Påsat brand: Guldfirerens båd smeltede på hylden

Talenter trænede i guldfirerens tidligere båd i Odense, men nu er båden smeltet i en påsat brand

Se video fra roklubben her. (Video: LocalEyes)

Formand for Odense roklub taler med vemod og træthed i stemmen. Han har været oppe siden klokken 1 i nat, da en forbipasserende opdagede en roklub i flammer. Mange års frivilligt arbejde er ødelagt, og et sportsklenodie er smeltet i strålevarmen.

Se mere video på localeyes.dk

- På godt jysk, så er det rigtig træls. Vi har arbejdet med den her klub i 110 år, og så er det ødelagt på en enkelt nat, siger formanden for den fynske roklub gennem 10 år, Carsten Utzon, der har jyske aner til Ekstra Bladet.

Omkring 70 både er brændt eller smeltet i branden, hvor politiet har fundet flere arnesteder og tre dunke med benzin nær roklubben. Formanden vurderer, at der er sket skader for omkring seks millioner kroner.

Se også: Påsat: 30 Team Danmark-både brændt i nat

De kostbare både ramt hårdest
En båd til otte roere, en såkaldt 8'er til 200.000 kroner, er blandt brandens ofre. En række scullere til 60.000 kroner stykket er også ødelagt, og samlet er 30 Team Danmark-både og årer ubruglige.

- Det er de mest kostbare både, som er ødelagt. Vores talenter skulle træne her i weekenden, og de står nu nede ved klubben og ser meget triste ud, fordi der ingen både er tilbage, siger formanden.

Roklubben har lige holdt reception for fire unge talenter, der har været til U19-vm i Rio, Brasilien. Sidst i juli vandt Jesper Fredsted også bronze i letvægtsdobbeltfirer ved U23-vm i Plovdiv i Bulgarien. De fire talenter trænede i roklubben, der også havde den berømte guldfires tidligere båd.

Her ses nogle af talenterne, som nu ikke har nogen både at træne i på grund af branden. Foto: Privatfoto.
Her ses nogle af talenterne, som nu ikke har nogen både at træne i på grund af branden. Foto: Privatfoto.

Dansk rosport er blevet ramt af en forfærdelig nyhed her lørdag morgen. Op mod 80 både er ødelagte i en påsat brand i Odense Roklub (Foto: AP/Polfoto) Anden sport - 15. aug. 2015 - kl. 09:05 Sportschef: Et kæmpe slag mod dansk roning

- Vi fik et godt tilbud på guldfirerens gamle båd, så den har talenterne trænet i indtil i går, siger ro-formanden.

- Men nu er den ødelagt sammen med de andre glasfibre både, som enten er smeltet helt væk eller hænger på hylden delvist smeltet på grund af varmen, selvom de ikke var i bygningen med flammer, fortæller Carsten Utzon.

 

Omkring fem både kunne reddes ud i tide, og det er ikke både, som talenter bruger.

- De gamle træbåde, som pensionisterne bruger, kunne klare varmen bedre, så vi har omkring fem af dem, som er reddet ud, fortæller formanden.

Se også: Roere bliver syge af forurenet OL-vand

Ingen personskade
En person overnattede i roklubben, men har ikke fået nogen skader.

- Odense Roklub har i nat været udsat for en større brand, som har kostet den nye bådhal, værkstedområdet og en del af hovedbygningen, skriver roklubben på sin hjemmeside.

 

- Trods en større indsats fra talstærk brandfolk, kan det konstateres at Odense Roklub i skrivende stund er uden outriggermateriel og årer (alle glasfiber scullere mv. er enten brændt eller smeltet. Lokalerne i hovedbygningen vil ikke kunne bruges i den nærmeste fremtid.

Fyns Politi efterforsker sagen som en påsat brand, men der ingen anholdte i sagen, siger vagtchef Steen Nyland til Ekstra Bladet.

Formanden for roklubben har hørt om flere påsatte brande i området, men han tager ikke branden personligt.

Se også: Påsat brand i Odense: Mand anholdt

- Der har været flere brande i området, så når de finder gerningsmanden, så er det formentlig en, som vi aldrig har hørt om, siger Carsten Utzon.

- Jeg kan ikke forestille mig, at branden er rettet mod os personligt, fordi hvem har noget imod en frivillig sportsforening, spørger han.

Politiet fik anmeldelsen klokken 01.12 om en brand på kanalvej 160, og der er endnu intet, som kan pege i retning af en gerningsmand.

- Der er endnu ingen vidner til branden, så vi har ikke noget signalement af en gerningsmand, siger Steen Nyland.

Politiet undersøger nu, om der er videoovervågning i nærheden.

En af de andre brande i området gik for en måned siden ud over kroen Carlslund, som i øvrigt er berømt for sin æggekage.

Ekstra Bladet følger sagen.

Se også: Skuffende bronze til 'Guldfireren'

1 af 5 Her ses nogle af talenterne, som nu ikke har nogen både at træne i på grund af branden. Foto: Privatfoto.
2 af 5 Odense roklub set fra vandet før branden. Foto: Morten Larsen.
3 af 5 Det lykkedes letvægtsherredobbeltfireren med Jesper Fredsted fra Odense Roklub at tage bronze til U23-VM i Plovdiv i Bulgarien. Privatfoto.
4 af 5 Liv i Odense roklub. Privatfoto.
5 af 5