Politi ændrede strategi ved Kina-demonstration efter kritik

Alvorlig kritik af politiet under kinesisk besøg i 2012 førte til ny strategi, siger politimand

Selv om han ikke deltog i politiets indsats ved et kinesisk statsbesøg i 2012 kunne politikommissær Mads Østermark Jensen godt fornemme, at der var sket en udvikling i 2013 og 2014 i forhold til statsbesøget i 2012.

Det forklarer han torsdag i Tibetkommissionen, der skal prøve at finde ud af, hvem der gav ordren til at kinesiske statsledere ikke måtte se demonstrationer og tibetanske flag under deres besøg i København.

Efter besøget i 2012 fik politiet voldsom kritik for, at man skærmede de højtstående gæster for demonstrationer og tog tibetanske flag fra demonstranter.

Det fremgik af en operationsbefaling, at det skulle betjentene gøre - selv om Københavns Politi helt frem til efteråret 2015 afviste, at den operationsbefaling eksisterede.

Alligevel ændrede man strategi i 2013 og 2014, hvor det af operationsbefalingerne fremgår, at demonstrationerne skal kunne ses.

Mads Østermark afviste at forholde sig til, hvad der skete i 2012, da han ikke deltog i indsatsen. Men hårdt presset af kommissionens udspørger, advokat Jakob Lund Poulsen, medgav han, at der nok var sket en ændring.

- Jeg kunne godt fornemme, at der var sket en lille udvikling i forhold til 2012. Nu var det pludselig vigtigt, at vi gav plads til demonstrationer, fortæller han.

I 2014 var han ansvarlig for et arrangement i det kinesiske kulturcenter. Her lykkedes det en journalist fra Radio24syv at komme ind til arrangementet og sende live radio.

Under sin skjorte havde journalisten en Free Tibet T-shirt, og hans plan var at tage skjorten af på toilettet.

Inden han kunne nå det, blev han dog stoppet og vist ud af arrangementet af et par PET-folk. Han spurgte, om det var på grund at T-shirten, og fik at vide, at det var det.

Men det var ifølge Mads Østermark ikke grunden.

- Han blev bortvist, fordi han ikke var inviteret. Jeg ved ikke, hvordan han skaffede sig adgang til arrangementet, men han overskred en grænse ved at snige sig ind, siger Mads Østermark til Tibetkommissionen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen