Ofre i livsfare: 27-årig er helt apatisk efter blodrus med lægtehammer

Retten i Helsingør måtte opgive grundlovsforhør i dag, fordi sigtet tømrerlærling var helt apatisk

Her stoppede politijagten, efter at en 27-årige havde slået fem mennesker ned og røvet to biler. Han er angiveligt dybt psykotisk. Foto: Allan Andersen
Her stoppede politijagten, efter at en 27-årige havde slået fem mennesker ned og røvet to biler. Han er angiveligt dybt psykotisk. Foto: Allan Andersen

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

To af fem ofre er stadig i livsfare, efter at en 27-årig tømrerlærling, ifølge sigtelsen, gik amok med en lægtehammer i Fredensborg i torsdags og maltrakterede tre kolleger på en byggeplads, hvorefter han under flugten overfaldt og slog to tilfældige bilister med hammeren for at røve deres biler.

- De to ligger stadig i kunstigt koma, og vi har ikke været i stand til at afhøre dem. Tilstanden for den ene er kritisk og for den anden meget kritisk, siger Lau Lauritzen, Nordsjællands politi, til Ekstra Bladet.

I går blev den 27-årige varetægtsfængslet ’in absentia’ ved retten i Helsingør sigtet for drabsforsøg og grov vold.

I dag havde lægerne sagt god for, at den 27-årige, der kørte galt under flugten på Slangerupvej og blev kvæstet, var så rask, at han kunne fremstilles i grundlovsforhør i Helsingør.

Se også: Kolleger i livsfare: Tømrerlærling på blodigt togt

Men retsmødet måtte alligevel aflyses, da den 27-åriges psykiske tilstand gjorde det umuligt at afhøre ham i retten. Han er angiveligt dybt psykotisk.

Ved trafikulykken på Slangerupvej brækkede han blandt andet en arm, men da politiet i dag hentede ham på Vestre Fængsels sygeafdeling og kørte ham til retten i Helsingør, var han helt ukontaktbar.

Fuldkommen apatisk
Han sagde ikke et ord under køreturen til Helsingør, og i retsbygningen på Prøvestensvej sad han i ventecellen og var fuldkommen apatisk og ukontaktbar.

Dommer, anklager og forsvarer var mødt op i retten, men blev enige om, at det var formålsløst at fremstille den 27-årige i forsøget på at få en forklaring fra ham.

- Han er blevet flyttet fra Rigshospitalet til Vestre Fængsels sygeafdeling, men han er i en sådan tilstand, at han ikke kan fremstilles. Han sidder op, men er helt ukontaktbar, oplyste anklager Mie Kjær, der inden det planlagte retsmøde selv forsøgte at tale med den 27-årige i ventecellen, men uden resultat.

Retten i Helsingør fastholdt derfor varetægtsfængslingen ’in absentia’, der løber til den 29. juli, og så skal den 27-årige fremstilles så snart det er muligt at få kontakt med ham.

- Lægerne havde skønnet, at han var klar til fremstilling, og så kræver loven, at vi fremstiller ham indenfor 24 timer. Men nu må vi vente og få en nøjere lægelig vurdering af ham, siger Lau Lauritzen, Nordsjællands politi.

Behandlede sig selv med hash
Den 27-årige var sidste år indlagt på psykiatrisk afdeling i fem uger, hvor han blev behandlet for en psykose. Han var for nyligt stoppet med at tage sin medicin, og medicinerede sig selv med hash.

Da tømrerlærlingen kørte galt i flugtbilen, virkede han så psykotisk, at den tilkaldte akutlæge bedøvede ham på stedet, så han i ambulance kunne køres til Rigshospitalet.

Da den 27-årige blev fængslet i fredags 'in absentia' kom det frem i retten, at han var tilknyttet et misbrugscenter i Frederikssund på grund af stofmisbrug, især hash. I tirsdags blev det aftalt med personale på misbrugscentret, at han skulle have en tid på psykiatrisk afdeling.

Han havde tidligere fået 400 mg. anti-psykotisk medicin, men klagede over, at han blev for træt, så dosis blev sat ned til 100 mg, selvom lægen mente, det var for lidt.

Den 27-årige boede hos sin farmor i Nordsjælland, der hver dag kørte ham på arbejde og hentede ham. Også i torsdags kørte hun ham til jobbet i Fredensborg, og farmoderen har forklaret politiet, at den 27-årige ikke selv accepterede, at han var psykotisk. Han var stoppet med at tage sin medicin, og ifølge farmoderen 'kørte hans hjerne derfor i selvsving'.

Ifølge dokumentationen i retten havde den 27-årige et hidsigt temperament, men var normalt ikke voldelig.

Kunne være endt med flere drab
Politiet har intet motiv til de voldsomme overfald, der kom som lyn fra en klar himmel. Den 27-årige brugte både den flade og den spidse ende af lægehammeren, da han slog ofrene, og overfaldene var så voldsomme, at de let kunne have resulteret i flere drab, siger politiet.

Tre kolleger på 51, 55 og 60 år blev de første ofre, da den 27-årige, ifølge sigtelsen, slog dem ned på en byggeplads på Chrst. Boecksvej i Fredensborg, hvor de arbejdede sammen med den 27-årige. Der var ingen forudgående episoder eller advarsler inden overfaldet.

Den ene fik adskillige frakturer i ansigtet og kraniet og blødninger under hjernehinden. Han havde mistet meget blod, da ambulancen kom, og ligger i koma.

Den anden gik rundt foran byggepladsen med et fire centimeter dybt hul i nakken. Han fik også ødelagt et øje, har blødninger i hjernen og ligger i koma.

Den tredje kollega blev slået bevidstløs og fik en flænge i baghovedet, der måtte syes og han blev indlagt til observation. Han vågnede med ondt i hovedet og blod i ansigtet og fandt derefter den ene af kollegerne i en blodpøl.

Stoppede tilfældige bilister og slog dem ned
Tømrerlærlingen flygtede, og på Mågevej stoppede han en 40-årig bilist, der blev truet og derefter slået i baghovedet med lægtehammeren, da han flygtede ind i sin mors forhave. Den 40-årige blev syet i hovedet og indlagt.

Den 27-årige flygtede i bilen til Uvelse i Nordsjælland, , hvor han kørte ind foran en 66-årig kvindelig bilist og stoppede hende.

Han åbnede bildøren og beordrede kvinden ud, og i det samme slog han hende i hovedet med lægtehammeren. Herefter trak han hende ud af bilen, slog hende igen og smed hende i et buskads, og flygtede  hendes bil.

Hun fik kraniebrud, blødning i hjernen og en voldsom læsion i huden, men tilstanden er stabil.

Politiet optog herefter forfølgelsen af den 27-årige, der kørte i kvindens bil ad Slangerupvej, hvor han overhalede biler højre og venstre om og kørte over for rødt lys, før han efter seks-syv kilometers eftersættelse mistede herredømmet over bilen, der trillede rundt.

Han var stadig så ophidset, at akutlægen måtte bedøve ham med det kraftige bedøvelsesmiddel ketamin, så han kunne blive behandlet og kørt på hospitalet. Han blev spændt fast til en båre med strips om hænderne og remme over benene og brystet.

Under den havarerede bil fandt politiet lægtehammeren, der formodes brugt ved alle fem overfald.

Ved du noget? Tip os på sms 1224 (koster alm. takst) eller på mail 1224@eb.dk

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen