Politiadvokat om Tibet-sag: Man ofrer to bønder på skakbrættet

En juridisk spidsfindighed kan hjælpe de to tiltalte politifolk, mener rutineret politiadvokat

Politiets radiokommunikation afslørede, at der blev givet ordre til at fjerne tibetanske flag. Det havde de to politifolk tidligere afvist. Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix
Politiets radiokommunikation afslørede, at der blev givet ordre til at fjerne tibetanske flag. Det havde de to politifolk tidligere afvist. Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix

To ledere fra Københavns Politi er tirsdag blevet tiltalt for at have løjet i retten under Tibetsagen. Både vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé nægter sig skyldige i at have afgivet falsk forklaring for retten.

Forsvarsadvokat Torben Koch har i mange år været politifolks fortrukne advokat og har i Tibetsagen repræsenteret ledende politiinspektør Mogens Lauridsen, der var den øverste operative politileder under indsatsen.

Torben Koch er tilfreds med, at der ikke er rejst en straffesag imod hans klient, men undrer sig på samme tid over tiltalen mod de to andre politiledere.

- Man ofrer to bønder på skakbrættet, siger han til Ekstra Bladet.

Tibetkommissionen konkluderede, at forbuddet mod de tibetanske flag 'lå som en dyne' over det kinesiske statsbesøg, og det hæfter Torben Koch sig ved.

- De har bare gjort, hvad man forventede af dem, siger han.

Forsvarsadvokaten mener desuden, at der muligvis er begået juridiske fodfejl under sagen, og det kan komme de to politiledere til gode.

- Har de haft fortsæt til at afgive falsk forklaring, spørger han retorisk.

- De skal have været klar over, at det de har sagt var usandt.

Og det er her, at der ifølge Torben Koch er en juridisk spidsfindighed - eller en fundamental straffeprocessuel fejl, som han kalder det.

- Hvis de vidste, at det var forkert, så skulle de have fået oplyst, at de ikke havde pligt til at udtale sig. Den mulighed har de ikke fået, for det er der ingen, der har rådgivet dem om, forklarer han.

Og hvis de to skal dømmes, skal retten bevise, at de har haft fortsæt til at afgive falsk forklaring, og altså dermed vejledes om, at de ikke var forpligtet til at afgive forklaring.

Hvem ligger den fejl hos?

- Jeg vil ikke pege på nogen, for der var ingen, der vidste, at der var givet en ulovlig ordre, siger Torben Koch.

Han mener, at de to politifolk skal frifindes, men hvis de dømmes, bør det være en formidlende omstændighed, at de ikke blev korrekt vejledt.

- Bliver de mod forventning dømt, vil det nok være en bødestraf, siger han.

Den rutinerede politiadvokat tør ikke spå om de to politifolks fremtid i korpset, såfremt de dømmes.

- Normalt ryger man ud, men det vil ikke være 100 procent sikkert i den her sag, siger han.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.