Peter Madsen bliver frivilligt i fængslet

Den drabssigtede ubådsbyggers fængsling bliver forlænget i fire uger

I løbet af sagen har Peter Madsen ændret forklaring adskillige gange. Få et overblik over de forskellige forklaringer her. (Grafik/video: Mikkel Lund/Cramon)

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

Peter Madsen, der er sigtet for drab på Kim Wall, skal ikke for en dommer, når hans fængsling udløber den 13. december. Det meddeler hans forsvarer.

- Min klient og jeg har d.d. meddelt anklageren, at han er indforstået med en fortsat fængsling i fire uger uden fremstilling for retten, meddeler hans forsvarer Betina Hald Engmark i en sms til Ekstra Bladet.

- Nægter han sig fortsat skyldig i drab?

- Hans stillingtagen til de rejste sigtelser er fortsat den samme, skriver hun.

Peter Madsen nægter sig skyldig i drab og anden seksuel omgang end samleje, men erkender, at han har parteret Kim Wall og kastet delene over bord fra ubåden.

Han var senest for en dommer 3. oktober og har siden gået med til frivillig fristforlængelse. Han er foreløbigt fængslet frem til 10. januar.

Sagens anklager Jakob Buch-Jepsen har meddelt, at han forventede, at han ville modtage konklusionen fra mentalundersøgelsen i dag.

Han fortæller, at indholdet af mentalundersøgelsen, som det er kutyme, ikke vil blive offentliggjort, men fremlægges i retten under straffesagen.

- Men man vil formentlig i anklageskriftet kunne få et fingerpeg om, hvad anklagemyndigheden påstår. Og det, vi påstår, har jo sammenhæng med, hvad der anbefales i mentalerklæringen, siger han og fortsætter:

- Vi regner fortsat med, at der tages stilling til tiltalespørgsmålet i løbet af december måned, siger han.

Skal fastslå sindstilstand
Peter Madsen nægtede først at medvirke frivilligt til mentalundersøgelsen og henviste til, at 'navnlig oplysningen om, at det også ville være med henblik på at vurdere arrestantens farlighed, gjorde, at arrestanten følte, at han måtte protestere', som det fremgår af retsbogen.

Det ville betyde, at han skulle tvangsindlægges på en retspsykiatrisk afdeling. Men han ændrede mening, og mentalundersøgelsen er derfor sket ambulant, hvor han er kørt til samtaler på en retspsykiatrisk klinik.

Mentalundersøgelsen skal klarlægge, om Peter Madsen var sindssyg i gerningsøjeblikket og klarlægge hans farlighed i forhold til, hvilken straf han skal idømmes, hvis han bliver kendt skyldig.

I anklageskriftet vil der typisk blive anført, om anklagemyndigheden nedlægger påstand om psykiatrisk behandling, hvis den tiltalte vurderes at være sindssyg, fængselsstraf, hvis han vurderes at være egnet til almindelig straf, eller forvaring, hvis den tiltalte vurderes at udgøre en væsentlig fare.

Konklusionen af en mentalundersøgelse bliver typisk først læst op i en sag, når retten af afsagt en skyldig-kendelse, men kan også i visse tilfælde blive læst op undervejs i sagen.

Sagen er forhåndsberammet til at starte i Københavns Byret i marts. Den kører 8., 23., 26., 27. og 28. marts samt 5., 23. og 25.april.

Man kan læse mere om, hvordan mentalundersøgelsen foregår, her:

Foto: Privat Krimi Sådan skal mentalundersøgelse afsløre Madsens sande jeg

Ekstra Bladet har fulgt ubådssagen minutiøst. Får et overblik over sagen her:

Peter Madsen har erkendt, at han har parteret Kim Wall, men han nægter drab og anden kønslig omgang end samleje. Privatfoto Krimi Raket-Madsens ven: Alle har tabt

Her ses Peter Madsen tæt på sin far, der var i starten af 60'erne, da han fik ham, samt hans tre halvbrødre. Begge forældre er døde i dag. Foto fra bogen 'Raket-Madsen' Krimi Peter Madsens unge år: Sådan blev han Raket-Madsen

Hvad skete der på Nautilus før Kim Walls død? Mobiloptagelser kan vise sig at være vigtige brikker i efterforskningen. Foto: deadlinepress.dk Krimi Politiet jagter forsvundne spor: Derfor er mobilerne vigtige

Ace om bord og klar til at arbejde. Foto: Svensk politi Krimi Ubådsmysteriet: Lighundene, der skabte gennembruddet