Paragraf brugt mod Stein Bagger er i spil mod Britta Nielsen

I dag begynder sag mod Britta Nielsen. Anklageren vil have paragraf i brug, der kan hæve straf

En særlig alvorlig paragraf er værd at bemærke, når en anklager i Københavns Byret torsdag vil læse op fra anklageskriftet mod Britta Nielsen, der er tiltalt for svindel i Socialstyrelsen for knap 117 millioner kroner.

Anklagemyndigheden har ikke bare tiltalt hende for bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Den vil også tage den særlige paragraf 88 i brug, som kan øge straffen ved "særdeles skærpende omstændigheder."

Thomas Elholm, professor i strafferet ved Københavns Universitet, forklarer, at paragraffen sjældent bruges.

- Det gør man kun i sager, der er særligt alvorlige, siger han.

Op til 12 års fængsel
Straframmen - den maksimale straf - for særligt groft bedrageri er på otte år. Men paragraf 88 kan hæve den med det halve, dermed til 12 år.

Det betyder dog ikke, at Britta Nielsen står til en straf på 12 år. Thomas Elholm vurderer, at straffen næppe overstiger otte år trods den særlige paragraf.

Han fortæller, at langt de fleste sager lander i et niveau på op til halvdelen af straframmen.

- Hvis man har brugt toppen af straframmen, og der kommer noget, der er ekstra groft, så kan man ikke markere, at det er er ekstra groft, siger Elholm.

Desuden skal der være plads til at straffe gentagelsestilfælde hårdere, forklarer han.

Se også: Britta i panik: Låst ude af millionkonto

Britta Nielsen er tiltalt for gennem 25 år via sit arbejde i Socialstyrelsen at have flyttet millionbeløb i form af offentlige tilskudsmidler til sine egne konti. I alt løber svindlen op i knap 117 millioner kroner.

Tidligere er den særlige paragraf 88 brugt i de to hårdeste domme om økonomisk kriminalitet i Danmark.

Den blev brugt, da stifteren af lysvirksomheden Hesalight, Lars Nørholt, i januar blev idømt syv års fængsel for bedrageri for 351 millioner kroner.

Syv år til Bagger
Desuden blev den brugt imod Stein Bagger, der i 2009 fik syv års fængsel, da han tilstod svindel for over 800 millioner kroner i IT Factory, som endte med at gå konkurs. Han samarbejdede med politiet om sagen og fik derfor nedsat straf.

Thomas Elholm bemærker, at der i sagen mod Britta Nielsen er tale om et højt beløb, som dog er mindre end i Stein Bagger-sagen.

- Men noget af det, som til gengæld trækker i en mere alvorlig retning, er, at hun er tiltalt for at have misbrugt sin stilling i det offentlige til at svindle, siger han.

Britta Nielsen, der sidder varetægtsfængslet, har fortsat ikke meldt ud, hvordan hun forholder sig til anklagen.

Her er de seneste sager om økonomisk kriminalitet

Den tidligere medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen er tiltalt for gennem 25 år at have svindlet for knap 117 millioner kroner.

Tiltalen går på bedrageri af særlig grov beskaffenhed, misbrug af sin stilling som offentligt ansat samt dokumentfalsk.

I anklageskriftet er der rejst tiltale efter en paragraf, der kan løfte straframmen op til 12 års fængsel. Samme paragraf var eksempelvis i brug mod erhvervsmanden Stein Bagger.

Få et overblik over tidligere store sager om økonomisk kriminalitet:

- Stifteren af dækvirksomheden Genan, Bent A. Nielsen, blev i april i år idømt seks års fængsel i en sag om mandatsvig og bedrageri for 493 millioner kroner. Dommen er anket til landsretten.

- Stifteren af lysvirksomheden Hesalight, Lars Nørholt, blev 24. januar 2019 ved Retten i Roskilde idømt syv års ubetinget fængsel for bedrageri for 351 millioner kroner.

Desuden skulle han betale en tillægsbøde på 15 millioner kroner. Derudover blev der konfiskeret omkring 28 millioner kroner hos Lars Nørholt.

Lars Nørholt har anket dommen.

- 2014: Ejendomsinvestoren Steen Gude fik seks års ubetinget fængsel for økonomisk kriminalitet. Hans forbrydelser gik blandt andet ud over den islandske bank Glitnir og ejendomsselskabet Stones Invest.

-  Erhvervsmanden Stein Bagger fik i 2009 en dom på syv års fængsel, da han tilstod svindel for over 800 millioner kroner i IT Factory, som endte med at gå konkurs. Han samarbejdede med politiet om sagen og fik derfor nedsat straf.

- Ejendomsmægleren Bjørn Stiedl fik i 2009 seks års fængsel for i 1990'erne at have tømt selskaber, der havde en samlet skattegæld på omkring 330 millioner kroner.

- Erhvervsmanden Klaus Riskær Pedersen fik i Østre Landsret en dom på seks års fængsel i 2008. Riskær blev dømt for bedrageri over for en familiefond på 210 millioner kroner.

-  Fem personer blev i 2004 dømt for at have tømt 214 selskaber for 320 millioner kroner i et kompleks, der var døbt Fischer-sagen.

Den tidligere advokat Poul Fischer, advokat Henrik Vinten og den tidligere direktør i Amager Vekselererfirma Jens Ehlert Lassen fik syv års fængsel.

Revisor Frank P. Frederiksen blev idømt seks års fængsel, mens den tidligere toldembedsmand Orla Rasmussen fik fængsel i fem år og seks måneder. To andre fik delvist betingede domme.

- I 2002 fik Kurt Thorsen og Rasmus Trads henholdsvis seks og fire år bag tremmer. Sagen var kendt som PFA-sagen, hvor de to stod bag falske dokumenter for 3,6 milliarder kroner.

Kilder: Finans, TV2 og Ritzau.