Par levede som nomader med lille søn og 25 hunde: - Vi elsker hunde, men det løb helt af sporet

Parret tiltalt for dyremishandling af 25 labrador-hunde, men nægter sig skyldige

Her bliver de vanrøgtede hunde modtaget hos Dyrenes Beskyttelse i Roskilde. Video: Dyrenes Beskyttelse

RETTEN I HELSINGØR (Ekstra Bladet): Et ægtepar og deres lille søn levede en nomade-tilværelse sammen med deres 25 labrador-hunde, hvor de flyttede rundt mellem lejede sommerhuse i Nordsjælland og var så pressede økonomisk, at de ikke havde råd til at få hundene neutraliserede hos dyrlægen eller købe nok foder til hundene.

- Vi elsker hunde. Men det løb helt af sporet for os, forklarede parret, en 42-årig kvinde og en 48-årig mand i retten i Helsingør i dag.

Her er de tiltalt for dyremishandling af de 15 voksne labrador-hunde og 10 hvalpe, som politiet, ifølge tiltalen, fandt under kummerlige forhold i et sommerhus i Græsted.

Hundene var tydeligt afmagrede og blev holdt indespærret i forskellige rum i sommerhuset, hvor de gik rundt i tis og afføring, lyder anklagen, som parret nægter sig skyldige i.

De 25 hunde blev fundet, fordi den 42-årige kvinde selv ringede til Nordsjællands politi, da ejeren af sommerhuset og udlejnings-bureauet troppede op og ifølge kvinden var truende, da de mente, at lejekontrakten var misligholdt, og at parret solgte hundehvalpe fra sommerhuset.

Fire hunde aflivet
Politiet fik mistanke om alvorlig vanrøgt, beslaglagde hundene og fik kørt dem til Dyrenes Beskyttelses internat i Roskilde. Her måtte fire af de voksne hunde aflives. Resten af hundene - 21 - er i dag alle formidlet til nye familier.

112 Par tiltalt for dyremishandling: 25 sultne hunde lå i egen afføring og tis

- Det startede med, at jeg var gravid med vores søn, og vi ville gerne være en rigtig familie og have hunde. Vi fik tæven 'Alma' og hannen 'Amigo' som hvalpe. De var søskende, men det begyndte så at løbe af sporet, da de formerede sig. 'Alma' fik syv hvalpe i første kuld, da hun var et år, og vi anede ikke, hvordan vi skulle komme af med dem. Vi fik at vide, at vi ikke kunne sælge dem, fordi de var indavlede, og vi havde ikke hjerte til at aflive dem, forklarede den 42-årige kvinde i retten.

Samtidigt var den lille familie belastet af, at sønnen var syg, kvindens far døende af kræft og økonomien var elendig.

- Vi flyttede fra sommerhus til sommerhus. Det var stressende både for os og hundene, forklarede den 42-årige.

Artiklen fortsætter under billedet ...

15 voksne og 10 hvalpe var udsultede og syge, da de kom til Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse
15 voksne og 10 hvalpe var udsultede og syge, da de kom til Dyrenes Beskyttelse. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Parret satte hvalpene til salg på Den Blå Avis for 4000 kr. stykket. - Det var ikke for at tjene penge, men bare for at komme af med dem, forklarede kvinden. Men ingen af dem blev solgt.

Da hvalpene voksede op, kom der flere kuld til, som også var indavlede. Til sidst havde parret fire kuld, de 15 voksne og 10 hvalpe i sommerhuset. De var nødt til at holde hundene adskilt, fordi de ellers let kom op at slås.

'Fik mad hver dag'
- Hvordan fodrede I dem, spurgte senioranklager Rikke Hald.

- De fik mad hver dag, men det kan godt være, at de ikke fik nok de seneste uger, forklarede den 42-årige.

- Var det holdbart at have så mange hunde, spurgte anklageren.

- Slet ikke. Da vi kom af med dem, kunne vi begyndte at leve vores liv igen, sagde kvinden.

Kommunens sagsbehandlere var bekymret for sønnens opvækst, fordi drengen ikke kunne kravle rundt på gulvet for de mange hunde. Sagsbehandleren opfordrede parret til at skaffe sig af med hundene. I dag er den tre-årige dreng tvangsfjernet og er hos en plejefamilie, mens forældrene har samkvem med ham en gang om ugen.

Parret har også fået hunde igen, to sorte labrador, der er cirka halvandet år gamle, men endnu ikke neutraliserede. Parret har dog en aftale med en dyrlæge om, at tæven snart skal steriliseres, forklarede den 42-årige tiltalte. Dommeren forlangte, at der til næste retsmøde kommer dokumentation for indgrebet.

Det bekymrer parret meget, at de måske mister hundene igen, fordi politiet nedlægger påstand om, at de skal frakendes retten til at eje dyr. I retten forklarede parret, at deres nye hunde har det godt, er glade og faktisk lidt for tykke, og at de regelmæssigt kommer til dyrlæge.

- Det fylder meget for os, at vi måske mister dem, forklarede den 42-årige.

'Tydeligt afmagrede'
De 25 hunde blev fundet 10. november 2016, men sagen er først kommet for retten nu, blandt andet fordi Det Veterinære Sundhedsråd har skulle besvare en lang række spørgsmål om hundenes tilstand.

Ifølge anklageskriftet blev hundene behandlet groft uforsvarligt. To af de 15 voksne hunde var diegivende tæver, og gennem længere tid havde hundene ikke fået tilstrækkeligt med vand og foder, så de var tydeligt afmagrede, siger tiltalen.

De 10 brune hvalpe, fem tæver og fem hanner, blev født 30. september 2016, men hvalpene fik hverken nok foder eller vand gennem mere end en måned, siger tiltalen.

Andre forhold handler om, at alle hundene blev holdt indelukket på begrænset plads uden tilstrækkelig socialisering på mennesker, uden mulighed for at få opfyldt basale behov som at stille sult og tørst og uden at kunne bevæge tilstrækkeligt eller have et fast opholdssted i skiftende omgivelser.

Hygiejnen var også groft uforsvarlig, lyder tiltalen. Hundene havde ingen adgang til rene hvilesteder, da der lå afføring, urin og indtørret urin over alt i deres opholdsrum.

- Indeklimaet var derfor væsentligt forringet grundet ammoniakdampe, siger anklageskriftet.

Fuppede sig til to af hundene
I retten erkendte den 48-årige mand, at han godt to måneder efter, at hundene var blevet fjernet fra parret, fuppede sig til at adoptere to af hundene 'Foxy' og Ronaldo' fra Dyrenes Beskyttelse i Roskilde, som formidlede dem til nye familier.

Den 48-årige betalte 4000 kr. for de to hunde og udfyldte formidlings-kontrakten med falsk navn. Men han afviser, at han brugte en anden mands sygesikringsbevis som legitimation. - Vi elsker hunde, så jeg ville give min kone dem. Pengene havde jeg sparet op, forklarede den 48-årige.

Hans hustru forsøgte ifølge sin forklaring at komme af med de mange hunde et par måneder før politiet hentede dem. Hun skrev til Dyrenes Beskyttelse for at spørge, om de ville tage hundene. - Men jeg fandt ud af, at vi skulle betale for det, så det blev ikke til noget, forklarede hun.

Efter planen skulle der være faldet dom i dag, men første retsdag i mandags blev aflyst, fordi parrets søn skulle opereres i øjnene. Derfor er resten af sagen nu udsat til 29. maj og 7. juni, hvor der skal føres en række vidner, blandt andre en dyrlæge, politifolk, udlejeren af sommerhuset og lederen af internatet i Roskilde Henrik Hertz, der tog imod de 25 hunde.

Parrets forsvarer advokat Thomas Brædder sagde i retten, at de tiltalte helst vil slippe for at møde i retten til de næste to retsmøder. Men retten mente, at det er nødvendigt, at de i hvert fald kommer næste gang 29. maj.

Hvalpene kom sig godt og har nu fået nye familier. Foto: Dyrenes Beskyttelse.
Hvalpene kom sig godt og har nu fået nye familier. Foto: Dyrenes Beskyttelse.