Pia K. slipper for straffesag efter terror-dom

Flere folketingsmedlemmer får ikke straffesager på halsen, da politiet ikke mener, at de forsøgte at påvirke dommere i terrorsag

Sam Mansour, som i december blev dømt i en terrorsag for anden gang. (Foto: Polfoto)
Sam Mansour, som i december blev dømt i en terrorsag for anden gang. (Foto: Polfoto)

Seks politikere brokkede sig over sig over dom i byretten i en sag mod Sam Mansour for at opfordre til terror. Mansour fik fire års fængsel, men de seks medlemmer af Folketinget mente, at Mansour burde fratages sit danske statsborgerskab, udvises af Danmark og lignende.

Det faldt Mansours forsvarsadvokat, Thorkild Høyer, for brystet, og han anmeldte udtalelserne til politiet i december sidste år.

Pia Kjærsgaard er tidligere formand for Dansk Folkeparti (Foto: Jens Dresling) 112 Kjærsgaard: Medieglad advokat står bag politianmeldelse

Det drejer sig om Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg og værdiordfører Pia Kjærsgaard (DF), som udtalte sig før dommmen i byretten, samt udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) og retsordfører Peter Skaarup (DF), udlændingeordfører Karsten Lauritzen (V) og retsordfører Trine Bramsen (S).

- Jeg aner ikke, om den sag bliver anket, måske gør den, måske gør den ikke. Skal jeg gå og vente på, at den bliver anket, før jeg kan udtale min harme over, at han har fået for mild en dom, siger Pia Kjærsgaard. (Polfoto: Jens Dresling) Dansk politik Politianmeldelse: DF og V-politikere står ved udtalelser

Men nu har politiet valgt at stoppe efterforskningen, fordi 'udtalelserne ikke anses for egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommere og nævninge', skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

- Generelt er det sådan, at folketingspolitikere har et særligt råderum til at udtale sig i retspolitiske debatter. Ikke mindst når der er tale om en retshistorisk sag, hvor en mand to gange er blevet kendt skyldig i så alvorlig en forbrydelse som opfordring til terror, siger chefanklager ved Københavns Politi, Karin Degnboel Thostrup.

Dansk politik Lykketoft: Politikere skal respektere magtens tredeling

Mansour var dømt i byretten for opfordring til terror, men ikke frataget sit statsborgerskab, selvom om det var anden gang, at han havde modtaget en terror-dom.

- Dertil kommer, at politikernes synspunkter om udvisning og ophævelse af statsborgerskab må antages at have været velkendte, da emnet har været genstand for offentlig debat også før denne sag, siger chefanklageren.

Efter anmeldelsen mod politikerne er droppet, har Trine Bramsen (S) gentaget sit udsagn på Twitter.

- Endnu en anledning til at gentage: 'Mennesker der begår og opfordrer til terror har intet at gøre i DK, skriver Trine Bramsen.

For at finde ud af, om sagen mod politikerne skulle droppes, har anklagemyndigheden kigget på forarbejderne til retsplejeloven, dansk retspraksis og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols praksis vedrørende ytringsfrihed.

(Foto: Polfoto/Ole Buntzen) 112 Statsadvokat anker terror-dom mod Sam Mansour

Dommen for at opfordre til terror er anket til Østre Landsret, så der er endnu ikke faldet endelig afgørelse i sagen.