Paludan frihedsberøvet: Gik ikke hurtigt nok

Kaldte ordensmagten i København for tøsedrenge og muslimpoliti, umiddelbart før han blev gennet ind i blå vogn og kørt væk

Her bliver Rasmus Paludan og flere af hans tilhængere frihedsberøvet. Video: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Leder af det højreekstreme parti Stram Kurs Rasmus Paludan har tirsdag eftermiddag været frihedsberøvet.

Det bekræfter Københavns Politi på Twitter.

'Københavns Politi kan bekræfte, at Rasmus Paludan med et følge på 8 personer i forbindelse med en demonstration har været frihedsberøvet på grund af overtrædelse af vilkår for demonstrationen. Alle er løsladt igen, og Københavns Politi har ikke yderligere kommentarer', lyder det.

Paludan var i færd med nummer to af 21 bebudede demonstrationer på Nørrebro, da politiet på Jagtvej gennede ham og den øvrige gruppe ind i en blå gruppevogn.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Demonstrationen blev live-streamet på Stram Kurs' YouTube-kanal helt ind i det letsikrede politikøretøj og tegner et billede af, at politiet fik nok af Paludan, da han ikke gik hurtigt nok efter opløsningen af demonstrationen.

Forud for frihedsberøvelsen havde Paludan og politiet haft uoverensstemmelser over, hvor demonstrationen om forsamlingsfrihed skulle foregå.

På et tidspunkt tog den 37-årige racismedømte advokat opstilling på Jagtvej 69, hvor ungdomshuset i sin tid lå.

Her kritiserede han Københavns Politi, som han blandt andet benævnte muslimpoliti og Københavns 'vi elsker wallah wallah-politi', som ifølge Paludan havde nægtet ham og hans følge at demonstrere i brokvarteret.

- Grunden til det er selvfølgelig, at Københavns Politi har mistet magten på Nørrebro. Det er ikke længere Københavns Politi, der har magten. Det er islam. Det er radikaliserede personer. Det er autonome. Og det er bander. Det er kriminelle. Og derfor bliver jeg nødt til at stå her helt alene og hygge mig. Og det gør jeg. Jeg hygger mig rigtig meget, sagde Paludan blandt andet til kameraet, før han blev afbrudt af en politibetjent.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

For snurrende kamera meddelte politibetjenten politikeren, at man betragtede ham som en demonstration, hvorefter han gav ham et påbud om, at Paludan skulle gå op og følge demonstrationsruten på Tagensvej.

Den købte Paludan ikke, og han fortsatte ufortrødent sin monolog til kameraet, hvor han blandt andet betegnede politiets fremfærd som lovstridig.

- Rasmus, du får en advarsel nu. Du skal gå op på Tagensvej, brød betjenten atter ind.

- Jamen, hør nu her, jeg er ikke en demonstration. Jeg er ikke en forsamling, sagde Paludan, før han atter vendte sig mod kameraet med en undertrykt latter:

- Det er altså det, man har her i København. At man mener, at jeg ene mand, er en demonstration. Hvad jeg naturligvis ikke er. Men det er selvfølgelig, fordi Københavns Politi er pissebange. De er det, der hedder tøsedrenge. De tør ikke en pind overhovedet, fortsatte Paludan lidt endnu, før han - under protest - fulgte politiets anvisning.

Meget tyder på, at Paludan havde indset, hvilke skridt politiet agtede at tage, for mens han bevægede sig væk fra Jagtvej 69 nævnte han selv, at han risikerede frihedsberøvelse, hvad han vurderer som en ulovlig handling fra politiets side.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug

Forhånelsen af politiet, som nu blev kaldt for 'islamistpoliti' og 'autonome fanklub' fortsatte en rum tid ad Jagtvej over Nørrebro Runddel, hvor han meddelte, at han ønskede at opløse demonstrationen.

Paludan blev efter nogen tid bedt om at forsvinde i retning mod Frederiksberg, hvad han efterkom, mens han fortsat øsede ud af sin kritik af politiet, som ifølge ham ikke hjælper borgere med at sikre deres grundlovssikrede forsamlingsfrihed.

I stedet sørger man ifølge Paludan for groft at chikanere end fredelig enkeltperson, 'lovlig partileder og opstillingsberettiget til Folketinget'.

Jeg kan ikke gå hurtigere
Optrinnet tiltrak sig efterhånden nogen opmærksomhed, og en person råbte 'taber' til Paludan, som stilfærdigt bevægede sig mod Frederiksberg.

- Prøv lige at høre her allesammen. Nu får I et påbud af mig om, at I skal holde tempo. I skal gå hurtigere, end I gør nu, lød det pludselig fra politiets indsatsleder.

- Jeg kan ikke gå hurtigere, hævdede Paludan, hvorpå indsatslederen skærpede tonen:

- Tempoet skal op.

- Jeg kan ikke gå hurtigere end det her. Men i hvert fald er det sådan, at det er der i hvert fald ikke nogen regler om, sagde en pludselig storsmilende Paludan, som afviste, at politiet har hjemmel til at udstede påbud om hastighed.

- Men jeg vil se, om jeg ikke kan gå lidt hurtigere. Personligt har jeg meget ondt i benene. Jeg tror, jeg har en form for muslimsk virus, som jeg tror, jeg lige har fået her for et par minutter siden her på Nørrebro, for det får man let. Men jeg prøver at gå hurtigere. Se, hvor hurtigt, jeg går nu, udbrød Paludan, som demonstrativt satteæ det ene ben foran det andet, mens han fortsat agiterede for sine synspunkter og blandt andet betegnede politiets håndhævelse af loven som 'Gestapo-metoder' og kaldte kredsen for kriminelle.

Det gik der ikke lang tid med, før en mandlig stemme erklærede, at :

- Hele demonstrationen er nu frihedsberøvet og anholdt.

Foto: Aleksander Klug
Foto: Aleksander Klug
 

Truet med håndjern
Paludan slog en latter op og udbrød:

- Sådan er det på Nørrebro. Stasi-metoderne fungerer på Nørrebro.

Imens brølede en gruppe sortklædte autonomlignende personer ifølge Ekstra Bladets mand på stedet 'ingen racister i vores gade'.

De fik en hilsen fra Paludan, før han tilskyndede en af sine hjælpere til at filme, hvordan han blev 'udsat for magtmisbrug'.

- Man frihedsberøver dem, som intet har gjort ulovligt, og dem, som råber og skriger og er voldelige får lov til at fortsætte', konstaterede Paludan, før han steg ind i politikøretøjet.

Her var der kun en ståplads til partilederen, som naturligvis lod et par kritiske ord falde herom.

- Pak den telefon væk. Ellers får du håndjern på, lød det til sidst fra en politibetjent, hvorefter billedet i YouTube-vidoen forsvandt.

Lyden af Paludan, som fortsat hånede politiet, fortsætter herefter nogle sekunder, før videoen slutter.

Efter løsladelsen af Paludan og hans følgere demonstrerede de ifølge partilederens Facebook-profil på hjørnet af Jagtvej og Tagensvej, hvor de brændte en bog.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få uddybet episoden af Københavns Politi og Rasmus Paludan.

1 af 5 Foto: Aleksander Klug
2 af 5 Foto: Aleksander Klug
3 af 5 Foto: Aleksander Klug
4 af 5 Foto: Aleksander Klug
5 af 5 Foto: Aleksander Klug