Nyt fund: Der skete intet justitsmord i parterings-drab

Efter fem år er mordvåbnet fundet, og den mord-dømtes dna sidder på pistolen. Han hævder ellers, at han er uskyldig dømt

Ligdelene blev henkastet på sommerhusgrunden på Fakse Ladeplads. Foto: Per Rasmussen
Ligdelene blev henkastet på sommerhusgrunden på Fakse Ladeplads. Foto: Per Rasmussen

I godt fem år har den morddømte Jesper Richter Andersen, i dag 48, holdt fast i, at han er uskyldig i mordet i 2011 på sin 47-årige bror Peter Richter Andersen. Han blev dræbt ved familiens sommerhus i Fakse Ladeplads med tre skud, hvorefter hans lig blev parteret i 75 dele med en el-bajonetsav.

Jesper Richter Andersen afsoner 15 års fængsel for drabet, og i dag kom der et vigtigt nyt bevis frem i den makabre mordsag, som underbygger, at dommen over Jesper Richter Andersen i både byretten og landsretten er korrekt, og at han ikke blev udsat for et justitsmord.

Beviset kom frem i retten i Roskilde, hvor en 45-årig tidligere ven til Jesper Richter Andersen blev fundet skyldig i, at have skjult mordvåbnet fra Fakse Ladeplads i sin garage i Vindinge ved Roskilde. Her lå pistolen urørt i en rygsæk i godt fem år.

Se også: Mor tvivler på dom: Myrdede og parterede min søn sin storebror?

Politiet fandt mordvåbnet sammen med to andre pistoler under en ransagning hos den 45-årige den 12. oktober sidste år efter et tip.

Kriminaltekniske undersøgelser har slået fast, at den ene pistol, en Walther P38 med fire skarpe skud i magasinet, er mordvåbnet fra Fakse Ladeplads.

Den dømtes dna på mordvåbnet
Men endnu vigtigere kunne anklagerfuldmægtig Koray Ufuktan Er afsløre i Roskilde ret, at  den dømte Jesper Richter Andersens dna er fundet på pistolen med en sikkerhed på en til en million.

Under mordsagen i Næstved Ret og Østre Landsret i 2012 manglede mordvåbnet, men Jesper Richter Andersen blev alligevel dømt på en række beviser og indicier.

Fundet af mordvåbnet og den dømtes dna på P38 pistolen er nu de vigtigste beviser i den godt fem år gamle mordsag, hvor Jesper Richter Andersen dog stadig hævder sin uskyldig overfor Ekstra Bladet.

I retten i Roskilde forklarede den 45-årige tidligere ven til den morddømte, at Jesper Richter Andersen nogle dage før sin anholdelse kom og afleverede en rygsæk til ham, som han satte ind i garagen, hvor den stod urørt og uåbnet indtil politiet fandt den.

Rygsækken var låst med to hængelåse, og den 45-årige blev aldrig fristet til at åbne den. Hans dna er da heller ikke fundet på mordvåbnet eller den anden pistol i rygsækken.

Frygtede der var våben i
Den 45-årige frygtede, at der var våben i rygsækken, men han var ikke sikker, og da han var bange for Jesper Richer Andersen, sagde han intet om den mystiske rygsæk til politiet - heller ikke, da han var til afhøring i mordsagen.

Det var et makabert arbejde for politiet at finde de mere end 75 kropsdele på sommerhusgrunden. Foto: Per Rasmussen Krimi Opsigtsvækkende fund i parterings-drab

Da Jesper Richter Andersen afleverede rygsækken til sin ven hævdede han, at den indeholdt udstyr til skunk-produktion.

I retten i Roskilde forklarede den 45-årige i dag, at Jesper Richter Andersen også på et tidligere tidspunkt havde vist P38 pistolen til ham.

Efter våbenfundet i Vindinge er Jesper Richter Andersen blevet afhørt af politiet, har han oplyst i et brev til Ekstra Bladet, og han nægter ethvert kendskab til rygsækken med mordvåbnet og afviser, at han skulle have afleveret rygsækken hos den 45-årige.

Den 45-årige blev i dag fundet skyldig i ulovlig våbenbesiddelse af de to pistoler i rygsækken. Den anden pistol var en såkaldt mini-pistol med topatroner, som ikke virkede.

Han blev også fundet skyldig i bortskaffelse af beviser i mordsagen fra Fakse Ladeplads, og for grov våbenbesiddelse af en anden P38-pistol med syv patroner, som han havde arvet fra sin far, og som lå skjult i en låst pengekasse i garage.

Den 45-årige havde også prøveskudt sin afdøde fars pistol.

Dommen over den 45-årige er udsat til maj, fordi han først skal mentalundersøges. Han er fortsat varetægtsfængslet.

Det var et makabert arbejde for politiet at finde de mere end 75 kropsdele på sommerhusgrunden. Foto: Per Rasmussen Krimi Opsigtsvækkende fund i parterings-drab

* * *

Naboer fandt ligdele ved sommerhuset

Rester af kød og en blodig jakke var det makabre fund, som naboer til et sommerhus på Ingridsvej i Fakse Ladeplads gjorde den 11. august 2011, hvorefter de ringede til indehaverne af sommerhuset, forældrene til brødrene Jesper og Peter Richter Andersen.

Forældrene og Jesper Richter Andersen tog ud til sommerhuset, hvor de gik rundt på grunden og fandt en masse kødstykker: - Jeg troede, at Peter var ude at sejle. Vi troede ikke på, at det kunne være ham, sagde Jesper Richer Andersen senere under retssagen.

Politiet fik identificeret den parterede krop som 47-årge Peter Richter Andersen, der var dræbt med tre skud fra en ni mm. pistol. Han fik to skud i hovedet og et i maven, hvorefter hans lig blev parteret i mere end 75 dele med en el-bajonetsav. Det skete på sommerhusets badeværelse.

 

Ligdelene blev, ifølge dommen, henkastet på sommerhusgrunden af Jesper Richter Andersen, der er uddannet pølsemager og fik karakteren 11 på slagteriskolen i udskæring af kød.

Ligets hoved blev fundet på et fladt tag på en tilbygning til sommerhuset.

På grunden blev fundet en kniv og el-bajonetsaven med Peter Richter Andersens blod og væv på. Værktøjet tilhørte lillebroderen, der forklarede, at han havde lånt el-bajonetsaven ud til sin storebror, og kniven havde han glemt i sommerhuset, sidst han var der.

Slugte patronhylstre
Da Jesper Richter Andersen kom ud til gerningsstedet samlede han to patronhylstre op, og da politiet anholdt ham på stedet, slugte han patronhylstrene. Forklaringen var, at han troede, at storebroderen havde været krybskytte.

Drabet blev, ifølge dommen, begået dagen før, 10. august mellem klokken 23 og 24, hvorefter Jesper Richter Andersen i timerne efter drabet parterede liget.

Motivet skulle angiveligt være en banal uoverensstemmelse mellem de to brødre om et lille lån.

Et vidne hørte et skænderi fra sommerhuset: - Det lød noget i retning af ’Jesper, nu stopper du, jeg gider ikke dit pis.’ Det var Peter, der råbte, forklarede vidnet.

Efter skænderiet hørte vidnet en bil køre væk i høj fart med hornet i bund. En til halvanden time senere hørte vidnet tre skud fra sommerhuset.

I tiden op til drabet havde Jesper Richter Andersen været igennem et bittert brud, hvor eks-konen nægtede ham at se sin datter.

Ved dommen i retten i Næstved 21. maj 2012 ville en af nævningerne frikende Jesper Richter Andersen for drab og usømmelig omgang med lig, mens resten af dommerne fandt ham skyldig. Retsformanden kaldte drabet 'en kynisk likvidering'.

Da Jesper Richter Andersen fik det sidste ord i retten sagde han: - Det giver ingen mening, at jeg skulle have gjort det her. Jeg ville aldrig kunne finde på at tage et barn fra mine forældre. De er helt ødelagte af sagen. Jeg har kæmpet et helt år på at få lov til at se min datter. Det var lige lykkedes. Tre dage efter skete det her. Nu har min datter mistet sin far, sagde han.

10. december 2012 stadfæstede Østre Landsret dommen på 15 års fængsel.

1 af 4 Den drabsdømte Jesper Richter Andersen nægter sig fortsat skyldig i drabet på sin storebror. Men nu er mordvåbnet fundet, og hans dna sidder på pistolen. Det kom frem i retten i Roskilde i dag. Privatfoto.
2 af 4 Peter Richter Andersen, 47, blev dræbt med tre skud. Hans lillebror har hele tiden nægtet sig skyldig i drabet. Privatfoto.
3 af 4 Det var et makabert arbejde for politiet at finde de mere end 75 kropsdele på sommerhusgrunden. Foto: Per Rasmussen
4 af 4 Ligdelene blev henkastet på sommerhusgrunden på Fakse Ladeplads. Foto: Per Rasmussen
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere