Par dræbt for et år siden: En gåde hvorfor bil kørte ud foran tog

Nu skal jernbane-overkørsel i Thisted sikres med bomme

Bilen kørte lige ud foran Arriva-toget i overkørsel 265 på Thybanen. (Foto: René Schütze)
Bilen kørte lige ud foran Arriva-toget i overkørsel 265 på Thybanen. (Foto: René Schütze)

Det er en gåde, hvorfor et ældre par i en Nissan Almera i dag for ét år siden kørte ud foran et Arriva-tog i en jernbaneoverkørsel på Kappelstensvej i Thisted, og blev dræbt på stedet.

Jernbaneoverkørslen var sikret med fire røde blinklys, men ingen bomme, og bilen kørte lige ud foran toget, der havde 20 passagerer ombord.

Føreren, en 68-årig mand, og forsædepassageren, en 69-årig kvinde, begge fra Nykøbing Mors omkom, da togets front ramte bilens venstre side, der snurrede rundt og endte 15 meter borte.

Havarikommissionens jernbaneenhed har undersøgt ulykken, men konkluderer i en rapport, at det ikke kan forklares, hvorfor bilisten overså signalerne og kørte ud foran toget. Der var ingen tekniske fejl på hverken signal-anlægget eller bilen.

Nu kommer der bomme
Banedanmark og Thisted Kommune har tidligere aftalt, at overkørslen skal sikres bedre med halv eller helbomme, men at det skulle vente til 2020, hvor der skal indføres nye signaler på strækningen, og tre overkørsler bliver sikret med bomme.

Men Havarikommissionen anbefaler nu, at arbejdet med at sikre overkørslen bliver fremskyndet, så det ikke skal vente på signal-programmet.

Ægteparret Karl Kristian Jensen og Marie Ravn Jensen bor blot 80 meter fra den jernbaneoverskæring i Thisted, hvor et ældre par i aftes blev påkørt af et tog og dræbt. (Foto: Ernst Van Norde) 112 - 4. sep. 2014 - kl. 13:55 To dræbt af tog: Kørte langsomt i døden

Bilisten var godt kendt på stedet og havde mange passeret overkørslen på Kappelstensvej.

Men der er begrænset trafik på jernbanen, så signalerne blinker kun to og nogle gange fire gange i timen a´ hver 30-45 sekunder, så selvom en bilist ofte kører på strækningen kan han eller hun sjældent opleve, at biltrafikken skal standse, fordi der kommer tog.

Blev han overrasket?
En mulig forklaring på ulykken kan være, at bilisten er blevet overrasket eller distraheret af de røde, blinkende signaler, der først er synlige på cirka 30 meters afstand, efter at man er drejet ind på Kappelstensvej, og hvor der så kun er 20 meter til stoplinjen foran signalet.

Toget afgik klokken 20.55 den 3. september sidste år fra Thisted mod Struer og var - efter at have kørt 20 km/t på vej ud fra stationen under acceleration til 75 km/t. Lokomotivføreren skønner, at toget kørte 30-40 km/t, da ulykken skete.

Lokoføreren farebremsede, men havde ingen mulighed for at undgå påkørslen.

Et vidne har forklaret Havarikommissionen, at de røde blink var i gang, da han pludseligt så en bil køre langsomt med cirka 25 km/t ned ad Kappelstensvej, og han troede, at den ville standse ved stoplinjen. Men bilen fortsatte med uændret hastighed ud på sporet, hvor bilen blev ramt af toget.

- Årsagen til at bilisten undlod at standse ved stoplinjen før overkørslen kan ikke fastslås, skriver Havarikommissionen.

Se også: Personbil ramt af tog: To dræbt

1 af 2 Ulykken bliver aldrig opklaret, men måske blev bilisten overrasket over de røde blink. (Foto: René Schütze)
2 af 2 Bilen kørte lige ud foran Arriva-toget i overkørsel 265 på Thybanen. (Foto: René Schütze)