Penkowa: Sagen har været en mørk sky over mit liv

Milena Penkowa benytter sig tirsdag af sin ret til at få det sidste ord i sag om groft dokumentfalsk

Det var en tydelig berørt Milena Penkowa, som tirsdag i Københavns Byret tog det sidste ord, inden dommer Karen Duus Mathiesen og sagens to domsmænd trak sig tilbage for at afgøre hendes skæbne.

Den tidligere hjerneforsker er anklaget for groft dokumentfalsk over for Københavns Universitet. Hun har været sigtet siden marts 2011.

- Jeg ved godt, at temperamentet nogle gange er løbet af med mig her i retten, men gennem de seneste snart fem år har den her sag hængt som en mørk sky over mit liv, lyder det med bævende stemme fra Penkowa.

Penkowa fortæller, at det blandt andet har været en stor belastning, at hendes person har haft så stor bevågenhed i medierne.

- Jeg er blevet sammenlignet med Kurt Thorsen (svindeldømt byggematador, red.). Det er groft, når man ikke er dømt, lyder det fra Milena Penkowa, der afsiger sine afsluttende ord stående midt i retslokalet.

Hun må nu vente to uger på at få resultatet. Dommen bliver først afsagt 30. september. Og derefter vil både Penkowa og anklagemyndigheden have mulighed for at anke til landsretten.

Penkowa er tidligere blevet dømt for kriminalitet. Det skete tilbage i 2010, hvor hun blev dømt for underslæb med forskningsmidler. Det udløste i byretten en dom på tre måneders betinget fængsel.

Ved den lejlighed kom det frem, at Penkowa forsøgte at hænge en uskyldig studerende op på forbrydelsen.

Hun ankede i første omgang dommen, men trak siden anken tilbage, så den dom blev endelig.

Fordi forholdet om dokumentfalsk ligger tilbage i 2003, altså før underslæbsforholdet, så skal retten udmåle en straf for begge forhold hvis man ender med at kende Penkowa skyldig. Det kræver reglerne i retsplejeloven.

Retten skal i så fald udmåle en straf, som vil svare til den straf, der var blevet udmålt, hvis begge forhold var blevet bedømt i samme retssag. Det har betydning, fordi en dømt normalt opnår en vis rabat på strafudmålingen, når flere forhold bedømmes samlet.

Den samlede straf for de to forhold bør ifølge specialanklager Susanne Bitsch fra anklagemyndigheden i København udmunde i en dom på et års betinget fængsel.