Politi: Her er årsagen til skibsværfteksplosionen

En 51-årig døde af forbrændinger

Syv mænd kom til skade under en gaseksplosion ved Karstensens Skibsværft A/S i Skagen fredag, oplyser politiet. (Foto: René Schütze)
Syv mænd kom til skade under en gaseksplosion ved Karstensens Skibsværft A/S i Skagen fredag, oplyser politiet. (Foto: René Schütze)

Det var formentlig en udsivning af gas, der var årsagen til den eksplosion, der dræbte en 51-årig mand på et skibsværft i Skagen fredag.

Det siger Mogens Haugesen, vagtchef ved Nordjyllands Politi lørdag.

Ulykken skete omkring kl. 7.30 fredag på Karstenens Skibsværft A/S i Skagen, hvor nogle medarbejdere var i gang med at bygge et skib, som skal bruges i Søværnet.

- Man antager, der har været en udsivning af gas, man bruger i forbindelse med en skærebrænder eller svejser. Da man så antænder, har det stået og sevet hele natten. Gas er tungere end ilt, så det siver ned. De skulle arbejde i bunden af skibet, siger Mogens Haugesen.

Selv små gasudsivninger kan være livsfarlige
Ifølge det britiske arbejdstilsyn kan selv små gasudsivninger være uhyre brandfarlige, specielt når de sker i områder med dårlig ventilation eller i lukkede rum, hvor gassen kan hobe sig op. Udsivninger kan for eksempel ske, når ventiler ikke bliver helt lukket, når udstyr bliver slidt og ikke lukker helt, eller når udstyret ikke er ordentlig vedligeholdt.

Fordi gassen ligger lavt, har det ikke nødvendigvis været muligt at lugte udsivningen, forklarer Mogens Haugesen. Hvis der opstår en brand, når man tænder svejseudstyret, er ikke en eksplosion i traditionel forstand. Det kan sammenlignes med den reaktion, der opstår, når man hælder benzin på en grill, forklarer Mogens Hougesen.

Flere tilskadekomne
Den 51-årige fra Skagen døde kort før kl. 21 fredag på Rigshospitalet som følge af sine alvorlige forbrændinger.

Se også: Eksplosion på skibsværft: Fem tilskadekomne

Politiet siger nu, at i alt syv andre medarbejdere på skibsværftet kom til skade under ulykken.

En 45-årig mand fra Skagen forbrændt. Han måtte ligesom den 51-årige transporteres på hospitalet med helikopter. Den 45-årige har det dog rimelig godt nu, oplyser Mogens Haugesen.

Fem andre mænd måtte til observation for røgforgiftning. Heraf kørte de to selv til vagtlægen, siger han.

Arbejdstilsynet var fredag på besøg på værftet for at undersøge årsagen til ulykken.  Der er endnu ikke blevet offentliggjort en rapport fra inspektionen.


Sådan kan en gaseksplosion se ud - denne forekom på en motorvej

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere