PET kræver chefredaktør fængslet

PET stævner nu Politiken for at have bragt bogen 'Syv år for PET' som særtillæg på trods af fogedforbud

I stævningen kræver PET, at JP/Politikens Hus idømmes en bøde på 15 millioner kroner og at Politikens chefredaktør Christian Jensen fængsles. Foto: Philip Davali
I stævningen kræver PET, at JP/Politikens Hus idømmes en bøde på 15 millioner kroner og at Politikens chefredaktør Christian Jensen fængsles. Foto: Philip Davali

Politiets Efterretningstjeneste (PET) stævner JP/Politikens Hus, efter at Politiken sidste år bragte en meget omstridt bog om netop PET i et særtillæg.

Det skriver Politiken på sin hjemmeside.

I stævningen kræver PET igennem Kammeradvokaten, der er statens advokat, at mediehuset idømmes en bøde på 15 millioner kroner.

Desuden bør chefredaktør Christian Jensen idømmes en fængselsstraf på fire måneder, hedder det.

Det var netop Christian Jensen, der tog beslutningen om at bringe bogen som et tillæg, på trods af at der var blevet nedlagt fogedforbud i byretten.

Bogen "Syv år for PET - Jakob Scharfs tid" handler om den forhenværende PET-chef Jakob Scharfs tid i efterretningstjenesten.

PET fik nedlagt fogedforbud mod bogen, af frygt for at der var oplysninger, som kunne skade efterretningstjenestens arbejde - og dermed rigets sikkerhed.

Christian Jensen er ikke overrasket over stævningen.

- Det er et helt forventeligt, at PET ville komme med sådan et krav, siger han kortfattet til pol.dk.

Så sent som torsdag fik JP/Politikens Hus lov til at teste i Højesteret, om forbuddet mod at bringe indhold fra bogen var rettet mod den rette person. Forbuddet var udstedt mod koncernen og direktionen og ikke chefredaktøren for Politiken.

Både Københavns Byret og senere Østre Landsret har givet PET medhold i, at det var i orden at nedlægge fogedforbud.

Af stævningen fremgår det ifølge pol.dk, at PET mener, der bør idømmes en straf, som lægger vægt på "lovovertrædelsens grovhed, karakter og omfang".

Det skal samtidig være en straf, som vil "fratage incitamentet, herunder et økonomisk incitament og image-markedsføringsmæssigt incitament til at gentage sådan en overtrædelse."

Politikens udgave i løssalg blev udsolgt den dag i oktober, hvor bogen blev bragt som et særtillæg.

*  *  *

Bødekrav på millioner ændrer intet for JP/Politikens Hus

Fredag har Kammeradvokaten på vegne af Politiets Efterretningstjeneste, PET, valgt at stævne koncernen JP/Politikens Hus i sagen om bogen 'Syv år for PET'.

I oktober fik PET nedlagt forbud mod bogen 'Syv år for PET'. Forbuddet fra Københavns Byret blev udstedt mod JP/Politikens Hus, Radio24Syv og en lang række boghandlere.

Alligevel udgav Politiken bogen som et særtillæg.

Kammeradvokaten vil have chefredaktør Christian Jensen idømt fire måneders fængsel. Desuden kræves koncernen idømt en bøde på 15 millioner kroner.

Stig Ørskov, der er direktør i JP/Politikens Hus, oplyser i en mail, at koncernen ikke umiddelbart vil tage stilling til stævningen.

- Nu afventer vi i første omgang, at Højesteret tager stilling til et af sagens helt principielle spørgsmål, nemlig spørgsmålet om, hvem der faktisk har ansvaret for avisernes indhold, skriver han i mailen.

- Som vi tidligere har sagt, finder vi det betænkeligt, at Østre Landsret i sin kendelse ikke fastholdt medieansvarslovens grundlæggende princip om, at det er den ansvarshavende redaktør, der har det fulde ansvar for indholdet.

Han skriver ydermere, at sagsanlægget ikke kommer som en overraskelse for koncernen.

FAKTA: Sagen om PET-bogen

Politiets Efterretningstjeneste (PET) stævner JP/Politikens Hus for at bringe bogen "Syv år for PET". Efterretningstjenesten kræver chefredaktør Christian Jensen fængslet og en bøde på 15 millioner kroner fra udgiveren.

Det skriver avisens netside fredag.

Bliv klogere på sagens forløb her:

* I oktober får Politiets Efterretningstjeneste (PET) nedlagt forbud mod bogen "Syv år for PET". Ønsket bygger på en frygt for, at bogens indhold muligvis er til fare for statens sikkerhed og rigets forsvar.

* 5000 eksemplarer er allerede på det tidspunkt sendt til boghandlere landet over.

* Forbuddet fra Københavns Byret bliver udstedt mod JP/Politikens Hus, Radio24Syv og en lang række boghandlere.

* Dagbladet Politiken vælger dog at bringe hele bogens indhold som et særtillæg.

* Som en konsekvens heraf beder PET byretten om at ophæve forbuddet. Men mediehuset insisterer på at fortsætte den juridiske dyst i landsretten.

* Siden siger Østre Landsret god for byrettens afgørelsen - dog med den tilføjelse, at forbuddet burde have været tidsmæssigt begrænset.

* Forbuddet mod at bringe indhold fra bogen er dog så principielt, at landets øverste domstol bør granske sagen, mener foreningen Danske Medier. Den træder ind i sagen på vegne af JP/Politikens Hus.

* 2. februar giver Procesbevillingsnævnet grønt lys til at føre sagen om et forbud videre til Højesteret.

* "Syv år for PET" er skrevet af Politiken-journalisten Morten Skjoldager. I bogen fortæller den tidligere PET-chef Jakob Scharf om tjenestens arbejde med en række terrorsager.

Kilde: Ritzau

 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere