Passagerer i chok: Løbsk trailer smadrer SAS-fly i Kastrup

Passagererne var ved at gå om bord, da en tre tons tung trailer slog et kæmpe hul i flyet

Smask. Sådan så det ud, da den tre tons tunge røngten-trailer smadrede ind i flyet og rev et stort hul. Foto: Havarikommissionen.
Smask. Sådan så det ud, da den tre tons tunge røngten-trailer smadrede ind i flyet og rev et stort hul. Foto: Havarikommissionen.

En løbsk trailer på tre tons smadrede ind i et SAS-fly i Københavns Lufthavn i Kastrup, mens passagererne var ved at gå om bord.

Fem passagerer og fire besætningsmedlemmer fik lidt af et chok, da traileren med cirka 40 kilometer i timen knaldede ind i flyet lige bag højre motor og rev et stort hul i flyskroget.

En af passagererne kom lettere til skade, mens de materielle skader på flyet var omfattende.

Uheldet skete den 16. december sidste år klokken 12 på standplads A17, hvor SAS-flyet OY-KFF, 'Karl Viking', var ved at gøre klar til start. Flyet skulle til Palanga lufthavnen i Litauen.

Den store trailer indeholdt en mobil røngten-scanner fra lufthavnens sikkerhedstjeneste, og den skulle flyttes med en traktor fra den østlige ende af lufthavnen til den vestlige ende.

Det var en ren rutineopgave for traktorføreren, der har arbejdet 22 år i lufthavnen, men det gik alligevel galt, da han måtte skifte traktoren ud, fordi der var problemer med gearkassen.

Glemte sikkerheds-wire
Han hentede en reservetraktor i garagen, men på grund af pladsmangel fik han ikke tjekket trailer-ophænget ordentligt, herunder den stålpind, som skal låse traileren fast i ophænget.

Han fik heller sat den nødvendige sikkerheds-wire på, som ellers ville bremse traileren, hvis den hoppede af krogen.

Traktorføreren satte kursen mod den vestlige ende af lufthavnen, og kørte cirka 40 km/t på den såkaldte 'Handlingsvej Syd', da han ud for standplads A14 mærkede et bump på vejen.

Han kiggede i bakspejlet, men bemærkede ikke, at traileren var hoppet af og fortsatte kørslen. Kort efter hørte han et kæmpe brag og opdagede, at X-ray traileren var kollideret med et CRJ-900 fly på standplads A17.

På en optagelse fra lufthavnens video-overvågning ses, hvordan den tonstunge trailer løsner sig fra traktoren og sætter kursen direkte mod flyet.

Ifølge Havarikommissionen rapport om uheldet, der netop er offentliggjort, var passagererne ved at gå om bord, og der var bagagefolk i gang med at laste flyet, da uheldet skete. Besætningen, to piloter og to kabinefolk, var allerede på flyet.

Havarikommissionen konkluderer, at traktorføreren ikke overholdt færdselslovens § 67, hvor føreren har pligt til at sikre, at en trailer er koblet forsvarligt til køretøjet. Traileren hoppede af, da traktoreren kørte over et bump på vejen.

1 af 2 Et foto fra lufthavnens overvågning viser den løbske trailer, i den røde ring til venstre, med kurs direkte mod flyet. I den orange ring ses traktoren. Foto: Havarikommisionen.
2 af 2 Smask. Sådan så det ud, da den tre tons tunge røngten-trailer smadrede ind i flyet og rev et stort hul. Foto: Havarikommissionen.
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere