Politichef vil ikke svare på, om han gav ordre til at fjerne Tibet-flag

Tre betjente står i dag frem og forklarer, at de under det kinesiske statsbesøg i 2012 fik ordre fra ledelsen om at fjerne demonstranter med flag - københavnsk vicepolitiinspektør afviser at svare på, om han udstak ordren

Se formanden for Politifobundet, Claus Oxfeldt, rette kritik af politiets ledelse

Ved du noget? Sms til 1224 eller skriv til 1224@eb.dk

Sagen om det kinesiske statsbesøg i juni 2012, hvor politiet tilbageholdt demonstranter med tibetanske flag, udvikler sig i en retning, der kalder på svar fra ledelsen i Københavns Politi.

Polititoppen har hævdet, at der ikke fra ledelsens side var udstukket ordrer om at fjerne tibetanske flag, og under retssagen i Østre Landsret, der blev afsluttet i tirsdags, afviste politiledelsen at kunne identificere tre betjente, der havde tilbageholdt en af demonstranterne.

I dag er en 29-årig betjent imidlertid trådt frem i Politiforbundets fagblad, Dansk politi, hvor han udtaler, at han og de to andre 'uidentificerede' betjente for længst har meldt sig til deres overordnede. Samtidig understreger han, at ordren om at fjerne flagene fra Tibet-demonstranterne kom oppefra.

Tibets flag, som ifølge betjente skulle fjernes fra demonstranter efter odrer oppefra. Dansk politik - 24. sep. 2015 - kl. 09:56 Betjente undsiger ledelsen: Flag-ordre kom oppefra

Ekstra Bladet har talt med vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen fra Københavns Politi om sagen. Det var ham, der briefede betjentene om arbejdsopgaverne op til den forhenværende kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg 14.-16. juni.

- Var det dig, der gav betjentene ordre til at tage flagene?

- Jamen, jeg har forklaret i retten, hvordan det hænger sammen (den nyligt afsluttede sag i Østre Landsret, red.). Det er det, jeg forholder mig til. Der kører en undersøgelse, hvor vi er ved at finde hoved og hale i, hvad der er af nye ting.

Se også: Søren Pind skal forklare sig om Tibet-sympatisører

Se også: Politiet vil ikke besvare spørgsmål om Tibet-sagen

- Du sagde i retten, at du fra PET havde fået at vide, at kineserne havde nogle særlige følelser omkring demonstranter, og at du gav den besked videre til betjentene i din briefing. Så er det jo nærliggende at spørge, om du gik videre end det og bad betjentene inddrage tibetanske flag?

- Det er retten, jeg skal drøfte det med, hvis jeg bliver indkaldt til et retsmøde igen. Derfor henholder jeg mig alene til, hvad jeg har forklaret i retten, og det står jeg ved.

Se også: Tibet-sagen: Politiet vil nu respektere ytringsfriheden

- I Østre Landsret blev der også fremlagt nogle lydfiler med politiets radiokommunikation. Her kan man høre en overordnet sige til betjentene 'Tag flaget fra dem, kom'. Var det dig, der gav den ordre?

- Jamen, det har jeg ikke nogen kommentarer til.

- Så du vil hverken be- eller afkræfte det. Hvorfor vil du egentlig ikke det?

- Det skal jeg nok forklare dommeren, ikke dig, siger Claus Hjelm Olsen.

Vicepolitiinspektøren fortæller videre, at han endnu ikke ved, om han skal tage del i retsmøderne, når en udspringer af sagen om det kinesiske statsbesøg skal behandles i Københavns Byret.

Se også: Politi dømt for at frihedsberøve Tibet-sympatisør

Her drejer sagen sig om politiets ageren i forbindelse med et besøg i juni 2013 af den højtstående kinesiske politiker Yu Zhengsheng.

Østre Landsret fastslog tirsdag, at en borger blev udsat for en ulovlig frihedsberøvelse, da han ville vifte med det tibetanske flag under det kinesiske statsbesøg i 2012.