Politi afslører tiltale mod Peter Madsen: Kræves idømt livstid

Ifølge politiet blev den svenske journalist Kim Wall formentlig dræbt ved halsoverskæring eller kvælning

Sagen mod Peter Madsen er nu nået så langt, at anklagemyndigheden har rejst tiltale mod raketentusiasten, der fyldte 47 år i fængslet i fredags.

I en pressemeddelelse oplyse politiet, at Peter Madsen tiltales for drab, usømmelig omgang med lig og andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter mod den kvindelige svenske journalist Kim Wall.

Han tiltales endvidere for to grove overtrædelser af lov om sikkerhed til søs.

Hvis Peter Madsen idømmes forvaring, som anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, vil det foregå her på Herstedvester Fængsel i Albertslund. Arkivfoto: Anton Unger og Kenneth Meyer Krimi Kræves idømt tidsubestemt sanktion: Sådan er hverdagen for forvaringsdømte

Planlagde drab på journalist
Politiet oplyser, at drabet ifølge anklageskriftet er sket efter forudgående planlægning og forberedelse. Drabsmåden ukendt, men drabet kan være sket ved halsoverskæring eller kvælning.

Det fulde anklageskrift kan dog først udleveres til medierne syv dage efter, at det er forkyndt for den tiltalte.

Peter Madsen poserer stolt i sin ubåd. Foto: deadlinepress.dk Krimi Alt om sagen: Her er Peter Madsens vilde liv

Kræver livstid
Derudover oplyser anklagemyndigheden, at man vil kræve Peter Madsen idømt fængsel på livstid.

Samtidig nedlægges der en sekundær påstand om forvaring.

Spørgsmålet om forvaring er blevet forelagt Retslægerådet efter mentalundersøgelse af Peter Madsen. 'Retslægerådet har den 15. januar 2018 vurderet, at forvaring kan være påkrævet', skriver politiet i pressemeddelelsen.

- Der er tale om en meget usædvanlig og ekstremt grov sag, som har haft tragiske følger for Kim Wall og hendes pårørende. Interessen for sagen er meget stor, men vi håber på mediernes forståelse for, at sagens øvrige beviser skal fremlægges i retten og ikke i pressen, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Advokaturen for Personfarlig Kriminalitet ved anklagemyndigheden i Københavns Politi

Her ses Peter Madsen tæt på sin far, der var i starten af 60'erne, da han fik ham, samt hans tre halvbrødre. Begge forældre er døde i dag. Foto fra bogen 'Raket-Madsen' Krimi Peter Madsens unge år: Sådan blev han Raket-Madsen

Peter Madsens liv indeholder meget mere end ubåde og raketter. Foto: Kenneth Meyer Krimi Peter Madsens vilde liv
30-årige svenske Kim Wall var freelancejournalist og var på arbejde, da hun gik om bord på ubåden UC3 Nautilus for at lave en historie om Peter Madsen 10. august sidste år.

Flere så dem sejle gennem Københavns Havn i tårnet på ubåden, men Kim Wall kom ikke tilbage som aftalt. Derfor slog hendes kæreste alarm.

Da ubåden dagen efter blev lokaliseret i Køge Bugt, var det kun Peter Madsen, der var om bord. Han forklarede først, at han havde sat journalisten af på Refshaleøen. Senere ændrede han sin forklaring til, at hun formentlig var død, fordi hun havde fået en luge i hovedet, hvorefter han kastede hendes lig i vandet i hel tilstand.

Først godt en uge senere blev hendes torso fundet i vandkanten på Amager og efter en storstilet eftersøgning i Køge Bugt blev også hoved, arme og ben fundet på havets bund i oktober måned.

Da hovedet blev fundet uden spor efter brud på kraniet, ændrede Peter Madsen igen sin forklaring og sagde nu, at hun kunne være død af kulilteforgiftning, men at han ikke vidste, om det var dødsårsagen. Samtidig erkendte han, at han havde parteret hende og smidt delene over bord.

Vil have ubåd destrueret
I dagens pressemeddelelse afslører politiet også, at anklagemyndigheden kræver Peter Madsens ubåd konfiskeret med henblik på senere destruktion.

Retssagen mod Peter Madsen er forhåndsberammet som en nævningesag ved Københavns Byret over otte retsdage med start den 8. marts 2018 og med forventet dom den 25. april 2018.

Udover forkyndelsen af anklageskriftet for Peter Madsen og hans forsvarer har Københavns Politi underrettet Kim Walls nærmeste pårørende om tiltalerejsningen.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Peter Madsens forsvarer Bettina Hald Engmark.

Freelancejournalisten Kim Wall blev fundet død og parteret, efter hun havde været på tur med Peter Madsens ubåd UC3 Nautilus. Peter Madsen har efterfølgende erkendt, at han har parteret hende, men har fastholdt, at hun døde ved en ulykke. Foto: AP/Tom Wall
Freelancejournalisten Kim Wall blev fundet død og parteret, efter hun havde været på tur med Peter Madsens ubåd UC3 Nautilus. Peter Madsen har efterfølgende erkendt, at han har parteret hende, men har fastholdt, at hun døde ved en ulykke. Foto: AP/Tom Wall
 

FAKTA: Her er de seneste års livstidsdomme i Danmark

Anklagemyndigheden i Københavns Politi kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid eller alternativt forvaring på ubestemt tid for blandt andet drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Her er et overblik over de seneste års domme til livstid i Danmark:

2017: Vestre Landsret: 49-årige Christian Andersen for drab på Hanne Pedersen samt efterfølgende tyveri og ildspåsættelse.

2017: Retten i Svendborg: 26-årige Alexander Jensen idømmes livstid for at have skudt sin gravide ekskæreste og hendes nye kæreste i april 2016 på Langeland.

2017: Retten på Frederiksberg: Ian Ramm Hansen, der er medlem af Bandidos, for at have skudt tre unge personer tidligt om morgenen 11. november 2015. Han ankede sagen på stedet til Østre Landsret.

2016: Østre Landsret: Den 23-årige Asbjørn Haferbier for drab på to mænd i en grusgrav i Sorø.

2016: Vestre Landsret: Peter-Thue Rudgaard for under en ferie i Tyskland at sætte ild til bilen med sine to døtre på bagsædet.

2016: Højesteret: Jørgen Saugsted for drab på advokat Anders Lindholt og forsøg på at dræbe sin tidligere svigersøn.

2012: Vestre Landsret: Andreas Linnet og Jonas Melchior Hansen for drab på 68-årige Elke Mamsen og hendes voksne søn Hans i Møgeltønder.

2011: Københavns Byret: Den såkaldte Amagermand, Marcel Lychau Hansen, for to drab og seks voldtægter.

2011: Retten i Lyngby: Morten Skipper-Pedersen for drab på sine tre børn på to, otte og ti år i Birkerød.

2011: Østre Landsret: Steen Lassen for drab på sin hustru og parrets to børn i Greve.

* Livstidsdømte kan tidligst blive prøveløsladt efter 12 års afsoning.

* Den dømte kan selv indbringe spørgsmålet for retten efter 14 år.

* Gennemsnitligt afsoner livstidsdømte 15-16 års fængsel.

Kilder: Kriminalforsorgen, Ritzau.