Politi undersøger flere sager om overgreb på børn

Sociale myndigheder og politiet er blevet mere opmærksomme på sager om mishandling af børn.

Politiet undersøger langt flere sager om vold og seksuelle overgreb mod børn end tidligere.

Antallet af afhøringer af børn under 12 år stiger således kraftigt i Københavns Politi, hvor der er nedsat en gruppe af specialister til netop børnesager.

Afhøringer af børn i den aldersgruppe bliver altid optaget på video. I år er der indtil nu gennemført cirka 110 videoafhøringer.

Og det er mange i forhold til de to foregående år, konstaterer advokaturchef Dorit Borgaard.

I 2014 var der 70 videoafhøringer, og i 2013 var tallet 68.

- Det er vores indtryk, at de sociale myndigheder er blevet mere opmærksomme på sager med børn, og at vi får flere anmeldelser, siger Dorit Borgaard til Ritzau.

Nogle af sagerne drejer sig om mistanke om seksuelle overgreb, andre handler om vold og mishandling.

To straffesager i den sidstnævnte kategori skal fredag behandles af Københavns Byret. I begge er det mødre, der er tiltalt.

Den ene anklages for nærmest dagligt igennem mere end et år at have slået sin datter på syv år.

Den anden beskyldes for vold mod to børn gennem en periode på fire et halvt år. Det begyndte, da de var henholdsvis fem og tre år, påstår anklagemyndigheden.

Tendensen til flere børnesager skyldes ifølge vicepolitiinspektør Jens Møller flere ting. Blandt andet den såkaldte overgrebspakke, som Folketinget vedtog i 2013.

Den indebærer, at kommuner inden for 24 timer skal vurdere en underretning om et barns mistrivsel.

Desuden er der indrettet såkaldte børnehuse i blandt andet Aalborg, Aarhus, Odense, Næstved og København. Her kan børn og unge få hjælp, og det er her, politiets afhøringer foregår.

- Der er også kommet mere fokus på det i politiet, siger Jens Møller.

- I Københavns Politi har vi lavet en særlig gruppe med sagsbehandlere og videoafhørere, og det giver en mere professionel tilgang til det, siger han.

Om de flere politiundersøgelser er udtryk for, at vold og overgreb mod børn forekommer mere hyppigt, ved man dog ikke noget om, understreger vicepolitiinspektøren.