Politi konfiskerer 15 millioner hos tidligere Danske Bank-ansat

De estiske myndigheder har beslaglagt 15 millioner kroner fra en tidligere ansat i Danske Bank

Ny beslaglæggelse i hvidvask-skandalen. Foto: Danske Bank
Ny beslaglæggelse i hvidvask-skandalen. Foto: Danske Bank

Anklagemyndigheden i Estland har i forbindelse med efterforskningen af hvidvask skandalen i Danske Banks estiske filial beslaglagt 15 millioner kroner.

Det skriver Berlingske, som citerer den estiske avis Eesti Ekspress.

Der er i alt 12 sigtet i sagen af den estiske anklagemyndighed, hvoraf 11 er mistænkt for hvidvask og en enkelt er mistænkt for bestikkelse.

Det drejer sig ifølge avisen om to millioner euro, der svarer til 15 millioner danske kroner, som er blevet overført til en skotsk konto.

Danske Banks store hvidvasksag

* Undersøgelsen påviser, at ledelsen i Danske Bank gentagne gange blev advaret om mistænkelige kunder og alvorlige mangler i forebyggelsen af hvidvask i den estiske afdeling.

* Det skete allerede i 2007, da Danske Bank overtog den estiske bank. Her advarede det estiske finanstilsyn i en kritisk rapport.

* Samtidig kom der en konkret advarsel fra den russiske centralbank om skatteunddragelse og hvidvask for milliarder af rubler i den estiske afdeling. Danske Bank reagerede ikke.

* Også i 2009, 2010, 2013, 2014 og 2015 blev ledelsen advaret. Men først i 2015 lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* Undersøgelsen fandt frem til 6200 mistænkelige kunder. I alt var 10.000 udenlandske kunder i den estiske filial i perioden. I alt er 15.000 kunder i omfattet af undersøgelsen.

* Den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde 200 milliarder euro. Det svarer til knap 1500 milliarder kroner.

* Undersøgelsen har ikke kunnet fastslå, hvor stor en del af beløbet, der er "mistænkeligt". Men det er formentligt "en meget stor del" af de 1500 milliarder kroner.

* Selv om ledelsen får hård kritik i undersøgelsen, vurderer advokaterne, der er hyret af banken, at hverken topchef eller bestyrelse har et retligt ansvar i sagen.

* Nuværende og tidligere ansatte og ledere i Estland og Danmark, der har været involveret i sagen, har fået advarsler, er blevet fyret, har fået frataget bonusser og er blevet indberettet til myndigheder. De fleste er ikke længere i Danske Bank.

* Flere ansatte i Estland er blevet meldt til politiet på grund af mistanke om medvirken.

* 42 ansatte og andre, som modtog kommission for at formidle kunder, har opført sig "mistænkeligt".

* Danske Bank og over ti personer bliver fortsat undersøgt af myndigheder i flere lande og i Danmark er har Bagmandspolitiet sigtet.

Kilder: Ritzau

De 12 anklagede mener myndighederne har involveret på forskellige niveauer. De er dog alle sigtet for at have modtaget betaling for at have hjulpet bagmænd med at gennemføre milliardstore, mistænkelige pengeoverførsler.

Der er i alt ni personer, der er sigtet i Danmark i forbindelse med hvidvask-skandalen, heriblandt tidligere topchef i Danske Bank Thomas Borgen.