live. (Foto: Rumle Skafte)

Ifølge 'Brottsplats Sverige' er der dog endvidere tekniske beviser, der knytter den mistænkte til selve drabet.

Efterforskningsleder Lars Johansson vil hverken be- eller afkræfte programmets nye oplysninger om de tekniske beviser:

- Jeg har ingen kommentarer om den del. Vi taler ikke om forundersøgelsen og om, hvad vi har eller ikke har. Men undersøgelsesmaterialet er godt, kan jeg sige, siger Johansson til Aftonbladet.

17-årige Lisa Holm. (Privatfoto) 112 - 18. jun. 2015 - kl. 18:45 Dansk drabseksperts tre teorier om Lisa-mordet

Avisen har forgæves forsøgt at få chefanklager Lars-Göran Wennerholm og den 35-årige litauers forsvarsadvokat Inger Rönnbäcks i tale om sagen. Forsvarsadvokaten har tidligere udtalt sig kritisk om de tekniske beviser mod hendes klient, som hun ikke mener er så stærke, som anklagemyndigheden har givet udtryk for.

Forsvarsadvokaten langer dog ud efter 'Brottsplats Sverige':

- Det var partisk, og de dømte ham direkte. De havde klippet i ting, som jeg sagde, men bragte intet af det, som talte til min klients fordel. Det passede vel ikke ind i deres koncept, siger hun til Expressen.

Se også: Kæmpe overblik: Lisa-mysteriet rystede Sverige

Anklagemyndigheden har ifølge svenske medier frist til at rejse tiltale 7. oktober.

Nye oplysninger i Litauen
Før det kan ske, afventer Lars Johansson information om forhørene af den litauiske drabsmistænkte mands 35-årige kone og 31-årige lillebror, som er løsladt og rejst til Litauen, men fortsat sigtet. Samtlige nægter sig skyldig.

- Vi har været i Litauen, og jeg venter på, at de skal komme hjem og afgive rapport om, hvad der er kommet frem der. Så går vi ind i afslutningen af forundersøgelsen, siger Lars Johansson til Expressen.

Derudover afventer politiet fortsat nogle analyseresultater fra det kriminaltekniske center 'Nationellt forensiskt centrum' (NFC), skriver Expressen.

Politiets besøg i Litauen har dog budt på en række hidtil ukendte detaljer om drabet, fortæller Peter Falck, forsvarer for den drabsmistænkte litauers kone, til Expressen.

Han vil dog ikke konkretisere oplysningerne:

- Det handlede mest om, hvor man havde søgt spor, og hvor man havde fundet spor og sådanne ting. Mere vil jeg ikke sige om det, siger Peter Falck, som tilføjer, at de nye oplysninger ingen betydning har for hans klient.

Hun har ifølge politiet forsøgt at dække over sin mands ugerning.

Lisa Holms begravelse. (Foto: Anders Ylander)
Lisa Holms begravelse. (Foto: Anders Ylander)