Politi: Biler væltet omkuld af skypumpe

To biler er blevet væltet omkuld af skypumpe i forbindelse med kraftigt regnvejr

Video: Local Eyes

To biler er fredag eftermiddag blevet væltet omkuld som følge af en skypumpe.

Det bekræfter Syd- og Sønderjyllands Politi på Twitter.

De to biler blev væltet rundt på en parkeringsplads ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa. Ingen personer er kommet til skade.

Foto: Privat
Foto: Privat

En ansat på sygehuset så skypumpen løfte bilerne op, så de byttede plads på parkeringspladsen, fortæller den ansattes kollega til Ekstra Bladet.

De kraftige skypumper er kommet i forbindelse med særdeles kraftigt regnvejr, der har ramt Sønderjylland fredag eftermiddag. Uvejret har siden bevæget sig mod nord og nordøst, hvor andre landsdele også har fået store mængder regn på kort tid.

Foto: Per Rasmussen Samfund DMI udsender nyt varsel: - Det er voldsomt

Det voldsomme vejr har medført store mængder regn, og der er således også kommet flere kraftige vindstød - tilsyneladende altså også i form af mindre skypumper.

Hos DMI kan man ikke direkte bekræfte, at der har været en skympumpe, men de betragter det som sandsynligt.

- Det kan slet ikke udelukkes i sådan nogle situationer, for det var meget voldsomt, siger vagthavende meteorolog ved DMI Lars Henriksen til Ekstra Bladet.

Selvom en skypumpe kan sende tankerne i retning af tornadoer, er der tale om helt forskellige ting, understreger han.

- Det er en anden fysik, der er i det, men ikke desto mindre kan skypumper godt være ret heftige, siger han.

Skympumper i Danmark

Normalt opstår skypumper i sensommeren og om efteråret, har Danmarks Meteorologiske Institut tidligere oplyst.

Det særlige vejrfænomen opstår som regel i forbindelse med bygeskyer, og når der er rolige vindforhold.

Her skaber de en form for tragt mellem skyen og hav- eller jordoverfladen.

Der findes ingen statistik over, hvor ofte skypumper opstår i Danmark, da de ikke kan måles, men blot observeres og fotograferes.

Men ifølge DMI opstår der sandsynligvis skypumper hvert år - og de fleste menes at blive dannet over vand.

Tidligere har skypumper både revet taget af huse og væltet træer.

I 2005 hærgede en kraftig skypumpe eksempelvis havneområdet i Holbæk, hvor flere joller blev trukket adskillige meter op i luften og spredt omkring på havneområdet. En enkelt båd landede på taget af et hus hele 50 meter væk.

/ritzau/

Han fortæller, at det voldsomme regnvejr relativt hurtigt har bevæget sig op over Jylland, og sidst på eftermiddagen ramte det Aalborg-området, hvor der ifølge DMI er blevet målt op mod 38 millimeter regn på en halv time på en målestation. Definitionen for skybrud er blot 15 millimeter på en halv time. På en anden målestation ved Aalborg er der registeret 42 millimeter regn på kort tid.

Indsatsleder for Aabenraa-egnen ved Brand og Redning Sønderjylland fortæller til Ekstra Bladet, at man i kølvandet på den kraftige regn har måttet rykke ud flere steder for at fjerne træer, der er væltet ned over veje.

Ifølge Lars Henriksen fra DMI er der udover de formodede skypumper blevet registreret vindstød op mod kulingstyrke eller kraftigere i forbindelse med, at flere steder er ramt af skybrud.