Pakistan udsætter hængning af invalid efter protester

Regler kræver, at en dødsdømt skal stå op på skafottet, og at rebets længde tilpasses efter hans stående vægt

Pakistan har udsat en henrettelse af en lammet mand, der er dømt til døden for drab, efter appeller fra flere menneskerettighedsgrupper, oplyser embedsmænd i Lahore.

Menneskerettighedsgrupperne har udtrykt bekymring over, hvordan den kørestolsbundne 43-årige Abdul Basit skal komme op på skafottet.

Basit, som blev dømt for drab i 2009, blev ramt af TB-meningitis i fængslet i 2010, hvorved han blev lammet fra livet og ned. Han skulle hænges tirsdag, men en domstol udsatte henrettelsen, efter indgriben fra menneskerettighedsgruppen Justice Project Pakistan.

- Hængningen er blevet udsat, fordi Abdul Basit er handicappet, siger en talsmand for Faisalabad fængslet.

Reglerne i fængslet kræve, at en fange står op på skafottet, og at rebets længde er tilpasset efter den dømtes stående vægt.

I en erklæring advarer menneskerettighedsgruppen om, at henrettelsen af en handicappet kan slå fejl.

Pakistan har gennemført over 200 hængninger siden december, hvor et halvt års moratorium i henrettelser sluttede. Det midlertidige stop for henrettelser blev ophævet. efter at militante fra Taliban begik en massakre på en skole - og dræbte 150, hvoraf de fleste var børn.

Amnesty International anslår, at over 8000 fanger sidder på dødsgangen i Pakistan. Heraf har de fleste været igennem alle appelinstanser.

Tilhængerne af dødsstraf i Pakistan siger, at det ikke er muligt at bekæmpe de mange militante grupper i udlandet uden. Men kritikere siger, at hele retssystemet er uretfærdigt og præget af tilfældigheder med udbredt polititortur, dårlige forsvarere og uretfærdige rettergange.