Nyt trick: Svindlere misbruger teleselskab

Udgiver sig for at ringe fra Telenor og lover på flydende dansk at hjælpe ofrene med at genåbne deres abonnement

Telenor og Nets bliver misbrugt i det nye trick. Men andre firmaer og navne kan godt være i spil, når svindlerne ringer op. Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix
Telenor og Nets bliver misbrugt i det nye trick. Men andre firmaer og navne kan godt være i spil, når svindlerne ringer op. Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Nets advarer fredag mod et nyt og udspekuleret trick, hvor svindlere ringer deres ofre op og på flydende dansk udgiver sig for at være fra ’Nets' Telenor-afdeling’.

Målet med opkaldet er at narre kort- og kontooplysningerne ud af ofrene ved at bilde dem ind, at deres abonnement er blevet spærret og skal genåbnes.

Se også: Flere rammes af digitale tyverier

'Denne 'Telenor-afdeling' hævder at have annulleret ens mobilabonnement, hvorefter man skal aflevere sine kort- og kontooplysninger for at få abonnementet genåbnet,' lyder advarslen i appen Mit Digitale Selvforsvar.

'Disse falske telefonopkald foretages af personer, der taler flydende dansk og er meget overbevisende og insisterende. Tidligere har der været eksempler på personer, der ringede og advarede om mistænkelige transaktioner på ens kort, eller oplyste om, at der var blevet hævet store beløb på ens konto.'

Se også: Er du også en digital idiot?

Rådet er naturligvis, at man aldrig deler denne type af oplysninger over telefonen eller skriftligt, da hverken Nets, din bank eller et teleselskab på den måde kontakter kunderne.

Får du et opkald, bør du omgående afbryde kontakten. Hvis du er i tvivl, kan du selv kontakte banken eller det selskab, der påstår at ringe op, ved at bruge firmaets officielle kanaler.


Der er også problemer med Airbnb-svindel for tiden.

112 - 8. jan. 2019 - kl. 14:43 Politiet går i krig mod netsvindlere: Sådan vil de hjælpe dig

Du kan læse mere om Mit Digitale Selvforsvar her.

12 gode råd om IT-sikkerhed

1 Klik med omtanke. Slå hjernen til når du modtager en mærkelig besked, der ser ud til at komme fra din bank, Postnord eller andre, der vil have dit brugernavn og password. Er du i tvivl, så tast selv adressen til for eksempel banken ind i stedet for at klikke på linket.

2 Benyt ekstra koder. Hvis du har mulighed for at slå to-faktor bekræftelse til på en nettjeneste så brug funktionen. Facebook, iTunes, Twitter og Gmail er blandt dem, der i dag tilbyder at sende dig en ekstra kode via sms eller en alternativ mailadresse. Uden koden kan man ikke misbruge dit brugernavn og password på en fremmed computer.

3 Genbrug aldrig. Nettets største dumhed er at bruge samme password og brugernavn overalt. Gør du det, er du hackernes nemmeste offer. For så skal de blot finde dine koder på en usikker tjeneste og teste dem på en række andre kendte hjemmesider. Skift jævnligt password.

4 Opdater din software. Hold styresystemet på dine enheder opdateret, men husk også at opdatere de programmer, du bruger. Hvis hackere finder ud af, at du bruger gammel software, kan de nemt udnytte et sikkerhedshul og trænge ind på din computer, tablet eller smartphone.

5 Brug app mod it-svindel. Forbrugerrådet Tænk og Trygfonden driver app'en 'Mit digitale selvforsvar'. Ideen er blandt andet, at du kan blive advaret mod aktuelle trusler, når de opstår. Du kan finde app'en til både iPhone og Android.

6 Beskyt dig teknisk. Det kan være en god investering at have et nyere antivirusprogram og en firewall. Sidstnævnte er en slags digital bodyguard, der advarer dig, hvis der sker mistænkelige aktiviteter på din enhed.

7 Pas på offentlige computere. Tjekker du personlige nettjenester som din mail eller netbanken på en offentlig computer, for eksempel biblioteket, risikerer du, at andre følger med i din kommunikation. Log altid ordentligt ud af offentlige computere, når du forlader dem.

8 Undgå ukendte netværk. Trådløse gratis netværk på ferien eller andre steder i det offentlige rum er fristende, men også en stor risiko. Hvis du kommunikerer ukrypteret på nettet og logger på et gratis Wi-Fi-netværk, kan din trafik blive sendt igennem en hackers trådløse netværk og opsnappes.

9 Krypter dit internet. Dit private trådløse internet kan være en vej ind på din computer. Uden kode på dit netværk risikerer du også at blive misbrugt til ulovlig trafik, der føres tilbage til dig. Slå derfor krypteringen til på Wi-Fi-routeren og vælg et avanceret password.

10 Skjul dine oplysninger. Deler du private oplysninger som CPR-nummer, præcis adresse, mailadresse og andre data på nettet, følger hackerne med. Særligt de sociale netværk kan være en fælde, fordi du føler dig tryg – men hackerne ved godt, hvor de skal lede efter brugbare oplysninger.

11 Skrald kan afsløre dig. Fysiske breve med koder og personlige data om dig skal destrueres, inden du smider dem i skraldespanden. Krøller du bare papirerne sammen, er de nemme at samle sammen og snage i. Husk også at låse din fysiske postkasse.

12 Reager omgående. Hvis det går galt, eller du har en mistanke om, at du er blevet hacket, så reager omgående. Få spærret kreditkort og andet af værdi, som du frygter er blevet opsnappet. Brug professionelle værktøjer til at fjerne hackernes software og beskyt dig bedre.