Overfaldet med kædelås juleaften: Sådan har Nanna det i dag

Posttraumatisk stress og angst er nogle af de følger, som Nanna Skovmand har måtte håndtere efter overfaldet juleaften sidste år

Nanna Skovmand delte dette billede på Facebook dage efter overfaldet. Et år efter står hun nu frem for at sætte fokus på hjælp til voldsofre. Foto: Privat
Nanna Skovmand delte dette billede på Facebook dage efter overfaldet. Et år efter står hun nu frem for at sætte fokus på hjælp til voldsofre. Foto: Privat

Et år efter at Nanna Skovmand blev overfaldet af tre unge mænd foran sin bopæl på Vesterbro er de fysiske ar fra en flækket overlæbe og flere ansigtsflænger helet. Men bag det smukke ydre har den 24-årige studerende langt fra kunne lægge den grusomme oplevelse fra overfaldet væk. Det fortæller hun i dag, 365 dage efter overfaldet, til BT.

- Jeg kæmper rigtig meget med det. Jeg taler meget med min psykolog om, hvorfor jeg ikke bare kan komme videre. Nogle gange slår jeg mig selv i hovedet med det og siger: 'Værre var det jo heller ikke, så hvorfor kan du ikke bare komme videre og starte på det liv, du havde før?' Men det bliver bare ved med at hænge i mig, forklarer Nanna Skovmand om tiden efter overfaldet til avisen.

Nanna Skovmand blev sammen med sin kæreste Mads Shøllhammer overfaldet julenat sidste år på vej hjem til deres lejlighed på Vesterbro i København efter at have fejret juleaften hos noget familie.

Kæresteparret var ikke langt fra deres eget hjem, da tre teenagedrenge henvendte sig til parret. Kort efter blev Nanna Skovmands kæreste slået i hovedet med en glasflaske. Så med en cykelkæde og efterfølgende trak en af drengene en wirelås.

Da Nanna Skovmand selv forsøgte at få de tre gerningsmænd væk fra kæresten, vendte de vreden imod hende i stedet. Med cykelkæden splittede gerningsmændene Nanna Skovmands overlæbe i to, og da hun dagen efter overfaldet delte et billede af sit forslåede ansigt på Facebook satte jule-overfaldet danskernes sind i kog, og flere medier bragte historien.

Troede jeg skulle dø
Efter overfaldet har Nanna Skovmand fået konstateret posttraumatisk stress (PTSD), angst og senest en depression, som den 24-årige kvinde daglig kæmper for at overvinde.

Følelsen af hjælpeløshed og de decemberkolde brosten presset imod kinden, mens hun tog imod de mange slag fra de tre gerningsmænd, er det, Nanna Skovmand i dag husker allerbedst fra overfaldet.

Til BT forklarer hun, at hun under overfaldet troede, hun skulle dø.

Artiklen fortsætter under billedet


I dag har Nanna Skovmand fortsat svært ved at komme sig over overfaldet. Foto: Privat

Det var først da naboerne reagerede på den voldsomme tumult på gaden og råbte efter de tre unge drenge, at Nanna Skovmand forstod hvad der foregik, og først da lyden af ambulancerne nærmede sig, kunne hun begynde at slappe af.

Står frem for andre voldsofre
At Nanna Skovmand et år efter overfaldet vælger at genfortælle sin historie skyldes, at hun vil hjælpe andre voldsofre i Danmark.

Sammen med sin kæreste oplevede hun nemlig ikke, at der var hjælp at hente efter overfaldet. Da de sammen blev udskrevet fra Rigshospitalet var der heller ingen foldere med forklaring om, hvor de kunne henvende sig.

Se også: Nannas voldsmænd dømt: Her er deres straf

- Jeg fik mere en fornemmelse af, at det er gerningsmændene, man koncentrerer sig om frem for ofrene. Der ville jeg ønske, pilen pegede mere den anden vej. Selvfølgelig skal man ikke bare smide folk 12 år i fængsel, og man skal forebygge i stedet for at afstraffe, men der burde også være nogen til at følge op på gerningsmændene, når de kommer ud igen, ellers er de bare overladt til sig selv. Lidt ligesom jeg føler, jeg er overladt til mig selv. Og der står vi måske egentligt på samme side, siger Nanna Skovmand til BT.

For lav straf
Efter overfaldet blev tre teenagere på 16, 17 og 19 år anholdt og sigtet i sagen. I juni i år blev to af overfaldsmændene på henholdsvis 16 og 19 år idømt 10 måneders fængsel. Den tredje modtog et års fængsel, fordi han udover overfaldet blev fundet skyldig i et røveri.

Se også: Nanna Skovmand: Der bliver flere og flere gode dage

Men i stedet for en tur i fængslet kunne de tre voldsmænd forlade retssalen som frie mænd, fordi kun to måneder blev gjort ubetingede, hvilket trioen allerede havde udstået efter varetægtsfængsling.

Nanna Skovmand møder derfor fortsat sine overfaldsmænd tæt på bopælen i ny og næ. Og selv om den 24-årige kvinde for længst har tilgivet sine voldsmænd, retter hun alligevel skarp kritik mod det, hun mener, er alt for lave straffe for vold.

- Hvad pokker skal der til, før vi kan begynde at snakke om de alt for lave straffe, der gives til voldsmænd, voldtægtsmænd og andre voldsforbrydere? Jeg ved, debatten er at finde mange steder på de sociale medier, men jeg oplever den ikke blandt de, som har magten til at tage hånd om det store problem. Det problem, der kan efterlade et menneske, et offer, i total afmagthed og splittelse, skriver Nanna Skovmand på sin Facebook, hvor hun deler et debatindlæg fra Ekstra Bladet, hvor hendes egen voldsmænds straf bliver sammenlignet med straffen for hærværk.

- Jeg prøver at synke denne ubalance i vores retssystem, og håber snart på, at der kommer balance i det, slutter hun sin opfordring til politikkerne.

1 af 2 De mange ar er helet, men Nanna Skovmand kæmper med flere psykiske mén efter overfaldet. Foto: Privat
2 af 2 Nanna Skovmand delte dette billede på Facebook dage efter overfaldet. Et år efter står hun nu frem for at sætte fokus på hjælp til voldsofre. Foto: Privat